Ahol fűben az orvosság - Ilyen az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertje

Képgaléria megtekintése2015.05.19. - 14:00 | Büki László 'Harlequin'

Ahol fűben az orvosság - Ilyen az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertje

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a vadon termő és a termesztett gyógynövényeinek feldolgozására két évvel ezelőtt létrehozta a Szent Miklós Gyógyfüves Házat Ölbőn, mely a gyógyulni vágyók egészségét szolgálja. Azóta a ház kertje több gyógynövény-szigettel bővült, többek közt egy Kneipp-kerttel is. Körbejártuk, megmutatjuk!

Mai rohanó világunkban az embereknek egyre nagyobb szüksége van a pihenésre, megnyugvásra, lecsendesedésre. Erre a legalkalmasabb hely a természet. Sebastian Kneipp már az 1800-as években felismerte ezt. A víz gyógyító hatásával kezdett el foglalkozni, majd ebből alakította ki öt elemből álló terápiáját. Ezek a hidroterápia, fitoterápia, táplálkozástudomány, mozgásterápia és a rendterápia. Úgy gondolta, ahhoz hogy "rend" legyen az életünkben; testünkben, lelkünkben minél több ponton kapcsolódnunk kell a természethez.

Tavaly a gyógyfüves kertet 810 tő új gyógynövény letelepítésével gazdagították, ezenkívül bióegrest, szőlőt, csipkebogyót telepítettek nagy tételben. Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy "szerettük volna, ha ez a kert nemcsak a gyógynövényekről, hanem az egészséges szabadidő eltöltéséről is szól, ezért pályáztunk egy Kneipp útra is. Ezt az egy Kneipp utat önerőből még 3 Kneipp "szigettel" bővítettük. Ezenkívül van a kertnek egy működő ásott kútja, ami mellé egy vizes lemosásokra alkalmas szigetet hoztunk létre. 

A kertet körben egy hosszú vizesárok szegélyezi, melyre egy kis erdei hidat készíttettünk, ami egy akácos erdőbe (pihenő erdőbe) való bejutást tesz lehetővé."

A gyógynövénykert "háziasszonyát", Tuczai Brigitta fitoterapeutát, Kneipp egészségfejlesztő konzultánst is megkérdeztük arról, hogyan segíti a gyógyfüves ház az ideérkezők pihenését, hogyan szolgálja egészségük, közérzetük jobbulását. 

Hányféle gyógynövény található meg a kertben?

Citromfű, Menta fajok (borsmenta, fodormenta, gyümölcsös menta, csokimenta, citromos menta), Kakukkfű, Citromillatú kakukkfű, Rozmaring, Orvosi zsálya, Ananász zsálya, Angol levendula, Francia levendula, Kamilla, Körömvirág, Bazsalikom, Oregánó, Lestyán, Tárkony.

Ezek mind a termesztettek, ezeken kívül minden, ami vadon termő... pl.: lándzsás útifű, gyermekláncfű, borágó, százszorszép, nagy csalán, tyúkhúr, ibolya, kerek repkény, árvacsalán, diófa levél, bodza virág és bodza bogyó stb...

Vannak még gyümölcsbokraink: som, egres, piros szőlő (otelló, illatos izabella), piros ribizli, fekete ribizli, csipkebogyó bokrok.

Az itt termesztett növények nem találkoznak semmilyen mesterséges szerrel, tehát mondhatjuk, hogy biogazdaságból származnak?

Nincs semmilyen mesterséges kezelés, permetezés. Minden teljesen bio. A gyógynövénykert a Biokontroll Hungária által bevizsgált és évente ellenőrzött terület.  

Nemcsak gyógynövények, hanem gyógyhatású szolgáltatások is várják az ideérkező személyeket, csoportokat. Mit próbálhat ki az, aki meglátogatja a gyógyfüves házat?

A gyógynövényeken kívül 2014-ben kialakítottunk 3 Kneipp utat, és egy vizes lemosásokra alkalmas kis szigetet a kert ásott kútjának köszönhetően. 

Milyen biotermékek kerülnek ki fogyasztói forgalomba innen?

Szárított gyógy- és fűszernövények, gyógynövényekkel ízesített mézek (mentás, citromfüves, kakukkfüves, rozmaringos, levendulás, gyömbéres, fokhagymás, magvas akácméz), fűszerolajok és levendulával töltött illatzsákok kerülnek Szombathelyre, a Castellum teaház polcaira. 

Mikor van nyitva a ház, mikor látogatható?

A kertet előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni. Kisebb nagyobb csoportok (max. 40 fő) fogadására is van lehetőség.

Bejelentkezni lehet telefonon: 94/318-560 vagy 30/6116370.
Emailben: caritas.szombathely.brigitta@gmail.com email címen

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás