Lesz idén is Volt? - Volt Fesztivál ráhangoló

2009.06.26. - 00:30 | dancspista

Lesz idén is Volt? - Volt Fesztivál ráhangoló

Helyszín: Sopron

Dátum: 2009.07.01 - 04.

Remélhetőleg sikerül Gerendai Károlynak, Fülöp Zoltánnak és Löbenwein Norbertnek annyi áramot összebiciklizni a sátrak mögött, hogy az mindenki számára nyakonvágó programokat és koncerteket tudjon generálni! Az idén július 1-4. között megrendezésre kerülő Volt Fesztiválra hangoló cikkünk következik most, természetesen a teljesség igénye nélkül és meglehetősen szubjektív felhanggal, de aki e tekintetben nem ért velünk egyet, az nyugodtan elmehet a... Volt fesztiválra minket kergetni!

A fent említett szubjektivitás (cukor)foka természetesen abban értendő és mérhető, amit tavaly szerzett tapasztalataink nyújtanak felénk a koccintós karniszterből! Sátrunk önkéntes kapásjelzővé változott, hiszen a legtöbben, főleg éjszaka, elestek benne. Mondtuk is egymásnak a második nap immár sztoikus nyugalommal, hogy: „Na, már megint egy kapitális harcsa!" Persze lehetséges, hogy sátrunk szépsége nyűgözte le az embereket, hiszen kísértetiesen hasonlított Cindy Crawfordra, azzal az összegyűrt újságpapírral a jobb oldalán, aminek segítségével jeleztük magunknak, hogy hol is vagyunk. Megfogadtuk, hogy az idén Naomi Campbell sátrunk lesz. Egy ideig tervben volt, hogy az illemhelyek mellett egy közvélemény-kutatást fogunk végezni, amelyből hitelesen kiderült volna, hogy hány évesek, honnan jöttek, és milyen végzettségűek azok a személyek, akik nyílásiránytól függetlenül akarták kiszabadítani Willyt! Mindenesetre számunkra ez volt a hajnali kakasszó. Ha valamilyen oknál fogva mégis kimaradt, akkor azokon a reggeleken a tücsök helyett, a szippantós autó hegedült bele a fülünkbe.

Arra fel lehet készülni, hogy körülbelül délután kettőig mindenki a magának megfelelő kulturális program közül választhat. Például tavaly a főút mellett lehetett fetrengeni egy Picasso kiállítást reklámozó poszter alatt, vagy -ha a poszter nem megy a részeghez, akkor a részeg megy a poszterhez alapon- a plakátban, ami ugyebár úgy néz ki, mintha tógában lett volna az illető, de ez már inkább történelem. Vagy Adydas melegítőben brékelni a zöldséges előtt, hogy adja egy százasért a paradicsomot. Múzeumlátás, ami annyit jelent, hogy a helyi járatos busz százzal repeszt el az intézmény előtt. Ha már a kiállításokról van szó, mindenképpen látogatás kell tenni a helyi kiskocsmák előtti placcra, hiszen fesztivál idején ez nagyobb impresszionista élményt tud nyújtani, mint egy teljes Monet-tárlat. A belépés pedig ingyenes! Érdemes tehát nekivágni!

Július 1., szerda

Az első nap- számunkra- megemlítendő koncertjei közé sorolhatjuk az (este) 11 órakor kezdő skót Franz Ferdinánd- a híresztelésekkel ellentétben sohasem voltak tegező viszonyban a herceggel- koncertjét és nagyon ajánljuk nekik, hogy lejátsszák a 40 című számot! A Nagyszínpadnál maradva, a magyar 30y és a magyar Belga is le fog lépni fizetés nélkül, miután játszottak vagy másfél órát a közönségnek. A tavalyi Exploited koncert utáni nosztalgiázásunkat teljes mértékben pótolja majd a többség szívének kedves Ocho Macho a Rude Vas megyéből. A Takáts Tamás Dirty Blues Band koncert előtt pedig tilos a fürdés! Erre a sátor előtt strázsáló biztonsági emberek külön oda fognak figyelni, úgyhogy nem érdemes velük packázni!

