Nincs sátor, nincs sírás - Ma kezdődik a XVI. Lamantin Jazz Fesztivál (jún. 21-27.)

Képgaléria megtekintése2015.06.21. - 09:30 | Büki László 'Harlequin', MTI

Nincs sátor, nincs sírás - Ma kezdődik a XVI. Lamantin Jazz Fesztivál (jún. 21-27.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2015.06.21 - 27.

Egy héten át ismét a hazai dzsesszélet központjává válik Szombathely: tizenhatodik alkalommal adnak egymásnak találkozót a világ élvonalába tartozó futamvirtuózok a szombathelyi jazzmustrán. 17 koncerten több mint félszáz zenész lép fel a június 21-27. közt esedékes improvizáció-folyamon - az eddigi évek megszokott színvonalán. A jazzfesztiválhoz a hagyományoknak megfelelően dzsesszt és egyéb improvizációs műfajokat oktató zenei tábor is kapcsolódik.

A Lamantin Jazz Fesztivál 15 éves múltra tekint vissza. A fellépő együttesek zöme a hazai és a szomszédos országok vezető jazz illetve blues együttesei közül kerülnek ki, és egy-két európai vagy világsztár emeli a fesztivál rangját.

A fesztivál ideje alatt a régi szombathelyi hagyományt újjáélesztve, immár 13. alkalommal rendezik meg az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs Tábort, a felnövekvő jazz-zenész generáció részére. A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazzélet vezető személyiségei közül kerülnek ki. Az improvizációs tábornak idén kb. 100 dzsesszzenész  hallgatója van, a tábor tanárai között pedig ismét olyan elismert hazai zenészek tanítanak, mint Márkus Tibor, aki a tábor művészeti vezetője, és a zongora- valamint a dzsessztörténet kurzust vezeti, Tóth Viktor, a szaxofon-, Nesztor Iván, a dob-, Spányi Emil pedig a zongorakurzus hallgatóinak tanára.

Az improvizációs tábor záróeseménye idén is a hallgatókból és tanáraikból alakított alkalmi zenekarok koncertje lesz, amelyet szombaton este tartanak a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában.

Az idei fesztiválon a magyar dzsessz nagyjai mellett nemzetközi sztárok is fellépnek: vendégzenészként a Szőke Nikoletta Quartettel fellép az amerikai David Friedman, a vibrafon mestere, és koncertet ad Bert Boeren, az Európa-szerte ismert holland harsonás is. Június 25-én, csütörtökön lesz a Lamantin hagyományos blues napja, olyan visszatérő fellépőkkel, mint a Tátrai Trend és az európai blues "fenegyerekének" tartott brit Ian Siegal.

A korábbiaktól eltérően ebben az évben a koncerteket nem a főtéren felállított sátorban, hanem négy különböző helyszínen, a Weöres Sándor Színház Krúdy Klubjában, a kiváló akusztikájú Bartók Teremben és a Café Móló étteremben tartják. A blues napi koncertek a színházaulában várják az érdeklődőket, ami akusztikájában és méretében is megfelelő "helyettesnek" fog bizonyulni a szervezők előzetes felmérése szerint. Az előzenekarok az improvizációs tábor diákjaiból alakuló alkalmi zenekarok lesznek, de esténként az úgynevezett jam-sessionok alkalmával is egy színpadon, együtt zenélnek majd a kezdők, tanáraik és a világhírű zenészek.

Szombathely önkormányzata a fesztivál költségeinek egyharmadát finanszírozza, idén 5 millió forinttal járul hozzá a rendezvényhez. A fesztivál szervezői az egy hét során ötezer résztevőre számítanak. 

A fesztivál programja képzőművészeti és gasztronómiai programokkal bővül.

Jegyárak: jegyek elővételben a AGORA Jegyirodában (MMIK - Szombathely, Ady tér 5.) és a helyszínen korlátozott számban kaphatók. Telefonos jegy-előrendelés: +36 20 502 9351

  • Napijegy: 2000 Ft (23., 25.),  1000 Ft (22., 24., 26.)

