„Itt akkor szól a zene, amikor muzsikálnak” - Fatemplom Fesztivál 2015 Magyarföldön

Képgaléria megtekintése2015.07.14. - 00:10 | Lutor Katalin - Fotó: Büki László 'Harlequin'

„Itt akkor szól a zene, amikor muzsikálnak” - Fatemplom Fesztivál 2015 Magyarföldön

Helyszín: Őrség, Magyarföld

Dátum: 2015.07.17 - 19.

Július 17-19. között ötödik alkalommal rendezik meg a Fatemplom Fesztivált az őrségi településen, Magyarföldön. Szabadtéri és templomi zenés programok, világi és egyházi előadások váltják egymást. Fellép többek közt a Snétberger Quartett, a PASO, a Hot Jazz Band és a Kaláka.

A mára már jelentőségteljessé vált fatemplomot 2010-ben álmodta meg és hozta létre többek között Rátóti Zoltán színművész, aki magyarföldi lakosként a falu kulturális életéért és értékeinek megőrzéséért, felújításáért rengeteget tett eddig is. A templomot 2009-ben Pünkösdkor kezdték építeni, s az első rendezvényt Fatemplom ünnepnek nevezték. Azóta fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény. A templom és vele együtt a fesztivál tökéletesen betölti egy kulturális központ funkcióját: nyugodt, hangulatos jellegét mindvégig sikerült megőrizni, egyediségébe nem férnek bele a mindenhol kiabáló árusok, nem a látványosság dominál, hanem maga az esemény tartalma, értéke. 

A rendezvény programjait illetően Weöres Sándor és Károlyi Amy alakja többször is szóba kerül a hosszú hétvége alatt. Július 17-én Lázár Balázs és Tallián Marianne ad elő verses beszélgetést költeményeikből „Piros ruhában, szerelemben" címmel. Előttük a Technikai Szünet zenekar lép fel, akik mély mondanivalójú szövegeikkel már több Ki mit tud?-ot is megnyertek - mutatta be a zenekart Naszály György sajtófőnök. A pénteki nap során színpadon láthatja a közönség a világhírű zenészekből álló Snétberger Quartett-et, valamint  Hrutka Róbert is fellép a remek színésznővel, Tompos Kátyával. A Kossuth-díjas Hot Jazz Band régi, örökzöld slágerekkel szórakoztatja a közönséget. A templom egykori megálmodója, Rátóti Zoltán második, Köztünk marad című lemezét mutatja be a nap zárásaként, mely megszólalásában harmonizálni fog a Fatemplom meghittségével, hiszen a gitáron játszó színművész társa Becze Gábor nagybőgős lesz. Az album dalaihoz a szöveget Müller Péter 'Sziámi' írta.

Július 18-án, szombaton a Kaláka zenekar, mint visszatérő vendég jön el, nélkülük nem lehetne teljes ez a néhány nap. A kora délutáni gyermekműsoruk után az Apnoé, világi zenét játszó mosonmagyaróvári zenekar lép fel. A fesztiválozóknak egy interaktív előadásban is részük lehet, ugyanis Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese, valamint Gryllus Samu közös jelnyelvre épülő előadással készült. Utánuk a népzene veszi át a stafétát, ugyanis Pál István "Szalonna" és bandája varázsol várhatóan parázs perceket a nagyszínpadon. A Kaláka 40. születésnapjára a PASO dolgozta fel sajátos ska stílusában a zenekar egy számát, szombat este ők lépnek fel a Kaláka nagy műsora után. Az est zárásaként Fabinyi Tamás püspök és Gryllus Dániel áll színpadra egy érdekes műsorral: a püspök úr beszédébe megzenésített verseket szőnek, melyek tovább viszik majd a prédikációt. A harmadik napot ökumenikus istentisztelet zárja a fesztivál fellépőinek közreműködésével. 

A szálláslehetőségekkel kapcsolatban elhangzott, hogy kempingezési lehetőség magánházaknál működik, de a környező települések is számos vendéglátóhellyel, panzióval bővelkednek.

Program:

Július 17. péntek

16 óra - Technikai Szünet (szabad tér)

17 óra - „Piros ruhában, szerelemben" Lázár Balázs és Tallián Marianne (Fatemplom)

18 óra - Snétberger Quartett (szabad tér)

19:30 - Tompos Kátya és Hrutka Róbert (szabad tér)

21 óra - Hot Jazz Band (szabad tér)

22:30 - Rátóti Zoltán lemezbemutató koncertje, közreműködik Becze Gábor (Fatemplom)

Július 18. szombat

14 óra - Kaláka gyerekkoncert (Nagyrákos - Völgyhídi Vásár területe)

16 óra - Apnoé (szabad tér)

17óra - Szirtes Edina Mókus és vonósnégyese, Gryllus Samu (Fatemplom)

18 óra - Szalonna és bandája (szabad tér)

19:30 - Kaláka (szabad tér)

21:00 - PASO (szabad tér)

22:30 - „Szolga csak egy van, az Isten" Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel

Július 19. vasárnap

10 óra - Térzene (Magyar Honvédség Légierő Zenekar)

11 óra - Ökumenikus istentisztelet a Fesztivál fellépőinek közreműködésével szolgálattevő lelkipásztorok: Fabiny Tamás evangélikus püspök, Budapest, Korzenszky Richárd bencés szerzetes, a tihanyi apátság perjele, Steinbach József református püspök.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás