Péntekig ingyenes a Cimbaliband Moldva című lemeze a Youtube-on!

2015.06.24. - 11:00 | vaskarika.hu

Péntekig ingyenes a Cimbaliband Moldva című lemeze a Youtube-on!

A zenekar Moldva című lemezével visszatér a gyökerekhez: autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A lemez egyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket.

Június 4-én a Fonó Budai Zeneházban, a zenekar kiadójának színpadán, majd június 14-én egy családias hangulatú esten Gödöllőn a Művészetek Házában mutatta be Moldva című lemezét a Cimbaliband zenekar. A gödöllői koncert teljes bevételét a rekecsini központú Csángó Rádiónak ajánlották fel. 

Az est díszvendége, Istók Pál, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség elnöke a rádió megalakulásáról és küldetéséről beszélt. Lőrinc Celesztin, egy mozgáskorlátozott fiatalember a szobájában lévő asztali számítógépről indította a Csángó Rádiót 2009-ben. Az on-line rádió célja, hogy továbbadja a csángó kultúrát, valamint hangot adni annak, hogy büszkék lehetünk magyarságunkra. Népzenészek és néptáncosok gyűjtéseinek eredményeként, valamint a táncházmozgalmaknak köszönhetően reneszánszát éli a csángó zene, Celesztin ebből merített ihletet. Több mint hat éve üzemelteti a rádiót, melynek legfontosabb üzenete, hogy ne csak azt mondjuk 100 év múlva, hogy itt is éltek magyarok a Gyimeseken, és az ezeréves határon túl, hanem reméljük, hogy az Etelköz peremén 100 év múlva is lesznek még.

Bárki meggyőződhet arról, hogy valóban értékes zenei anyag gyűlt össze a Cimbaliband új lemezén, ugyanis péntekig meghallgatható a teljes lemez a Youtubeon:

"Természetes zenélési vágy a motorja,
valamiért itt szinte állandó buli van
és kicsattanó energia, amit kérdezés nélkül
meg is lovagolnak.
" (Rácz Mihály - langologitarok.hu)

A Cimbaliband eddigi zenei irányzatában mindig nagyon fontos szerepet játszott a népzenei gyökerek megismerése. Unger Balázs, a banda vezetője 7 éves kora óta foglalkozik autentikus magyar népzenével, a Balkán szerteágazó dallamvilágával, ezekből is legfőképpen azzal a területtel ahol a cimbalom is szerepet kapott a folklórban. Egy korábbi, emlékezetes gyűjtőútja hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A Fonó kiadásában megjelent lemezzel az alkotók egyben tisztelegnek és köszönetet mondanak a moldvai csángóknak.

Balázs útját a balkáni zenéhez a moldvai csángó muzsika nyitotta meg először. 1996-től rendszeres vendégzenésze volt a budapesti moldvai csángó táncházaknak. Nagy Bercel invitálta először a Zurgó zenekar koncertjeire, táncházaira, majd játszott a Tatros együttesekben, és tagja volta a Palya Bea és Bolya Mátyás nevével fémjelzett Kárpátia zenekarnak is. Eltökélt szándéka volt, hogy felkeresi a Moldvában élő cimbalmosokat, és elsajátítja speciális játékukat. 1997-ben felkerekedett friss jogosítványával, és első autójával egy szürke Trabant kombival, hogy fölfedezze a moldvai cimbalmosok világát. Segítségére volt gyűjtőútjain Benchea Grátzy, a Tatros zenekar akkori dobosa, aki maga is moldvai csángó származású, valamint a Rekecsini hegedűs Mandache Aurél. Aurél segítségével jutottak el többek között Ion Spiridon radojéi idős cimbalmoshoz, Antim Ioanhoz, és a folklórexpedíció megkoronázásaként Temeliára, ahol az öreg Cosma Piticu és annak egész családja cimbalmozott, kis és nagycimbalmon egyaránt.

Ennek a gyűjtőútnak hatására készült el a Cimbaliband - Moldva című lemeze, mellyel az együttes visszatér a gyökerekhez, és autentikus moldvai zenét játszanak, nem a szokásos hangszerelésben! A lemez egyben köszönet és tisztelgés a moldvai csángók előtt, hogy sokszor a nagyon nehéz körülmények ellenére is megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket.

Az album megvásárolható a Fonó webboltjában, a terjesztőknél (Hangvető, Mesterporta) és megtalálható digitálisan az ITunes, Amazon, Spotify, Deezer, dalok.hu stb digitális felületeken.

Új hozzászólás