A Cool Teraszra oroszlánnal a hátsójában érkezik Fiala János, aki Bernáthy Sándorral fog beszélgetni, remélhetőleg nem arról, hogy milyen hiénavihogás közepette kiosonni egy botswanai toalettre. Ugyanitt a szintén „kéthétig afrikai" anyaistennő Soma Mamagésa fog előadást tartani arról, hogy milyen férfi és női szerepek és viselkedési minták léteznek manapság. Aki szerette a Dallast, biztos nem fog csalódni! Az MR2-Mol és a Pesti Est színpadon többnyire a hazai alternatív s(z)íntér zenekarai lépnek majd fel, többek között olyanok, akik már városunkban is tiszteletüket tették. Íme a szubjektív hétfői menü:Che Sudaka, After Crying, The Kolin, a polcfeltöltés ihlette és gazdaságos slágereket keverő Tesco Disco, Amber Smith, Heaven Street Seven, Erik Sumo Band.

Július 2., csütörtök

Vallásos emberek módjára felkelünk a déli harangszóra, kialvatlan fejjel megemlékezünk a nándorfehérvári hősökre, majd visszafekszünk, hiszen csak nagyjából délután 1 órakor kezdődnek a jelentősebb programok.

Ismét Fiala János sajátítja ki a kérdező székét (és ki sem fog kelni onnan az idők végezetéig.) és Jeszenszky Zsolttal a MAHASZ elnökével fog beszélgetni a zenei jogdíjakról, valamint az illegális zenemásolásról és letöltésről a Cool teraszon. (Információink szerint az előadás után az elmúlt 10 év kalózkiadványaiból lehet majd vásárolni.)Valószínűleg nem sokan maradnak majd itt, egyéb indokok miatt! Sajnos ezen a programon előreláthatólag nem tudunk részt venni, mert le kell szednünk a teljes Guns And Roses discográfiát. Reméljük a Volton gyors lesz az internet!

A Nagyszínpad kínálata csütörtökön is- szigorúan kulturális értelemben- meghúzza a színvonalat! A nevek ugyanis magukért beszélnek: Csík zenekar Lovasi Andrással kiegészülve, Vad Fruttik, Kaukázus, Kispál És A Borz, és a Limp Bizkit (belépés csak morzsás szájjal!), ahol a bugyival felszerelt plüssmackókon kívül a pilóta kekszek is repkedni fognak.

Akit ez hidegen hagy, azt egyrészt lenézzük, másrészt menjen át a Samsung Mobile Arénába és járja a csárdást vagy a swinget a Kerekes Band koncertjére vagy az utánuk következő Fatima Spar (nem a hipermarketről kapta a nevét!) és a Freedom Friesra. Ha valaki inkább tévét akar nézni, annak legbátrabban a Barátok közt utáni Colorstar korhatár nélkül megtekinthető műsorát ajánljuk.

A nap folyamán kicsorbult fémszíveket a Subscribe, a Watch My Dying, a Blind Myself és a Pokolgép fogja kikalapálni a kovácsműhelyben, más néven az MTV Pop Rock Arénában.

Akik pedig kicsorbították ezeket a szíveket, azok sok hangjegynyi menedéket, pokrócot és meleg ételt kaphatnak Pesti Est színpad önkéntes szeretetszolgálatától, név szerint a Kozma Orsi Quartett-től, Kiss Erzsitől és Zenéjétől, és a Bootsie Quartett-től. Amennyiben szereti valaki, ha füleit idegen nyelven beszélő emberek traktálják, maradjanak itt és hallgassák végig a Kraak And Smaak, a Skeewiff és a SoopaSoul koncertjeit.

