Selyemszálak: divattörténeti kiállítás a Savaria Múzeumban

2015.05.14. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Cseh Gábor

Selyemszálak: divattörténeti kiállítás a Savaria Múzeumban

Selyemszálak címmel nyílik divattörténeti kiállítás Szombathelyen a Savaria Múzeum dísztermében május 17-én vasárnap a múzeumi világnapon, a következő hetekben pedig egy teljes kiállítás sorozat "szövődik" a selyem köré az Iseumban, a Szombathelyi Képtárban és a Vasi Skanzenben is - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a tárlat szervezői.

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója elmondta: a szombathelyi intézmények a nyári idegenforgalmi szezont kihasználva próbálnak évről-évre olyan egymással összefüggő tematikus kiállításokat szervezni, amelyek nem csupán az - egyébként éppen megújulóban lévő - állandó kiállítások anyagát mutatja meg, hanem ezek mellett különleges látnivalókat is kínál.

A vasárnap nyíló és október 29-ig látható kiállításon például élő selyemhernyó tenyészetet is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelynek első példányait a sajtó nyilvánossága előtt helyezte el az egyik speciális kialakítású tárolóban Vigh Károly, a múzeum tudományos igazgatóhelyettese.

Általában, amikor selyemről beszélünk, mindenki a selyemhernyóra, a selyemhernyó bábjából, "gubójából" készült fonalra és szövetre gondol, amelynek készítését Krisztus előtt 2500 évre vezethetjük vissza - mondta. Hozzátette: többféle állati és növényi eredetű anyagot ismerünk, amiből selyem készülhetett, így van például pók-, kagylóselyem, de lótusz- és kaktuszselyem is, ezek mindegyikére láthatnak példát a kiállításon.

Varga Eleonóra, a múzeum történésze arról szólt, hogy a Selyemszálak című kiállítás keretében láthatóak lesznek selyemtaftból, -bársonyból, -damasztból, illetve más selyemdamasztból készült viseletek is. Az egyik legérdekesebb talán az a selyemből készült díszmagyar, amely Szűcs István egykori vasvármegyei főispán öltözéke volt. Ezek mellett a dualizmus időszakának otthonainak intim női tereibe, budoárjaiba enged bepillantást a tárlat, de a 19-20. század fordulóján a nők ruhatárában a nappali öltözet alatt viselt alsóruházat divatjáról is képet alkothat a látogató.

Sosztarits Ottó régész a sajtótájékoztatón elmondta: június 11-én az Iseum Savariense egyiptomi témájú kiállítással csatlakozik a sorozathoz, ezen két múmiát is bemutatnak, illetve Kr.u. 4. és 9. század közötti kopt textilek és a híres alsó-hetényipusztai és vimináciumi arannyal hímzett selyemszövet maradványok is láthatóak lesznek a tárlaton.

Illés Péter muzeológus elmondta: a Vasi Skanzenben június 20-tól november 8-ig a 19. és 20. század első feléből származó népi szerelmi ajándékokból láthatnak kiállítást az érdeklődők, amelyek szavai szerint a hagyományos paraszti környezetben annak idején nagy értéknek számítottak.

Czebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta: június 26-tól rendezik meg az 5. Textilművészeti Triennálét, amelyen idén kiemelt szerepet kap a selyem. A triennáléra öt kategóriában több mint 200 alkotást várnak a világ minden tájáról.

Új hozzászólás