U2 Tribute-tól a porcukros pecsételésig - A Bloomsday 2015 részletes programja (jún. 16.)

2015.06.15. - 00:30 | vaskarika.hu

U2 Tribute-tól a porcukros pecsételésig - A Bloomsday 2015 részletes programja (jún. 16.)

A Bloomsdayt 21. alkalommal rendezik meg Szombathelyen. A kortárs fesztiválok szinte minden művészeti ágát felvonultató rendezvény hagyományosan idén is kapcsolódik az ír kultúrához.

Különleges irodalmi emléket dolgoz fel a Bloomsday Szombathelyen. A rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. (Az Ulysses Triesztben íródott.) Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált ünnep.

Ennek a gondolatnak a jegyében indult útjára, és idén már 21. alkalommal rendezik meg a szombathelyi Bloomsday-t. A kortárs fesztiválok szinte minden művészeti ágát felvonultató rendezvény hagyományosan idén is kapcsolódik az ír kultúrához. 

15.30   Megnyitó

Helyszín: Fő tér - Joyce-szobor

Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dallamok

15.45   Képzős egyetemisták kiállítása

Helyszín: Fő tér

16.00   21. Pecsételés

Az első nyomatokat polgármester úr és nagykövet úr helyezi el. Egy nagy Bloomsday-felirat kerül porcukor formájában a térre és az útvonalra.

16.30   Bloomsday 21. - Fogadás

Helyszín: Zsinagóga Udvar

Élőzene, előadások, visszaemlékezések, tévés archivált anyagok vetítése

17.00   Kis szombathelyi „bloomológia"

(Zsinagóga udvar)

Moderátorok: Orbán Róbert és Feiszt György

Kerekasztal-beszélgetés a szombathelyi Bloom-napokról egy pohár Guinness mellett

18.30   Saul fia - díszbemutató és közönségtalálkozó

Helyszín: AGORA - Savaria Filmszínház

18:30 Saul fia  (12) 107' - filmvetítés

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Saul az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Belépő a vetítésre: 800 Ft

A vetítés után vendégünk:

Nemes Jeles László, filmrendező
Zányi Tamás, a film hangmérnöke

Nemes Jeles László: Megrázó érzés a semmiből a filmes világ közepébe belekerülni

2015.05.25. - 11:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Cannes-i filmfesztivál

Nemes Jeles László: Megrázó érzés a semmiből a filmes világ közepébe belekerülni

A rendező első nagyjátékfilmje, az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia a zsűri Nagydíját kapta meg a 68. cannes-i fesztiválon.

 

 

 

19.30   Colleen-koncert

Helyszín: Zsinagóga udvar (eső esetén MMIK-Aula)

A zenekar a tradicionális ír dallamvilágot elegyíti a modern popzenei irányzatokkal. A csapat több sikeres produkciót megjárt művészből állt össze. Az eredmény egy teljesen egyedi, hol táncra perdítő, hol magával ragadóan elbűvölő koncert, az élőzene pótolhatatlan energiájával. A fellépéseket az ír zene életvidám hangulata jellemzi, ezáltal bármilyen koncerthelyszínen megidéz egy igazi ír fesztivált. A produkció sikeresen teremti meg ezt az üdítő hangulatot, egy kis ír kocsmától egészen a nagy rendezvényekig.

20.30   STATION - U2 tribute koncert

Helyszín: Zsinagóga udvar (eső esetén MMIK-Aula)

A STATION annak idején azért állt össze, hogy U2 dalokkal szórakoztassa magát és a közönséget. A zenekart a jelenlegi frontember Csákvári Lackó és testvére Gaben verbuválta össze. 2001-től a Pecsában U2 kluboskodott és tehetségkutatókat nyert imitt-amott. 2002-től még nagyobb hangsúlyt fektet a zenekar a koncertekre. Folyamatosan bővül a repertoár, mind saját, mind U2 szerzemények terén. Állandó tagcserék és átmeneti feloszlás után 3 éve újraegyesült a STATION zenekar, mely ma már kizárólag U2 dalokat játszik.

Ír klasszikusok a Bloomsday-en!

Új hozzászólás