Csíksomlyói búcsú: elindult a Boldogasszony zarándokvonat

2015.05.21. - 11:40 | vaskarika.hu / MTI - MTI Fotók: Mohai Balázs

Csíksomlyói búcsú: elindult a Boldogasszony zarándokvonat

Elindult négynapos útjára a Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel a budapesti Nyugati pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba. A pünkösdi szentmisét szombaton Jakubinyi György gyulafehérvári érsek mutatja be.

A vonattal útra kelő mintegy nyolcszáz zarándokot indulás előtt Beer Miklós váci megyés püspök áldotta meg.

A vonat Erdélyben Kolozsváron és Marosvásárhelyen áll meg. A zarándoklat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, szombaton pedig a csíksomlyói búcsún vesznek részt a zarándokok. A zarándoklat záró eseménye vasárnap, a Gyergyószentmiklós főterén bemutatott szentmise lesz, amelyen Böjte Csaba ferences szerzetes mondja a szentbeszédet.

Utasok a Boldogasszony zarándokvonaton a Nyugati pályaudvaron, ahonnan útnak indultak a csíksomlyói búcsúba 2015. május 21-én. Előzőleg Beer Miklós váci megyés püspök megáldotta a mintegy nyolcszáz zarándokot. MTI Fotó: Mohai Balázs
Elindult a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Mindegyik megállójában főpapok, lelkipásztorok fogadják a zarándokokat, akiknek szavait közvetítik a vonatrádión is. A szervezők tájékoztatása szerint Kolozsváron mások mellett Mile Lajos kolozsvári főkonzul is köszönti majd a vonat utasait.

A másik zarándokvonat, a Csíksomlyó expressz éjfélkor indul Szombathelyről, majd Budapesten, a Keleti pályaudvaron csatlakozik hozzá péntek hajnalban a Székely gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló szerelvényként indul Erdélybe.

A vonatok mellett számos plébániai és más közösség szervez buszos zarándoklatot Csíksomlyóra. Az egyiken ott lesz a Bolíviából nemrég kiszabadult Tóásó Előd is, aki 2009-es bolíviai letartóztatása óta először látogathat haza szülőföldjére. Tóásó Elődöt Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere hívta meg, hogy csatlakozzon a kerület és a helyi katolikus plébánia által szervezett zarándoklathoz.

Beer Miklós váci megyés püspök megáldja a mintegy nyolcszáz zarándokot a Nyugati pályaudvaron, mielőtt útnak indul a 15 kocsiból álló Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba 2015. május 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában.

A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Új hozzászólás