"Megédesítem a várost!" - Bloomsday 2015

Képgaléria megtekintése2015.06.17. - 01:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Büki László, Dart

"Megédesítem a várost!" - Bloomsday 2015

Az idő szeles, mint..., a Guinness finom, mint..., a zene lüktet, mint... Írországban. Egy fél napra mindig ír lesz június 16-án Szombathely. Idén 21-szer lett. Szerencsére!

Különleges irodalmi emléket dolgoz fel a Bloomsday Szombathelyen. A rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. (Az Ulysses Triesztben íródott.)

Ennek a gondolatnak a jegyében indult útjára, és idén már 21. alkalommal rendezték meg a Bloomsday-t, amely a kortárs fesztiválok szinte minden művészeti ágát felvonultatta, kapcsolódva az ír kultúrához.

Ki ne ismerné a főtéri Joyce "szobrot" (helyesebben térplasztikát, mert ebben a formájában nem szobor!)? A szemüveges urat, aki "kinéz a falból"? Évente többször megyünk el előtte, június 16-án azonban megállunk - emlékezni, picit különlegesnek tartani városunkat, hogy több mint két évtizede, a 90-es évek közepének helyi máskéntgondolkodói a kortárs művészetek egyik drágakövét mosták ki az "ötletpatakból".

Azóta változott, formálódott, talán közérthetőbb is lett, kevésbé "sújtja" a mainstream-hez szok(tat)ott kultúrszellemet meglepő performanszokkal, akciókkal. A pecsételés is porcukros már, ami teljesen jó és környezetbarát nyomként vezet a Blum-háztól a Zsinagóga udvarig, ahol a kiszáradt nyomkereső megkóstolhatja a világ legfinomabb "stout"-ját, a Guinness sört.

Ám mielőtt felhörpintettük és Leopold Bloom nevével hintettük volna be a várost, a huszonegyedik Blum-napot megnyitotta Wendy Dorman Smith megbízott misszióvezető helyettes és Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere. Nem múlhat el Bloomsday kortárs alkotás "leleplezése" nélkül: idén ez a SEK Vizuális tanszék két hallgatójának, Nemes Dórának és Kertész Dánielnek "Kezek" című munkája volt, melyet Nagy Csaba ismertetett a hallgatósággal. Az eseményvédjegy pecsételést közel 20 nyomon keresztül a porcukorhintés vs. szél párbaj jellemezte, rövidtávon az utóbbi húzta a rövidebbet mindig. "Szórd vastagon, úgy jobban megmarad" - jött a tuti módszer, majd Feiszt Györgytől a replika: "Megédesítem a várost". Ilyen hangulatban értünk el a Zsinagóga udvarig, ahol misszióvezető helyettes asszony és alpolgármester úr is csapolt a legnépszerűbb ír árpaléből, a sajtó pedig konstatálta, hogy fogadás szempontjából minden sajtóesemény Bloomsday lehetne...

A Szimfónia Kávézóban Orbán Róbert és Feiszt György idézte fel az előző évek történéseit, majd a Colleen és a Station - U2 tribute koncertével ért véget a Blum-nap. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás