Nyári könyvmustra és színészkönyvespolc avató - A 86. Ünnepi Könyvhét megnyitója a Főtéren

Képgaléria megtekintése2015.06.06. - 00:40 | Lutor Katalin, Rozán Eszter - Fotó: Büki László 'Harlequin'

Nyári könyvmustra és színészkönyvespolc avató - A 86. Ünnepi Könyvhét megnyitója a Főtéren

Június 5-én Alexa Károly irodalomtörténész, az Életünk főszerkesztője nyitotta meg a 86. Ünnepi Könyvhetet Szombathelyen, míg a Weöres Sándor Színház színészei zenés irodalmi műsorral ünnepeltek. Műsoruk után könyvespolc avatásra került sor, melyet Czetter Ibolya, a NymE SEK igazgatója adott át. A polcon a színészek által kedvelt könyvek sorakoznak, bárki elviheti őket, csupán egy kérésük van: miután elolvasták, vigyék vissza.

A Könyvhét a főteret sem hagyta betűrengeteg nélkül. Standokkal és egész délutános zenei programmal várták a térre érkezőket június 5-én. A leleményesek kedvezményes és ingyen könyvekkel gazdagodhattak, körítve világi cigányzenével, bábszínházi előadással, verses-zenés programokkal, majd zárásként egy nagy "fújással".

Ami a nyitóbeszédek után szembeötlő volt, hogy könyvekkel tömött színes kosarak várták, hogy körbeálljuk és tartalmuktól megszabadítsuk őket. Turkálhattunk kis csodákat keresgélve, valamint három bódé kínálatát is megtekinthettük, ahol a kiadók kínálták kedvezménnyel könyveiket. A délután folyamán színpadra lépett a Karaván Família cigány világzenéből álló műsorával, majd Majoros Ági Bábszínháza szórakoztatta az apróságok és az idősebb apróságok lelkét. Este Szombathely Város Fúvószenekara fújta el a hazatérő indulót, melyet sokan már a szökőkút széléről hallgattak, néhány hűsítő vízcseppet remélve.

A Weöres Sándor Színház színészei zenés irodalmi műsorral ünnepelték a könyvhetet. Fekete Linda, Szabó Róbert Endre és Balogh János az aulában készítették elő a megfelelő hangulatot megzenésített versekkel. Az éneklésbe a közönséget is bevonták, a 32 éves lettem én című József Attila vers refrénjét együtt zengték a nézők a színészekkel. A műsor a stúdiószínpadon folytatódott, de nem a megszokott formában, vagyis a színpad és a nézőtér nem különült el egymástól, bárki leülhetett bárhová, akár a színpadon elhelyezett székekre vagy párnákra is. Jó páran éltek is a lehetőséggel, a középen lévő fotel azonban szabad maradt, senki sem merte elfoglalni, ezért telepedett oda később Balogh János.

Kelemen Zoltán a saját írásaiból olvasott fel, melyek között volt vidámabb és szomorúbb is. A hajléktalanról szóló novellája elgondolkodtatott, az egymással neten kommunikáló fiatalok története viszont mindenkit megnevettetett. Balogh János az e-bookot méltatta a nyomtatott könyvvel szemben, mert mennyivel könnyebb elolvasni mondjuk a Háború és békét digitális formában, mint vaskos és szagos könyveket cipelni. A baj csak akkor van, ha a „csodagép" lemerül, mi a nyomtatott könyvvel soha nem fordulhat elő.

Fekete Linda Tóth Krisztina: Pillanatragasztó című könyvéből olvasott fel egy elbeszélést, Németh Judit pedig Németh László: Iszony című könyvéből hozott egy részletet. Papp-Ionescu Dóra súgó is jelen volt a felolvasók között, aki a súgói munka rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Az idő gyorsan haladt, Szabó Róbert Endre Szerb Antal: Utas és holdvilágára már nem kerülhetett sor, ám ő sem hagyta parlagon a közönséget, arra kérte színésztársait, hogy olvassanak fel egy-egy részletet, mely a színészi lét titkaival ismerteti meg az olvasót. Így tudtuk meg például, hogy milyen rendező típusok vannak, vagy milyen az igazi színpadi csók.

Az irodalmi műsor után könyvespolc avatására került sor. A polcot Czetter Ibolya, a NymE SEK igazgatója adta át, melyen a színészek által kedvelt könyvek találhatók. A könyveket bárki elviheti, csupán egy kérésük van: miután elolvasták, vigyék is vissza.

Kapcsolódó írásunk:

Ünnepi Könyvheti Felolvashow Szombathelyen

2015.06.05. - 10:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Ünnepi Könyvheti Felolvashow Szombathelyen

Június 4-én az Ünnepi Könyvhét programsorozatában Szombathely több pontján is Olvasópontokat alakítottak ki, hogy a felolvasást középpontba helyezve minél több embert bevonjanak az olvasásba, felhívva a figyelmet az olvasás fontosságára és a könyv szeretetére. A közösségben folytatott élményszerű olvasás mellett cél volt a kortárs irodalom megismertetése minden korosztállyal. A város különböző helyszínein működő olvasópontokon bárki bekapcsolódhatott a felolvasásba, akár hallgatóként, akár aktív felolvasóként. A Weöres Sándor szobornál a Brenner János Általános Iskola negyedikes osztálya meséket, két gimnazista pedig Karinthy Frigyes Tanár Úr kérem-éből olvasott fel részleteket. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban Holdosi József író halálának 10. évfordulója emlékére a család és a tanítványok közreműködésével műveiből - Glóriás, Dac, Kányák - tartottak felolvasást, mely után Bokányi Péter és Beck Zoltán beszélgetett Holdosi Józsefről és a cigány irodalomról.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás