„Megtudjuk, hol van a hetedik ég!” – debütáló koncert Szombathelyen

2015.06.04. - 07:40 | Orsó - Fotók: WildungPhoto

„Megtudjuk, hol van a hetedik ég!” – debütáló koncert Szombathelyen

Június 6-án, szombaton mutatkozik be a szombathelyi Végállomásban a Hetedik Ég zenekar. Ahogy arra a névből is következtethetünk, a Hetedik Ég zenéje nem csak hogy közel áll a Török-Zselenszky Tamás nevével fémjelzett Eleven Hold zenei világához, de egyenesen ugyanaz. Kiss „Thor” Gáborral beszélgettünk.

Orsó: Debütáló koncertre készültök. Ebben a felállásban tehát még nem léptetek fel?

Thor: Nem, ebben a formában ez lesz az első koncertünk. Persze mindenki rendelkezik színpadi tapasztalattal... Igaz, mindenki más műfajból érkezett, de hamar megtaláltuk a közös hangot.

O.: Kezdjük csak az elején: én nemigen hallottam még olyan tribute band-ről, amiben az eredeti banda eredeti énekese énekelne... Hogy is van ez?

T.: Alapvetően közös érdeklődési pont volt az Eleven Hold zenéjének szeretete, és úgy gondoltuk, hogy hiányzik a régi zenekar a hazai zenei palettáról. Mivel az Eleven Hold jelenleg is működő zenekar, ez semmiképp nem a konkurenciáról szól, hanem a hiánypótlásról. Tamást egy önálló koncertjén kerestem meg az ötlettel, és pár nap gondolkodás után igent mondott.

O.: Sok zenekarnál okoz nehézséget a próbák lebonyolításában a lakhely-próbahely távolság. Hogy oldjátok ezt meg?

T.: Tamás Sopronban lakik, mi pedig Szombathelyen, illetve Vasváron. A próbaterem Szombathelyen van. Tamásnak az önálló estjein kívül van egy másik zenekara is, így ő nem feltétlenül van ott minden próbán, de természetesen mi ezt az időt is a dalok csiszolásával, vagy új dalok tanulásával töltjük.

O.: Hogy viszonyultok egymáshoz? Elvégre ő nagyon is jól ismeri ezeket a dalokat... A Vaskarikán nem is olyan rég megjelent interjúban elmondta, hogy itt ő a „meghívott" ember, tehát ti vagytok a „főnökök", és ő alkalmazkodik, ha kell, de gondolom, azért ez nem olyan egyszerű helyzet?

T.: Igen, érdekes a dolog, elvégre ő írta a dalokat, és természetesen ezek egy részét az egygitáros koncertjein is játssza. Nálunk nincs alá- és fölérendelt pozíció, inkább a teljes mértékben működő demokrácia vált be. Igyekszünk a legapróbb dolgokat is megbeszélni, a honlapdesigntól kezdve a próbaidőpontokon át a dalválasztásig.

O.: Hangról hangra az eredetihez hűen adjátok elő a dalokat? Vagy saját szátok (illetve kezetek) ízére alakítjátok?

T.: Alapvetően minden dalnak úgy állunk neki, hogy úgy tanuljuk meg, ahogy a lemezen megszólalt, figyelve a legapróbb dolgokra is. Ezt követően Tamás elmondja, hogy az adott dalt hogy szokták játszani anno, mire érdemes esetleg még odafigyelni, min kell javítani.

O.: A régi rajongók, akik korábban visszakövetelték ezeket a dalokat, ezek szerint nem lesznek csalódottak, ha meghallják a zenekart.

T.: Haha! Nagyon reméljük, hogy a dalokon kívül, ugyanazt az érzésvilágot, hangulatot fogják visszakapni, mint annak idején. Alapvetően annyi különbség van, hogy nálunk nincs kongás, valamint Tamás itt nem gitározik, „csak" énekel.

O.: Szó volt arról, hogy minden tag más-más zenei múlttal rendelkezik. A „Zselenszky" név természetesen sokunknak ismerősen cseng, de mit lehet tudni a többi tagról? A honlapotok  egyelőre nem túl bőbeszédű...

T.: Az is közös döntés volt, hogy ne kerüljön ki a tagokról túl sok információ. Elvégre itt nem az a lényeg, hogy ki hány kiló, hány éves, és hol játszott. A dobosunknak ezen kívül is van két működő zenekara, de a többiek is többéves zenekari, színpadi múlttal rendelkeznek, hogy ki hol játszott...? Nos a helyes megfejtők között értékes nyereményeket sorsolunk ki! Hahaha.

O.: Akkor tehát szándékos ez a visszafogottság, de talán nem is baj, hiszen még titokzatosabbá teszi ezt az amúgy is érdekes felállást.

T.: Nem titokzatosnak szeretnénk tűnni, hanem átadni azt az élményt, amit nekünk régen a dalok adtak, és éreztetni szeretnénk azt az örömöt is, hogy mindezt most mi adhatjuk tovább.


O.: A feldolgozásokon kívül nincs arra esély, hogy Tamás (vagy bármelyikőtök) saját ötletet visz a zenekarba? Teljesen lefektetett szabály, hogy „csak" a 3 Eleven Hold album anyagát játsszátok?

T.: Zeneileg nem igazán nyúlunk bele a dalokba. Azért csak az első 3 lemez dalai alkotják a repertoárunkat, mivel ezeket Tamás írta. Egyelőre nincs tervben saját dal vagy album, de ki tudja, mit hoz a jövő? Szerintem sok meglepetést fogunk még okozni.

O.: Említetted, hogy mindenki eltérő zenei háttérrel rendelkezik a csapatban, egyvalami mégis közös bennetek, az pedig az Eleven Hold-élmény. Miért épp erre a zenekarra esett a választásotok? Rengeteg másik zenekar is létezett, aminek az anyagát fel lehetett volna dolgozni.

T.: Ezek a dalok már fiatalon megfogtak minket. Nemcsak a zene - bár az is, hiszen akkoriban még nem sokan használtak hegedűt a rockzenében -, hanem a szövegek gondolatvilága, mondanivalója is megérintett. Persze azt is tudni kell, hogy teljesen más élmény hallgatni, és más játszani a dalokat. Miközben építettük a repertoárt, akkor tűnt csak fel, hogy mennyi zseniális megoldás van ebben a zenében, és hogy mennyire nem egyszerű dalokról beszélünk. Szerintem az elmúlt időszakban sokat csuklottak a volt tagok! De azt kell mondjam, ez a Tribute Band tisztelgés előttük is, hisz egytől egyig fantasztikus zenészek.

O.: Láttam, hogy a honlapon zenekari logós tárgyakat is lehet venni, pl. pólót, kitűzőt, illetve két CD is helyet kapott a kínálatban. Milyen CD-k ezek?

T.: Ezek Tamás szólólemezei, pontosabban az utolsó két lemeze. Egyik támogatónk, a Rockart Multikulturális Egyesület - aki mellesleg Tamás utolsó lemezének a kiadója - biztosítja nekünk, hogy a kiadványok a honlapon is elérhetőek legyenek.

O.: A zenekar tagjain kívül is vannak ezek szerint támogatóitok, segítőitek.

T.: Igen, szerencsések vagyunk, mert elég nagy stáb segíti a munkánkat. A megjelenésben Farkas Milán grafikusművész nyújtott nekünk óriási segítséget, a képi világ WildungPhotonak köszönhető, az intrónk Grósz Artúr zeneszerző munkáját dicséri. Ez mind nagyon fontos dolog, és mindez sokat segít abban, hogy a későbbi irányvonalak kialakuljanak.

O.: Végül beszéljünk még egy picit a szombati koncertről. Mit kell róla tudni, kikkel léptek egy színpadra, és miért éppen ez a három csapat állt össze erre az estére?

T.: A szombati koncert, ami a Végállomás Klubban lesz, nemcsak azért különleges, mert ez a debütáló koncertünk, hanem mert olyan barátainkat hívtuk meg vendégnek, akik a saját műfajukban kiemelkedőek, és mégis illenek a mi zenekarunk által játszott zenéhez. Ők nem mások, mint az indie/folk/alter zenét játszó Karak, a másik zenekar pedig a ceglédi Fatal Error, akik azon kívül, hogy lemezbemutató koncertet tartanak, valószínűleg le is bontják az egész színpadot... Tehát garantáltan nagy show lesz! (A fellépési sorrend is azért alakult így, hogy egyáltalán legyen még színpad, amin játszunk...)

O.: Azt hiszem, nem is maradt más hátra, mint jó közönséget és fergeteges bulit kívánni szombatra, és persze a további koncertidőpontokat is várjuk!

T.: Köszönjük, és mindenkit szeretettel várunk szombaton!

Kapcsolódó írásunk:

Hetedik Ég - Mi is ez + Zselenszky-interjú

2015.03.18. - 12:30 | Stanley - Fotók: WildungPhoto

Hetedik Ég - Mi is ez + Zselenszky-interjú

Két olyan magyar zenekar volt eddig az életemben, amelyek esetében abszolút nem értettem, hogy a frontember kiválása után a tagok miért vitték tovább a nevet. Az egyik az Eleven Hold, a másik a Black-Out.

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Amber 2016.07.22. - 08:55
Hosszú idő után éppen tagnap kerestem rá az Eleven holdra és megdöbbenve tapasztaltam, hogy már nem Tamás énekel benne, az egész zenekar újjáalakult, persze a régi tagokból azért maradt néhány. Utánanézve jobban a témának, megnyugodtam, hogy a fantasztikus hanggal megáldott Nap mégsem tűnt el a haza zenei palettáról. Tavaly Hetedik Ég névvel új formáció alakult Szombathelyen, ők játsszák a számomra kedves régi dalokat. Koncerten még nem volt hozzájuk szerencsém, valószínűleg ritkán járnak Békés megyében, ahol élek, de ha valahol feltűnnek, biztosan megnézem őket. Ezúton kívánok nekik sok sikert!