A selyemszál megüti a mércét – A Selyem-sorozat újabb kiállítása a Savaria Múzeumban

Képgaléria megtekintése2015.05.29. - 11:30 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A selyemszál megüti a mércét – A Selyem-sorozat újabb kiállítása a Savaria Múzeumban

Titokzatos, csábító, rejtélyekkel teli, némelyek számára elérhetetlen és mégis a mindennapi életünk része – ez nem más, mint a selyem. Si si ru kou, avagy a titokzatos selyem címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeum Kőtárában, mely a selyem titokzatos világába vezeti az érdeklődőket.

Ma már el sem tudnánk képzelni az életünket a selyem nélkül, de ez nem mindig volt így. Honnét ered ez a sejtelmes, az erotikát sem nélkülöző anyag? Milyen hatást gyakorolt a kultúránkra, hogyan használták fel az őskorban, középkorban és kora újkorban? Minderre és más egyéb kérdésre választ kapunk a Savaria Múzeumban. A május 28-án nyílt kiállítás vidáman kezdődött, két fiatal kínai lány kínai nyelven előadott énekével teremtette meg a könnyed hangulatot. A választás nem volt véletlen, hiszen a selyem Kínából indult hódító útjára.

Tanai Ibolya a Savaria Múzeum kommunikációs felelőse köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, a kiállítás a régészet felől közelíti meg a selyem útját, az érdeklődők megismerkedhetnek a selyem történetével, előállításával, szállításával, felhasználásával.

Czenki Zsuzsanna a múzeum igazgatóhelyettese örömének adott hangot, hogy immár a második kiállításra kerül sor a Selyem-sorozat keretében. Ahogy tavaly az Adria állt a középpontban, az idén a selyemé a főszerep. A tárlat a különböző történelmi korokba kalauzolja a látogatókat, megtudhatjuk, hogy a történelem folyamán milyen jelentőséget tulajdonítottak ennek az időnként luxusárunak tartott anyagnak. A kiállítás két részből áll, az első részben a selyem útja kerül bemutatásra Kínától egészen Pannóniáig, a második részben pedig a múzeum saját gyűjteményéből láthatunk érdekességeket, ritkaságokat. Czenki Zsuzsanna a közeljövő programjairól is beszélt, június 11-én az Iseum Savariensében egyiptomi témájú kiállítás lesz Textilek a holtak birodalmából címmel, ahol megismerkedhetünk a szombathelyi múmiával, de láthatunk kopt textileket, illetve az alsó-heténypusztai és vimináciumi, arannyal hímzett selyemszövet-maradványokat is. Június 20-án a Múzeumok Éjszakájára várják a Vasi Skanzenbe változatos programokkal az érdeklődőket.  A fő téma a Nem feledett szerelmek - népi szerelmi ajándékok lesz.

Hoppál Krisztina régésztől megtudtuk, a kiállítás címe, a 丝 丝入扣 (si si ru kou) egy kínai bölcsesség, ami azt jelenti, hogy a selyemszál megüti a mércét. Ez a kifejezés a tökéletességre utal, a selyem hibátlan és művészi szövésére, mely a különleges és a kiemelkedő minőség szinonimája. Nem véletlenül őrizték féltve hosszú időn át a titkot, nem véletlenül tekintették luxusárunak a selymet a Római Birodalomban, áttetsző anyagánál fogva a titokzatosság érzetét kelti bennünk. A selyem az antik költészethez hasonlít, a szexualitás szimbóluma, ezért némelyek szemében megbecsült volt, míg mások a gyűlölet tárgyát látták benne. A tárlaton padlótérkép és grafikák segítenek az eligazodásban. Ha Kelet-kutatásról esik szó, nem felejtkezhetünk el Stein Aurélról, a magyar származású Kelet-kutatóról, az MTA tiszteletbeli tagjáról, aki brit alattvalóként lett világhírű. A kiállítás kiváló alkalom arra, hogy fejet hajtsunk a tudós előtt, ám a szervezők ennél többre törekedtek, mert úgy érezték, Stein Aurél magánemberként is tiszteletet érdemel.

Meglepetés vendég is érkezett a kiállításra a kicsik és nagyok legnagyobb örömére, „aki" nem más, mint Jázmin, a teve. A múzeum dolgozói által készített állat gyorsan népszerűvé vált, többen a hátára ültek. Jázmin a bejárati ajtó mellett állt, bölcsen figyelve a kőtárban zajló eseményeket.

Kedvelt beszédtéma a kelet és nyugat közötti ellentét. A tárlat megpróbálja ezt az ellentétet feloldani, mintegy szimbolikus hidat képezve a keleti és a nyugati világ között a történelem szemszögéből ismereteinket új perspektívával gazdagítva. A kiállított műtárgyak a Savaria Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeum és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjtemény gyűjteményéből származnak.

Kapcsolódó írásunk:

Selyemszálak: divattörténeti kiállítás a Savaria Múzeumban

2015.05.14. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Cseh Gábor

Selyemszálak: divattörténeti kiállítás a Savaria Múzeumban

Selyemszálak címmel nyílik divattörténeti kiállítás Szombathelyen a Savaria Múzeum dísztermében május 17-én vasárnap a múzeumi világnapon, a következő hetekben pedig egy teljes kiállítás sorozat "szövődik" a selyem köré az Iseumban, a Szombathelyi Képtárban és a Vasi Skanzenben is - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a tárlat szervezői.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás