Afrika illata - Szudáni Nap 2015 Körmenden

Képgaléria megtekintése2015.06.01. - 12:00 | Pálóczi Zsuzsanna - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Afrika illata - Szudáni Nap 2015 Körmenden

Május 30-án Szudán kultúrájából kaptak egy cseppnyi ízelítőt a látogatók a Dr. Batthyány-kastély Sala Terrena termében megrendezett 8. Szudáni Napon. 2001 nyarán várta első alkalommal az érdeklődőket ez a rendezvény Körmenden, amely mára hagyományosnak és a maga nemében országosan is egyedülállónak tekinthető.

Egy csepp Szudán - ez egy visszatérő jelzése annak, hogy az észak-afrikai - Egyiptommal szomszédos - ország ezerszínű kultúrájából milyen keveset tudunk egy-egy alkalommal bemutatni. Dr. Abdel Hameed szudáni származású és évtizedek óta Körmenden élő és praktizáló orvos szerette volna szülőhazáját új hazájában is bemutatni.

Erre 2001-ben került sor először, majd kétévente ismétlődve, újabb és újabb területekre fókuszálva és egyre több érdeklődőt vonzva érkezett el az idei találkozó. Találkozó, hiszen ez a nap egyrészt az európai és az afrikai kultúrák, benne Magyarország és Szudán kultúrájának találkozása, de ami többé teszi, az a személyes találkozások fontossága. Az első Szudáni nap óta felnőtt az akkor még önfeledt gyerekként futkározó generáció és sajnos, néhányan el is távoztak közülük. Megmaradt azonban a számunkra ismeretlen élmény hatása, amely sokáig elkíséri a résztvevőt és egyfajta várakozással tölti el, hogy ismét részese lehessen. Megmaradt Dr. Abdel Hameed kitartása, amellyel 14 éve kínálja meg a résztvevőket szülőhazája páratlan atmoszférájával tárgyakon, fotókon, zenén és illatokon-ízeken keresztül.

Az állandó elemek mellett mindig vannak új elképzelések, új együttműködők, így a Szudáni napok mindig tartogatnak meglepetést a visszatérő vendégeknek is. Visszatérő vendégeknek Körmendről és az ország távolabbi tájegységeiről és Európa sok országából, elsősorban Ausztriából és Angliából.

Bebes István polgármester köszöntőjében utalt arra, hogy a két ország közötti kulturális hidat már régen felépítettük, egy ideje már ennek erősítése történik.

A 8. Szudáni napot megtisztelte Mohameed Hassan Zaroug, Szudán bécsi nagykövete, aki szintén a kialakult és életben tartott kapcsolat fontosságáról beszélt. Mindkét személy kiemelte és értékelte Dr. Abdel Hameed főszervezői munkásságát, valamint családja segítségét, amely a Szudáni napok sikerének biztosítéka.

A Szudáni napok a Hameed család rendezésében, Körmend Város Önkormányzata, a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár és Szudán bécsi Nagykövetségének támogatásával valósult meg.

A közel másfél évtizedes kulturális együttműködés visszatérő közreműködői a kezdetek óta a szudáni népzenét játszó Nile group tagjai és a Burkina Faso-i duó is harmadik alkalommal varázsolt fergeteges hangulatot az Batthyány kastély falai közé.

A 8. Szudáni nap tárlata 2015. augusztus 2-ig, hétfő kivételével 10 - 18 óráig tekinthető meg Körmenden, a Batthyány kastélyban, a Körmendi Kulturális Központ Sala Terrena Galériájában. A páratlan élményt kínáló kiállítás megtekintése kihagyhatatlan, szeretettel várják az érdeklődőket a nyári hónapok folyamán Körmenden!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás