Folkban nem lesz hiba! - 4. Etno-Folk Forgatag Bükön (júl. 10.)

2015.07.01. - 00:10 | vaskarika.hu

Folkban nem lesz hiba! - 4. Etno-Folk Forgatag Bükön (júl. 10.)

Helyszín: Bükfürdő

Dátum: 2015.07.10.

Lüktető táncházi energiák, fékevesztett örömködés, a tambura és hegedű találkozása, valamint ázsiai, balkáni és magyar népdalok kézfogója várja július 10-én az etnozenére nyitott közönséget. A koncertprogram este 6-kor kezdődik a székesfehérvári Zombori fellépésével, amit a Vujicsics, a Makám és a Koprive műsora követ. Az estet a Folk Error várhatóan pólóizzasztó koncertje zárja. A rendezvény helyszíne Bükfürdő, a Gyógyfürdő előtt felállított rendezvénysátor. A belépés díjtalan!

Július 10-én, pénteken immár negyedik alkalommal rendezi meg a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár az Etno-Folk Forgatagot. A rendezvényen évről évre a hazai folk, etno- világzene legkiválóbb formációi lépnek színpadra. Ebben az évben is a stílus ismert és elismert képviselői randevúznak Bükfürdőn.

Érkezik a negyven éve működő, a balkáni népzenéket feldolgozó Vujicsics együttes, a magyarországi világzene nemzetközileg is elismert nagykövete, a Makám. A Vas megyei színeket a horvát dallamvilágot megidéző Koprive Tamburazenekar képviseli, a fesztivált pedig a főleg moldvai népzenéket modern elemekkel keverő Zombori vezeti fel. A lezárásról, és a hangulat csúcsra járatásáról pedig a magyar népzenét sajátos stílusban prezentáló Folk Error gondoskodik majd.

A koncertek között sem kell unatkoznia a közönségnek, hiszen érkeznek a Langaléta Garabonciások, akik vidám vásári komédiákkal és huncut felnőtt mesékkel töltik ki a hangbeállások idejét.

A fesztivál alatt a helyi termelői piac árusai is kínálják majd kézműves ajándéktárgyaikat, az érdeklődők megkóstolhatják a helybeli mézeket, a házi készítésű lekvárokat, sajtokat és húskészítményeket, savanyúságokat, valamint a termelői borokat.

A legkisebbeket pedig kézműves foglalkozások, történeti játszóház, népi fajátékok várják, így minden korosztály megtalálhatja a neki való és tetsző programot a forgatagban.

Program:

17.00 Termelői piac nyitása, gyermekprogramok
18.00 Zombori
19.15 Vujicsics
20.15 Langaléta Garabonciások vásári komédiai
20.45 Makám
21.45 Langaléta Garabonciások - Huncut mesék felnőtteknek
22.15 Koprive Tamburazenekar
23.45 Folk Error

A belépés díjtalan!
Helyszín: Bükfürdő, Gyógy- és Élménycentrum parkolója

18:00 - Zombori

A Zombori 2008-ban alakult Székesfehérváron, és egy buszmegálló után kapta a nevét. Zenéjükben a magyar (főleg moldvai) népzene lüktető táncházi energiáját progresszív elektronikus, és jazz-es hangzásvilággal erősítik, ami ellazulásra és fékevesztett örömködésre egyaránt alkalmas. Világzenei „friss folk"-repertoárjukkal rengeteg klubot és fesztivált meghódítottak már (A38, Szimpla, Dürer, Kobuci, Művészetek Völgye, Csángó Fesztivál, Fezen, Sziget), 2013-ban pedig megnyerték a Talentométer tehetségkutató világzenei elődöntőjét is. Májusban megjelent első kislemezük Napvilág, holdvilág címmel.


19.15 - Vujicsics együttes

Negyven éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes. Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk. Belefér ebbe a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein.


20.45 - Makám együttes

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etnoavantgard kelet-közép- európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot (1984 -1990) finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein (1990-1999) melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába. A zenekar legújabb korszakát tematikus, vokális lemezek sora jelzi. Az utóbbi egy évtizedben Lovász Irén, Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Lázár Erika voltak a Makám énekes szólistái. A rendszeres külföldi fesztivál meghívások mellett (Koppenhága 2000, Delhi, Bombay 2001, Moszkva 2003, Velence 2004, Prága 2006, Párizs, Brüsszel 2007, Frankfurti Könyvvásár 2008) a Makám a hazai zenei élet aktív részeseként évente közel száz koncertet ad.


22.15 - Koprive Tamburazenekar

A Vas megyei zenekar tagjai gyerekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak a népzenével, az anyatejjel szívták magukba őseik örökségét. Időközben többféle zenei hatás érte őket, így koncertjeiken szívesen ötvözik az újonnan befogadott stílusokat a népi dallamokkal. Repertoárjukon a saját szerzemények és a szentpéterfai dalok mellett a nyugat-magyarországi és az ország más tájegységein élő horvátság zenéje, továbbá Horvátország gazdag dallamvilága egyaránt megtalálható.

A déli szláv népek körében népszerű hangszer, a tambura, csodálatos dallamok megszólaltatására képes. A Koprive koncerteken ezt a hangzásvilágot ismerhetik meg az érdeklődők, egy zenei kalandozás során. Ez a körutazás elviszi a hallgatóságot Szentpéterfáról Zágrábon át Dalmáciába, hogy Szlavónián és Vajdaságon át visszatérjenek Nyugat-Magyarországra.

 

00.00 - Folk Error

A Folk Error zenekar 2006-ban alakult nyíregyházi és debreceni fiatalokból. Azóta is járják az országot, koncerteznek sokfelé, a klubkoncerteken keresztül egészen a hatalmas könnyűzenei fesztiválokig. Zenéjükben próbálják az autentikus magyar népzenét megszólaltatni, egy kicsit modernebb formában, sajátos stílusban. Közönségük elég sokrétű, koncertjeinken megfordulnak egészen kis gyermekek ugyanúgy, mint idősödő nénik és bácsik. A hangulat általában kiváló, többnyire önfeledt táncolás jellemzi. A Folk Errorban rock zenészek muzsikálnak népzenészekkel, így zenéjük is e két világ egyedi fúzióját mutatja meg minden táncolni, mulatni vágyó koncertlátogatónak.

 

Új hozzászólás