Pezsgő nyár Szombathelyen – Ismertették az AGORA nyári rendezvényeit

Képgaléria megtekintése2015.05.28. - 16:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Pezsgő nyár Szombathelyen – Ismertették az AGORA nyári rendezvényeit

Bloomsday, Szentivánéji Vigasságok, Ezer Lámpás Éjszakája, Miénk itt a tér - az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ rengeteg programot kínál a nyári szezonra, melyekről május 28-án, a Városháza teraszán tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az esőt és hideget követően a nyár reményével kecsegtető napsütésben tartotta sajtótájékoztatóját az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ a nyári programjairól a Városháza teraszán. Nem véletlenül választották ezt a helyszínt, mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely MJV polgármestere. A terasz sajátos, egyedi hangulattal bír, ő maga is szívesen jár ide a munkája közti szünetekben, hogy a Fő tér látványától feltöltődjön. A polgármester szeretné jobban kihasználni a terasz nagyszerű adottságait, és több programot szervezni oda.

Az idei nyár rengeteg programot kínál mindazok számára, akik a fürdőzés és a fagyizás mellett szellemi táplálékra is vágynak. Május 31-én Városi Gyermeknapi Forgatag várja az érdeklődőket a Történelmi Témaparkban, június 16-án a Bloomsday-re kerül sor, és az idén sem maradhatnak el a Szentivánéji Vigasságok. A tér a miénk, nem véletlenül kapta a Miénk itt a tér címet a májusban útjára indított programsorozat, melynek az a célja, szombat-vasárnap ne ürüljön ki a Fő tér, hanem gazdag programokkal és látogatókkal teljen meg. A tér azonban tovább bővül, és a kulturális színtér elér egészen a Csónakázó-tóig, a Szentivánéji Vigasságok fő színhelyéig. 

Parais István, az AGORA igazgatója megerősítette, igen, valóban miénk itt a tér, a szombathelyieké és az idelátogatóké. Az igazgató egyéb programokat is említett, például az ősszel sorra kerülő 50. jubileumi Savaria Táncversenyt, a május 31-i Magyar Hősök Emléknapját, a nemzeti összetartozás napját, illetve egyéb táncos rendezvények is várhatók.

Szombathelyen az 1960-as évek óta kerülnek megrendezésre a Szentivánéji Vigasságok. Az ünnepség a nyári napfordulóhoz kötődik, a Szent Iván-napi népszokásokat már a 16. században ismerték hazánkban. Ilyen például a tűzgyújtás, a tűzugrás, a tüzes koszorú készítése, ördögűző rítusénekek éneklése. A 80-as években a városi vigasságok anyagi okokból félbeszakadtak, de 1992 óta újra hódolhatunk a szerelmesek éjszakájának.

A Szentivánéji Vigasságok a város második legnagyobb szabadtéri rendezvénye a Savaria karnevál után, mintegy 25-30 ezren kíváncsiak a programokra. A rendezvény a családokat célozza meg, nyárköszöntő vigasságra, szórakozásra, a néphagyományok felelevenítésére csábítja az érdeklődőket, egészségnevelő kulturális programok keretében. A Szent Iván-napi vásári forgatag kapcsolja össze az egyes programokat.

A zenekedvelők az idén sem fognak csalódni, 18.00 órától válogatást hallhatnak a 60-as, 70-es évek táncdalaiból a Meggie's Crew-val, 20.00 órától a Solution zenekar egy meghitt, átszellemült és önfeledt koncertelőadással tiszteleg Bob Marley-nak, a reggae királyának. 22.30-től pedig Neoton Famíla nagykoncert. A több évtizedes múltra visszanyúló zenekar arra buzdít mindenkit, hogy táncoljunk velük együtt „Holnap hajnapig"!

A nagyszínpad névadó szponzora idén az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. 