  • Fesztiváljegy a fesztivál összes koncertjére: 5000 Ft

Helyszínek: - Weöres Sándor színház aula - Bartók Terem - Weöres Sándor Színház Krúdy Klub - Cafe Móló

Program:

2015. június 21. vasárnap

20:00, Weöres Sándor Színház Krúdy Klub

a Lamantin Improvizációs Tábor tanári karának koncertje


2015. június 22. hétfő 2

20:00, Weöres Sándor Színház Krúdy Klub

előzenekar - fiatal tehetségek közreműködésével

Syrius Legacy Band


2015. június 23. kedd

18:00, Bartók terem

előzenekar - fiatal tehetségek közreműködésével

Binder Quartet (Binder Károly - zongora, Borbély Mihály - szaxofon, Fonay Tibor - basszusgitár, Benkó Ákos - dob) 

Szőke Niki Quartet feat: David Friedman (USA) - ütő 

Bopcorn feat.: Korb Attila, Bert Boeren (NL); (Berdisz Tamás - dob, Juhász Azzila - zongora, Szalóky Béla - trombita, Sárkány Sándor - bőgő) 


2015. június 24. szerda

20:00, Weöres Sándor Színház Krúdy Klub

előzenekar - fiatal tehetségek közreműködésével

Premetz - Gyárfás Trio


2015. június 25. csütörtök

18:00, Weöres Sándor Színház aula - Blues Nap!

előzenekar - fiatal tehetségek közreműködésével

Westend Blues

Tátrai Trend 

Ian Siegal Band (GB) 


2015. június 26. péntek

20:00, Weöres Sándor Színház Krúdy Klub

előzenekar - fiatal tehetségek közreműködésével

Tóth Viktor & Masim Badavi Players (Bart Maris (B) - trombita, Simple One (G) - szöveg, Hodek Dávid (SL) - dob, Tóth Viktor - szaxofon, Szandai Mátyás - bőgő) 

21:00, Cafe Móló

koncert fiatal tehetségek közreműködésével


2015. június 27. szombat

13:00, Weöres Sándor Színház Krúdy Klub

a Lamantin Improvizációs Tábor zárókoncertje a tábor diákjainak részvételével


ZENEKAROK:

SYRIUS LEGACY BAND

A legendás magyar szaxofonos Ráduly Mihály - aki tavaly volt 70 éves - a fiatal jazz-nemzedék általa kiválasztott legjobbjaival bizonyítja, hogy a Syrius hatása a mai napig él! A 70-es évek legendás progresszív jazz-rock zenekarának, a Syriusnak Ráduly Mihály felügyelete mellett újrahangszerelt dalai több évtizedes szünet után 2014 óta a kerek évforduló alkalmával hallhatóak újra élőben! A kizárólag erre a projektre összeálló csapat tagjai mindnyájan a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazz tanszékének növendékei voltak vagy jelenleg is azok.

  • Ludányi Tamás - alt-, szopránszaxofon
  • Vidákovich Izsák - tenorszaxofon, fuvola
  • Tempfli Erik- billentyűs hangszerek
  • Fonay Tibor - basszusgitár
  • Benkó Ákos - dob, ének

Syrius Legacy 2

BINDER QUARTET

Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, tanszékvezető egyetemi tanár. A nagyformátumú muzsikus számtalan nemzetközi és itthoni fesztivál, valamint jazzklub rendszeres vendége, 46 szerzői lemezt adott ki, és jelentős sikereket mondhat magáénak: kaliszi Nemzetközi Zongoraverseny győztese, Erkel Ferenc-díj, Az év jazz- lemeze, a legjobb szólista, a Magyar Rádió Jazz versenyének győztese és még sorolhatnánk. A hetvenes évek végén-nyolcvanas évek elején működő legendás Binder Quartett (Binder Károly, Dresch Mihály, Benkő Róbert, Baló István) az akkori magyar jazz-muzsika egyik legeredetibb és meghatározó formációja volt. A zenekar felbomlása után Binder 2012 tavaszán ismét zenekart alapított. Állandó partnerével, Borbély Mihállyal, kimagasló sikereket ért el a Londoni Jazz Fesztiválon, több lemezt készítettek együtt, majd számos közös koncert és egy filharmóniai turné után két kitűnő tehetségű fiatal muzsikussal bővítették ki duó formációjukat: Benkó Ákos dobossal, aki tavaly óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének dobtanára és Fonay Tibor basszusgitáros-bőgőssel, aki az idén diplomázott az egyetem jazz bőgő és basszusgitár szakán.

