"A magyar régészet atyja" - Rómer Flórisra emlékezik idén a Kulturális Örökség Napjai (szept. 19-20.)

2015.07.08. - 11:00 | vaskarika.hu / MTI

"A magyar régészet atyja" - Rómer Flórisra emlékezik idén a Kulturális Örökség Napjai (szept. 19-20.)

Helyszín: Győr

Dátum: 2015.09.19 - 20.

Rómer Flóris, a magyar régészet 200 éve született atyja és a régészet áll az idei Kulturális Örökség Napjai (KÖN) programsorozat központjában szeptember 19-én és 20-án. A Vaskorona rend tagjának neve utcatáblákon és múzeumok nevében is visszaköszön. Emlékezete az egész országban elterjedt.

A rendezvénysorozatot szervező Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kedden az MTI-vel közölte, hogy a fő téma mellett központi szerepet kap a 150 éve született Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész, hiszen 2015-öt az Európa Tanács az ipari és technikai örökség évévé, az ENSZ és az UNESCO a fény évévé nyilvánította.

Rómer Flóris (1815-1889), a XIX. század egyik legjelentősebb tudósának, a magyar régészettudomány egyik megalapítójának mellszobra a Széchenyi téren. A szobor Borsos Miklós szobrászművész 1990-ben készült alkotása. Kiemelt figyelmet kapnak továbbá Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter születésének 140., Apor Károly, Veres Pálné, Chernel István, Csók István, Orczy Emma születésének, Semmelweis Ignác, Jósika Miklós és Görgey Artúr halálának, a II. világháború befejezésének 70. évfordulója, valamint az I. világháború 100 éves évfordulójához köthető rendezvények is.

Műalkotás - Győr - Rómer Flóris szobra

A KÖN a nyilvánosság elől elzárt vagy csak korlátozottan látogatható épületek megnyitásán keresztül ismerteti meg a nagyközönséggel az épített örökség értékeit, számos csatlakozó rendezvénnyel, tematikus sétával fűszerezve azt.

A központ Földbe zárt kincseink címmel kedden közzétett felhívására azok az intézmények, helyszínek jelentkezhetnek, akik értékes épületeiket szívesen megnyitnák a nagyközönség előtt, illetve abban vezetést tartanának, sétát is szerveznének.

A KÖN szervezői szeptember 15-ig várják a helyszínek jelentkezését. Az augusztus 15-ig regisztrálók programjai az országos programfüzetbe is bekerülnek, az ezt követően jelentkezők rendezvényei azonban csak a honlapon (www.oroksegnapok.hu) lesznek láthatók.

A kezdeményezés Franciaországból indult, 1991 óta European Heritage Days néven pedig az Európai Unió saját rendezvényeként tartja számon, amelyet a közösség határain kívül is megtartanak, ahhoz évről évre immár 50 európai ország csatlakozik. Magyarország az 1990-es évek elején tartotta meg első ízben a Kulturális Örökség Napjait, amely országos méretűvé 1998 óta vált. Tavaly országszerte és a határokon túlról 346 helyszín jelentkezett, a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva 173 rendezvényt és 129 sétát tartottak.

Új hozzászólás