Az Mr2-Mol színpadon fellépő Copy Con koncertjén pedig szinte biztos, hogy nemcsak a hangerőt fogják tekergetni. Az ebből a szempontból konzervatív és az általunk egyik legjobban várt liverpooli elektromos négyes, a Ladytron hangzása és a bolgár származású kütyükezelő- vokalista Mira Aroyo szépsége fog minket végigvezetni a módosult tudatállapot múzeumának tárlatán.

Ugyanitt a pontyok legideálisabb kapásai idejében, vagyis este hét órakor, a horgászok kedvenc együttese a Fish! fog koncertet adni!

Július 3., péntek

A Volt fesztivál harmadik napja. Ez a nap nemcsak azért jelentős, mert a mai napon máj fel a Nagyszínpadon a Sepultura, hanem ezzel egy időben megbontjuk az első löncshús konzervünket is.

No de menjünk is tovább. A tavalyi „nagyszínpad" kántálás megtette a hatását, hiszen a péntek első fellépője a Beatrice lesz a közjegyzők által felügyelt pogózás hivatalos időszakában, délután 4 órakor.

Aztán, ha lehet nem menjen senki sehova, kivéve ha valaki akar menni valahova, hiszen közvetlenül a ricse vezette napközi után jön sarokba állítani a már fentebb említett Sepultura.

Nagyon meg lennénk lepődve, ha a koncert után mindenki gyorsan lekapkodná magáról a bakancsot és a fekete pólót, hogy azokat oldskúl melegítőre és baseballsatyira cserélje, ugyanis a következő három óra inkább az elektromos zene felé fog tendálni. A mérleg nyelvének folyamatos lent tartásától pedig a Freestylers és Monseiur Techno, azaz Laurent Garnier fog gondoskodni, hogy aztán a Tankcsapda a 20 éves jubileumi koncertjére hivatkozva kifüstölje őket a színpadról.

A koreai maroktelefon birodalma a következő vásári érdemesnek gondolt mutatványokat fogja prezentálni az alattvalóknak: a trubadúr Révész Sándor unplugged koncertje és a szerb zenemágusok cirkusza, a Balkan Beat Box.

Az MTV (nem a Magyar Televízió, mert akkor Baló György beszélne végig a zene helyett) Pop Rock Arénában a Szombathelyen is telt házas bulit kifőző Roadon kívül még a Supernem, az Odett és a Go Girlz! és a hozzájuk csak szájmennyiségben hasonlító Anima Sound Systemre betonozzuk oda a bal lapockánkat. A sörsivatag irodalmi oázisa minden bizonnyal a Pesti Est színpadja lesz, hiszen itt tart Ákos (a félreértések elkerülése végett a Kovács), Krúdy Gyula-felolvasóestet, egyáltalán nem meglepően délután fél egytől.

A péntek esti hangulatunk egyik legjobb formálója lehet a Jazzékiel és a KFT, hogy az R-Go-ról már ne is beszéljünk. Nem is beszélünk. Csak hallgatjuk.

Aki pedig a tankolás közben szeret rádiót hallgatni, az semmi esetre se hagyja ki a bájos, édes, hamvas Harcsa Veronikát, a bájos, édes, hamvas Kiscsillagot, és a nem utolsó sorban a bájos, édes, hamvas Pál Utcai Fiúkat se. Az Irie Maffia, pedig nem összetévesztendő az ír maffiával. Bár, ha úgy gondolja az embernek fia, csak tessék, mi nem fogjuk ezért a sátrát dobálni.

Július 4., szombat

A legjobb végszó mindig öt betűs! Vagy 314. A legmegbízhatóbb fellépők dióhéjban: Deladap! Neo, Quimby, Marilyn Manson, Bijou, Magashegyi Underground, Kovbojok, Moby Dick, Kowalsky Meg a Vega, Suhancos, PASO, Zagar. Nagy megtiszteltetés lenne, ha mi adhatnánk nekik papírt a szomszéd konténerből!

Addig is jó készülődést és Kellemes, Élményekben Másnaposságot Kívánunk Mindenkinek!

Új hozzászólás