  • Binder Károly - zongora
  • Borbély Mihály - szaxofon
  • Fonay Tibor - nagybőgő
  • Benkó Ákos - dob

Binder 2

SZŐKE NIKOLETTA QUARTET FEAT. DAVID FRIEDMAN (USA)

A 2005-ös Montreux Nemzetközi Jazz Fesztiválon a 30 év alatti énekesek világvetélkedőjén első díjat kapott a magyar énekesnő, Szőke Nikoletta, aki a közönségdíjat is elnyerte. Niki egyike azon ritka művésznőknek, akit nem csak a közönség, de a szakma is elismer. Kétségkívül ő az egyik legnépszerűbb énekesnő itthon. New Yorkban és Londonban is koncertezett hatalmas sikerrel, de még nagyobb diadalt aratott Japánban, ahol már a hatodik albuma kel el több ezres példányszámban. A Szőke Nikoletta Quartethez idén a világhírű David Friedman csatlakozott.

Az amerikai David Friedman több évtizedes karrierjét először dobosként kezdte, majd vibrafonosként vívta ki a szakma elismerését. Mára a világ egyik vezető vibrafonosa. Egyedi hangzására nagy hatással volt a sok különböző stílust képviselő zenész, akikkel dolgozott (Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter, Yoko Ono). Saját albumain kívül lemezt készített olyan prominens művészekkel, mint Tim Buckley, Wayne Shorter, Horace Silver, George Benson, Hubert Laws vagy Bob James. Friedman játéka és kompozíciója hallható Chet Baker díjnyertes Peace című lemezén, Buster Williams bőgőssel és Joe Chambers dobossal. Munkáját újra és újra elismeri a Downbeat Magazine is. A berlini egyetemen ő alapította a jazz tanszakot, melynek 16 éven keresztül vezetője is volt. Vibrafonozásról szóló könyve már jó ideje alapvető tankönyv a jazz tanszakokon szerte a világban.

  • Szőke Nikoletta - ének
  • Szakcsi Lakatos Róbert - zongora
  • Barcza Horváth József - nagybőgő
  • Csörsz Zoltán - dob
  • vendég: David Friedman (USA) - vibrafon

Szőke Niki

BOPCORN FEAT. KORB ATTILA AND BERT BOEREN (NL)

A Bopcorn tagjai az elmúlt 23 évben számos alkalommal játszottak már együtt "session"-zenészekként egy-egy hazai vagy nemzetközi produkciót erősítve. Baerdisz Tamás végül 2015 márciusában alakította meg hivatalosan is a formációt. Zenéjük a mainstream swing-jazz stílusába sorolható, mégis megpróbálnak valami újat alkotni, valami olyat, ami csak hozzájuk köthető. 2013 augusztusában a MŰPA New Orleans Swing Fesztiválján együtt játszottak egy amerikai vendégművésszel, John Alreddel, Korb Attilával és Szalóky Bélával, 3 harsona plusz ritmusszekció felállásban. Ez adta az ötletet, hogy ismét életre keltsük ezt a különleges formációt: ez alkalommal Korb Attila és Bert Boeren segítségével.

Korb Attila 13 évesen kezdett harsonázni, és a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band harsonásaként belecsöppent a jazz világába. 2007-ben 1. helyezést ért el a Magyar Rádió által megrendezett Zsoldos Ernő Jazz Harsona Tehetségkutató Versenyen. 2009-ben a Breda Jazz Festival (Hollandia legnagyobb tradicionális jazz seregszemléje) Kobe Jazz Street Award nyertese lett. 2014-ben a Modern Art Orchestra tagjaként turnézott Amerikában. A harsona mellett Attila kornetten és zongorán is játszik, illetve mint hangszerelő is aktív.

Bert Boeren holland harsonaművész és tanár. 1987 óta több konzervatórium tanára volt, jelenleg Amsterdamban és Rotterdamban is tanít. Utazásai során rengeteg mesterkurzust tart szerte a világban. Koncertezik szólistaként és zenekarokkal is. Játszott az Eurojazz Big Bandben, a Dutch Swing College Band-ben és a Bob Brookmeyer Big Band-ben. Jelenleg a Jazz Orchestra of the Concertgebouw tagja, ahol olyan vendégművészekkel játszik, mint Chick Corea, Benny Golson, James Carter és még sokan mások.

Bopcorn Quartet

  • Szalóky Béla - trombita, harsona
  • Juhász Attila - zongora
  • Sárkány Sándor - nagybőgő
  • Berdisz Tamás - dob

vendégek:

  • Bert Boeren (NL) - harsona
  • Korb Attila - harsona

Bopcorn

GYÁRFÁS - PREMECZ TRIO

"Hiány a magyar jazz zenei palettán az igazi Hammond-orgona - gitár-hangzás, pedig a két hangszer remekül kiegészíti egymást." Gyárfás István és Premecz Mátyás most megtölti ezt az űrt! Gyárfás István, „Gyafi" a hazai jazzgitározás megkerülhetetlen figurája, akinek kimagasló technikájú, vitalitástól duzzadó, határozottan dallamközpontú játéka tökéletesen illeszkedik a Premecz-féle zenei világba. A nemrég alakult trió az 50-es évek végén és a 60-as évek elején világhódító útjára induló stílust idézi fel, természetesen némiképp mai köntösben. Emléket állítanak olyan jazz-óriásoknak, mint Jack McDuff, Jimmy Smith, Larry Young vagy Richard „Groove" Holmes. Melódia, virtuozitás, erős érzelmek, energia, derű: igazi lüktető jazz és funk kavalkád várható!

  • Premecz Mátyás - hammond orgona
  • Gyárfás István - gitár
  • Jeszenszky György - dob

Gyafi-Premetz

WESTEND BLUES

Ismét helyi büszkeséget köszönthet színpadán a Lamantin Jazz Fesztivál! A Westend Blues már évek óta meghatározó színfoltja a város kulturális életének.  A zenekar előadásmódjában főleg a Chicago-blues-os gyökerekhez nyúlt vissza, de zenéjükben vegyítik a swing és a funky elemeit is. A Westend Blues megalakulása óta rendszeres vendége számos klubnak és nagyszínpados rendezvénynek is.

  • Simon Tamás - gitár
  • Farkas János - szájharmonika
  • Wolford Benjámin - zongora
  • Kovács Attila - basszusgitár
  • Hollósi László - dob
  • Hotzi Péter - szaxofon
  • Román Géza - trombita
  • Ujhelyi Péter - trombita
  • Juhász Tibor - harsona

westend blues

TÁTRAI TREND

Tátrai Tibor 2008-ban alakult zenekara, a Tátrai Trend egészen újszerű hangzást hoz más zenekaraihoz képest. Nehéz behatárolni, milyen zenei stílusba is sorolható. Tibusz egyszerűen így nyilatkozott róla: „Sorolhatnám a stílusokat, de inkább nem teszem, egyrészt, mert annyi van, másrészt nem volna több felsorolásnál. Mindent rá lehet húzni - és semmit sem... Minden dalnak más hangulata van, mi ebben érezzük jól magunkat, s úgy vettem észre, hogy kimondottan szereti a közönség is a változatosságot." A Trend két gitárosát, Tátrai Tibort és Pintér Tibort, Glaser Péter bőgőn, Czibere József pedig különböző ütőhangszereken kíséri. A felállás 2008 őszétől működik, azóta számos klubban és fesztiválon felléptek. Magyarország egyik leghíresebb gitárosa idén a Lamantin Jazz Fesztivál vendége!

  • Tátrai Tibor - gitár
  • Pintér Tibor - gitár
  • Czibere József - ütős hangszerek
  • Glaser Péter - nagybőgő

Tátrai 2

IAN SIEGAL BAND (UK)

Az európai blues fenegyereke ismét a Lamantin színpadán! A brit Ian Siegal valószínűleg a legismertebb blues-zenész Európában, és azon kevesek közé tartozik, akiket Amerikában, a blues otthonában is elismernek. S mi a fényes blues-karrier titka? Íme a „tuti" recept: Ian húsz évesen otthagyta a zeneművészeti főiskolát, Berlinbe költözött és utcazenélésből élt. Itt aztán rengeteget fejlődött zeneileg, hiszen ha nem keresett eleget, nem volt mit ennie. Mire visszatért Angliába, már tudta, hogy számára a zene az egyetlen. Egy röpke kiruccanásból Nottinghambe, ötéves „kirándulás" lett. Pillanatok alatt belecsöppent itt is a helyi zenei élet közepébe, sőt, zeneszerzőként is tevékenykedni kezdett. Gyorsan megmutatkozott, hogy jó érzéke van a blues hagyományaihoz, mégis a jövőt tartja szem előtt. Visszatérve Londonba a főváros blues-társadalmának oszlopos tagja lett. Felkerült a brit Blues Hall of Fame-re, a British Blues Awards nyertese és a European Blues Awards kétszeres győztese lett, sőt, még az amerikai Blues Music Award is jelölte! Ian az egyetlen nem amerikai zenész, akit megszólaltatnak a Take Me To The River című dokumentumfilmben, mely a memphisi blues- életet mutatja be. Legnagyobb zenei élményének mégis azt a 2005-ös koncertet tartja, melyen a 92 éves Pinetop Perkins-szel, és Muddy Waters zenekarának néhány régi tagjával játszott. A Classic Rock magazin „nemzeti kincsként" emlegeti. Ian szerint élete legjobb zenekarát hozta most össze. És ha Ian egyszer gitárt kap a kezébe, ott a blues átveszi az uralmat! Fergeteges koncert várható!

