Harry Potter nem hagyja nyugodni „szülőanyját” - Harry Potter színpadi köntösben

2015.07.04. - 11:00 | vaskarika.hu/ hirado.hu - Fotó: Photoshot (UPPA)

Harry Potter nem hagyja nyugodni „szülőanyját” - Harry Potter színpadi köntösben

Világszerte több mint 450 millió példányt adtak el a regénysorozatból. 78 nyelvre fordították le. 18 éve jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve. A szerző, J. K. Rowling minden idők anyagilag legsikeresebb írónője. Egyedülálló anya volt, anyagi gondokkal küzdött, mára dollármilliárdos lett, pénteken pedig bejelentette: színpadra kerül Harry Potter. Nem hagyja tehát nyugodni az univerzum, amelyet kitalált.

A könyv fogadtatása nem volt egyértelmű, amit persze az is magyarázhat, hogy Londonban elképesztő mennyiségű könyv jelenik meg, az első kötet pedig csak egy csepp volt ebben a tengerben - mesélte a Kossuth Rádió Közelről című műsorában az MTVA londoni tudósítója. Az írónő nagyon nehezen talált kiadót, és magyar kiadója is csak azért tudta megvenni a jogot, mert még nem kértek érte sokat. Ő is véletlenül szerzett egyébként a könyvről tudomást, a lánya ugyanis az angol kiadó családjánál volt bébiszitter, így még kéziratban olvashatta a történetet, és szólt az édesapjának, hogy erre érdemes lenne odafigyelni.

J.K. Rowling New York-ban. Fotó: Photoshot (UPPA)

Aztán a kiadás után eltelt egy pár hónap, és a siker egyszerre berobbant, és onnan kezdve megállíthatatlan. J. K. Rowling két hónapja egy interjúban egyértelműen cáfolta, hogy azért vonult volna vissza egy időre a külvilágtól, mert a regény nyolcadik részén dolgozik. Korábban is azt mondta, a sorozat így teljes, és nem fog több bőrt lehúzni róla, azóta azonban megcsinálta a Harry Potter honlapját, amelyen a rajongóknak elcsöpögtetett egy-két információt, elkezdte kidolgozni a karakterek hátterét, egyes cselekményszálak előzményeit, következményeit, ebből pedig - karitatív célokra - összerakott három könyvet, a 18. évfordulón pedig kiderült, hogy színdarab készül belőle.

A bejelentéskor J. K. Rowling azt mondta, amikor a deszkákon látják majd a nézők a történetet, rá fognak jönni, hogy a színház annak az egyetlen megfelelő közege, hordozója. Azóta azt is tudni, hogy idén ősszel már jegyeket is lehet majd vásárolni a jövő nyári bemutatóra, ami egyébként a brit színházi gyakorlatban egyáltalán nem szokatlan. Az is nyilvánosságot látott, hogy lesz egy új film, a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them), amelynek alapja természetesen a Harry Potter-történet, a főszerepet pedig a 33 éves Eddie Redmayne játssza, aki A mindenség elméletében nyújtott alakításáért Oscar-díjat is kapott. A film forgatókönyvét J.K. Rowling írja, a rendező pedig David Yates lesz, aki négy részt készített az eredeti Harry Potter-sorozatból. (A film 2016. november 18-án kerül a mozikba.)

Rowlingot tehát nyilvánvalóan nem hagyja nyugodni az az univerzum, amelyet kitalált, lényei, tárgyai, személyei újabb és újabb figyelmet követelnek maguknak, pedig anyagilag biztosan nem lenne szüksége rá. A hét kötet több mint 450 millió példányban kelt el, 78 nyelvre fordították le, nem beszélve a filmekről. Rowling, aki újra meg tudta szerettetni a gyerekekkel az olvasást, és az egész gyermekirodalmat beemelte a figyelem középpontjába, minden idők anyagilag legsikeresebb írónője, és ő az egyetlen olyan írónő Nagy-Britanniában, aki nulláról indulva dollármilliárdos tudott lenni. Amióta egyébként ilyen sikeres lett, több karitatív szervezetet is létrehozott az egyedül álló anyák, a szegény vagy intézetben nevelkedő gyermekek támogatására, és ezek éves költségvetése évi ötmillió font.

Új hozzászólás