Ma lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője - Csemer Boglárkára külföldről lehet szavazni

2015.05.23. - 14:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: MTI/EPA/Georg Hochmuth

Ma lesz az Eurovíziós Dalfesztivál döntője - Csemer Boglárkára külföldről lehet szavazni

Már csak néhány óra és kiderül, ki lesz idén az eurovíziós dalfesztivál nyertese. Hazánkat Csemer Boglárka, Boggie képviseli, aki dalával az elődöntőn nagy sikerrel szerepelt. Az énekesnő a 22. fellépő. A döntőt a Duna élőben közvetíti.

Több mint tízezer néző előtt lépett színpadra kedden este a Wiener Stadhalleban Csemer Boglárka, Boggie. A Wars for nothing című dalt hatalmas ovációval fogadta a közönség. A magyar versenyző az eurovíziós dalfesztivál első elődöntőjéből ötödikként jutott tovább, így a „Háború a semmiért" című dal bejutott a jubileumi euróvíziós dalfesztivál döntőjébe. Boggie az elődöntő után azt mondta: úgy érzi, hogy megtettek mindent, amit lehetett.

Az osztrák fővárosban már minden készen áll az esti show-ra, péntek este lepróbálták a teljes műsort, hogy az élő adás közben minden rendben menjen. A helyszínen és a közösségi oldalakon napok óta megy az esélylatolgatás, az újságírók és a rajongók is azt találgatják, ki hányadik helyen végez majd. A magyar euróvíziós rajongói oldal egyik szerkesztője szerint Boggie daláról egyre kedvezőbb a vélemény, szerinte a dal a TOP10-be is bekerülhet.

A fináléban a Wiener Stadthalléban elsőként a Szlovéniát képviselő Maraaya adja elő Here for You című dalát. A keddi elődöntőből a fináléba került Csemer Boglárka Boggie száma, a Wars For Nothing 22.-ként hangzik el a 27-es mezőnyben. A háborúellenes dalt az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével közösen írta. A színpadon négy vokalista, Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kíséri a döntőben is Boggie-t. A produkció koreográfusa Tihanyi Ákos, a látványért felelős kreatív munkatárs Pócsik Henrietta.

Csemer Boglárka “Boggie” (k) a 60. Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjében Bécsben 2015. május 19-én. (MTI/EPA/Georg Hochmuth)
Eurovíziós Dalfesztivál - Az első elődöntő képeken

A döntő mezőnye:

Az első, keddi elődöntőből a Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie által előadott Wars For Nothing című dal mellett bekerült a fináléba az örmény Genealogy és a Face the Shadow, a belga Loic Nottet (Rhythm Inside), a görög Maria-Elena Kirjaku (One Last Breath), az észt Elina Born és Stig Rasta (Goodbye to Yesterday), a szerb Bojana Stamenov (Beauty Never Lies), az orosz Polina Gagarina (A Million Voices), az albán Elhaida Dani (I'm Alive), a román Voltaj (De la capat), valamint a grúz Nina Sublatti (Warrior).
 
A csütörtöki, második elődöntő 17 résztvevőjéből döntőbe jutott a litván duó, Monika Linkyté és Vaidas Baumila a This Time című dallal, a montenegrói Knez (Adio), a norvég páros, Morland és Debrah Scarlett (A Monster Like Me), az izraeli Nadav Guedj (Golden Boy), a lett Aminata (Love Injected), az azeri Elnur Huseynov (Hour of the Wolf), a svéd Mans Zelmerlöw (Heroes), a ciprusi John Karajannisz (One Thing I Should Have Done), a szlovén Maraaya (Here for You), valamint a lengyel Monika Kuszynska (In the Name of Love).

A 27-es finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Electro Velvet - a dal címe: Still In Love With You), Franciaország (Lisa Angell - N'oubliez pas), Olaszország (Il Volo - Grande amore), a házigazda, tavalyi győztes Ausztria (The Makemakes - I Am Yours), Spanyolország (Edurne - Amanecer), Németország (Ann Sophie - Black Smoke) és az idei eurovíziós jubileum alkalmából a dalfesztivál eddigi nagy külső szurkolója, Ausztrália (Guy Sebastian - Tonight Again).

A litván Monika Linkyte (b) és Vaidas Baumila a 60. Eurovíziós Dalverseny második elődöntőjében Bécsben 2015. május 21-én. (MTI/EPA/Georg Hochmuth)
Eurovíziós Dalfesztivál - A második elődöntő képeken

Így lehet szavazni

A pontszámokat az egyes országok nemzeti zsűrijének - a péntek esti főpróbán leadott - szavazata, valamint a tévénézőktől a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben érkezett voksok által kombinált eredmény adja ki (saját országra nem lehet szavazni). Az Eurovíziós Dalfesztivált eddig a legtöbbször - hétszer - Írország nyerte meg.

A Duna tévé 21 órától élőben közvetíti a döntőt a helyszínről.

Az elődöntőkről itt írtunk:

Dübörög a slágergenerátor, vesszen a szerelem! - Eurovízió 2015 - 2. elődöntő

2015.05.22. - 01:00 | Orsó - Fotók: facebook

Dübörög a slágergenerátor, vesszen a szerelem! - Eurovízió 2015 - 2. elődöntő

Már tegnapelőtt is herótunk volt a szerelmes daloktól, de most végképp elegünk lett belőlük. Az idei versenyzők jellemzően válogatottan gyönyörűek, a fiúk izmosak, a nők hosszú lábúak, egy kicsit már unalmas is a dolog, de azt még én sem tudom, hogy volt-e valaha ennyire rossz dalválaszték? Még csak nem is a nagyívű, agyonénekelt dolgok vannak többségben, hanem a semmilyen, unalmas és nyamvadt klisépopdalok. Hehh.

 

Eurovízió 2015, avagy a zenei békaperspektíva - 1. elődöntő

2015.05.20. - 00:40 | Orsó - Fotók: facebook

Eurovízió 2015, avagy a zenei békaperspektíva - 1. elődöntő

Az idén nem indítottunk rovatot az eurovíziós versenyen résztvevő dalok „előhallgatásáról", ehelyett szűz füllel, első hallásra értékelünk. Jól tettük, hogy így döntöttünk, mert ha ezeket a nótákat korábban meghallgattuk volna, ez a mese létre se jött volna. Ugyanis eddigi életünk legunalmasabb, leg-„jajmirőlismásoltákeztadalt"-abb, legrosszabbul hangosított ajróvíziós adását élhettük át. Hmm.

Új hozzászólás