  • Ian Siegal - gitár, ének
  • Dusty Ciggaar - gitár, vokál
  • Billy Mookhoek - basszusgitár
  • Raphael Schwiddessen - dob

Siegal8281mono-red72dpi

tóth viktor & masim badavi players

Tóth Viktor a Magyar jazz szaxofonozás egyik meghatározó alakja.  A sokoldalú művész rendszeresen dolgozik az improvizatív jazz külföldi nagyjaival (Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Leena Conquest, Piotr Wojtasik). Idén nemzetközi felállású zenekarával érkezik a Lamantin Jazz Fesztiválra, melynek minden tagja külön-külön is ismert és elismert művész.

Simple One afroamerikai származású, Berlinben élő történetmesélő, költő, rapper. Németországban elsők között jegyzik a nevét. Viktor és Simple One kollaborációja Berlinben kezdődött, a neves B Flat jazz klubban. Közös zenéjük Simple One történetmesélésével utazásra kalauzolja a hallgatót a jazz, a funk és az orientális zenék mentén soha nem volt tájakra, ahová csak egyszer juthatunk el.

Bart Maris belga trombitás, műfaji határok nélkül játszik jazz, rock, folk formációkban, nagyzenekari darabokban, illetve - zeneszerzőként és muzsikusként - részt vesz táncdarabok, színházi projektek létrehozásában. Az avantgard jazz olyan nagyságaival zenél együtt, mint Verian Veston, Evan Parker, Peter Brötzmann, Ken Vandermark, Els Vandeweyer vagy Andre Goudbeek, állandó együttműködő partnere a Tóth Viktor Tercettnek.

Hodek Dávid háromévesen kezdett érdeklődni a dobok iránt, ötévesen már Jávori Vilmos tanítványa volt. 2009-ben jelent meg első lemeze The First címmel, és még ebben az évben átvehette a Hans Koller Preis Talent of the Year díjat. Csodagyerekként indult, mára - 17 éves korára - mindenki számára nyilvánvalóvá vált, Dávid a jövő jazz nemzedék meghatározó figurájává válhat. Számos formációban játszik, többek között az amerikai világsztár zongorista Benito Gonzales triójában is.

Szandai Mátyás, a kitűnő bőgős, jelenleg Párizsban él és tevékenykedik. Az elmúlt másfél évtizedben a magyarországi jazzélet szinte összes neves képviselőjével dolgozott, és mára a műfaj egyik legkeresettebb nagybőgőse, és a párizsi jazzéletben is egyre jobban felfigyelnek rá. A meghatározó hazai jazz-zenészek mellett olyan neves külföldi művészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Hamid Drake, William Parker, Chris Potter vagy Zbigniew Namislowski.

A földrajzi távolság ellenére a zenekar öt kitűnő művésze rendszeresen játszik együtt, és különböző karakterük ellenére tökéletes harmóniát alkot a tóth viktor & masim badavi players-ben.

  • Tóth Viktor - altszaxofon
  • Bart Maris (B) - trombita
  • Simple One (G) - spoken word
  • Szandai Mátyás (H - Párizs) - nagybőgő
  • Hodek Dávid (SL) - dob

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

aboparma 2015.06.11. - 08:29
Mi lesz a fő téren ücsörgő, jazz morzsákat gyűjtő, zenekedvelő "galambokkal"?
suriken 2015.06.11. - 10:14
be kell érniük utcazene morzsákkal :-)