A szépség kissé máshogy érkezett - Hatalmas felháborodást keltett Egyiptomban egy félresikerült Nofertiti-szobor

2015.07.09. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Internet

A szépség kissé máshogy érkezett - Hatalmas felháborodást keltett Egyiptomban egy félresikerült Nofertiti-szobor

Hatalmas felháborodást keltett Egyiptomban Nofertiti királynő világhírű mellszobrának egy félresikerült másolata, amellyel a felső-egyiptomi Szamálút település bejáratát kívánták szebbé tenni a városatyák. A félresikerült szobrot több közösségi oldalon Frankensteinhez hasonlították. Volt rá okuk.

A hatalmas szobrot röviddel felállítása után kénytelenek voltak eltávolítani, hivatalos források szerint azért, mert a tiltakozó helyiek "csúnyának minősítették" azt.  A közel három és fél évezrede férjével együtt uralkodó Nofertiti 1912-ben megtalált, jelenleg Berlinben látható mellszobrának ügyetlen másolata a jelek szerint nemcsak az egyiptomiak esztétikai érzékét, hanem nemzeti öntudatukat is sértette.  A közösségi hálókon valóságos hadjárat indult a szobor ellen. A Twitteren megjelent számtalan bejegyzésben a kulturális örökségüket féltő felhasználók kifinomult humorérzékükről is tanúbizonyságot tettek.

"Egy fegyveres asztalos szebbet csinált volna, mint ez a botrány. Hála istennek Nofertiti meghalt, mielőtt láthatta volna" - írja arabul az egyik felhasználó, egy másik szerint pedig a szobor valószínűleg négy nappal halála után ábrázolja a világhírű királynőt. Számtalan posztolt képen a szobor mellett egy régi egyiptomi filmből kiemelt Frankenstein-fotó jelenik meg, amely felett egyebek mellett ilyen feliratok olvashatóak: a jó megfigyelőképességűek mondják meg, hogy mi a különbség a két kép között.


Az egyre szaporodó montázsokon az aktuálpolitika olyan szereplőinek szépségét is összevetik az óegyiptomi királynő félresikerült replikájáéval, mint Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő. Az inkább karikatúrába hajló ábrázolás által kiváltott ellenreakciók a fotók tanúsága szerint a tettlegességet is elérhették, ugyanis a szobor állán és egyik arcfelén odaszáradt sárbombák éktelenkednek.

Mind a műemlékvédelmi, mind pedig a kulturális minisztérium sietve jelezte, hogy semmi köze a szobor felállításához. Abdel-Váhed en-Nabavi kulturális miniszter azonnal megbízta a tárca képzőművészeti részlegét egy méltó másolat elkészítésével, valamint arra biztatta az egyiptomiakat, hogy minden hasonló esetről tegyenek jelentést.

Új hozzászólás