A Szentivánéji Vigasságok részletes programja

Kiss Andrea, az AGORA - Gyermekek Háza vezetője a városi gyermeknapi program - Ezerlámpás éjszakája rendezvényről beszélt. Május utolsó vasárnapja a gyerekeké. A Történelmi Témapark árnyas ligete május 31-én ismételten várja a gyerekeket és szüleiket a gyereknapi forgatag eseményein. Fellépnek az AGORA Gyermek Művészeti Fesztivál szereplői, a Mesebolt Bábszínház a Vitéz Lászlóval, a Kakaó Zenekar, lesz Hetedhét ország vándorai játszóház. Késő délutántól az Ezer Lámpás Éjszakája rendezvénysorozat zenészei lépnek színpadra: Biga, Fekete Dávid, ByAlex, Hollywoodoo és az Esti Kornél együttes. Ismert slágerek és táncba hívó bulizenék is elhangzanak. Toma és csapata pedig interaktív játékra hívja a nagyobbakat, a Szombathelyimami csapata az ügyesebb kezűeket várja a foglalkoztatójába. A program fénypontjaként és az este megkoronázásaként világító lámpásokat engednek a magasba a résztvevők, nemcsak Szombathelyen, hanem az ország sok-sok pontján.

A Városi Gyermeknap - Ezer Lámpás Éjszakája részletes programja

Prieger Szabolcs, az AGORA programigazgató-helyettese kihangsúlyozta a zöld szín jelentőségét. A zöld szín a Bloomsday-hez kötődik, hiszen Írország Európa zöld szigete, a zöld szív pedig a Szentivánéjhez, a megújuló Csónakázótóhoz. A Blommsday fénypontja, és amire mi magyarok méltán lehetünk büszkék, Nemes Jeles László díjnyertes filmje, a Saul fia. Június 16-án 18.30-től kerül sor a díszbemutatóra, utána pedig közönségtalálkozó lesz Nemes Jeles Lászlóval, a film rendezőjével, és Zányi Tamással, a film hangmérnökével, aki a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán végzett. 

A Bloomsday részletes programja

Az idei év újdonsága, hogy az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. is részt vesz a Szentivánéji Vigasságok programban. Takács Balázs, az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. ügyvezetője elmondta, cége számára a munkatársak és a munkavállalók értéket jelentenek, ezért arra törekszenek, hogy a magas színvonalú munkakörülmények megteremtése mellett a hangulat is megfelelő legyen, ami többet között kulturális programok biztosításával próbálnak elérni. Ezek egy része a cégen belül zajlik, de szeretnének a város vérkeringésében is részt venni. Feladatuknak érzik, hogy a város kulturális színvonalának növekedéséhez hozzájáruljanak, mert ezzel nemcsak a város gazdagodik, hanem ők is.

Koczka Tibor, Szombathely MJV alpolgármestere a Miénk itt a tér programsorozatot mutatta be. A tér emberek nélkül üres lenne, mi vagyunk azok, akik tartalommal meg tudjuk tölteni. A város ezért lehetőséget ad a civil szervezetek számára, hogy bemutatkozhassanak a nagyobb nyilvánosság előtt. Ez egy állandó folyamat, melynek részeként szeretnének kora tavasztól késő őszig felállítani egy színpadot a Fő téren, Szent Márton vásárok lennének, utcazenészek, óvodák, iskolák lépnek fel.

A bemutatkozásból mi is ízelítőt kaptunk: a sajtótájékoztató nyitányaként Domby Bertalan és Arustei Andrea, zárásaként pedig Kinöhl Dávid és Czirók András vette "utcazenésre" a figurát.

A Bloomsday részletes programja

A Szentivánéji Vigasságok részletes programja

A Városi Gyermeknap - Ezer Lámpás Éjszakája részletes programja

Kapcsolódó írásunk:

Ezer Lámpás Éjszakája Szombathelyen (máj. 31.)

2015.05.22. - 00:30 | la - Fotók: Dart

Ezer Lámpás Éjszakája Szombathelyen (máj. 31.)

Helyszín: Történelmi Témapark, Szombathely

Dátum: 2008.11.30.

ByeAlex és az Esti Kornél is fellép Szombathelyen, az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű programsorozaton, melyet Magyarországon 2011-ben indítottak útjára. Ötletgazdája Kárász Róbert műsorvezető. A civil kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az eltűnt, elcsatangolt gyerekekre és segítséget nyújtson megtalálásukban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás