Schrammel Imre életműve hazatér – Schrammel-gyűjtemény megnyitó a Képtárban

Képgaléria megtekintése2015.07.10. - 09:30 | Rozán Eszter - Fotó: Büki László 'Harlequin', Nagy Zoltán

Schrammel Imre életműve hazatér – Schrammel-gyűjtemény megnyitó a Képtárban

Páratlan gyűjteményes kiállítás megnyitójára került sor a Képtárban, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze alkotásainak Szombathelyre kerülése alkalmából. A szombathelyi kötődésű művész régóta szerette volna, ha hagyatéka a városunkban kap helyet. Egy leendő állandó kiállítás első lépéseként 100 mű került letétbe a Képtárba.

HIRDETÉS

A hidegfront és a zápor ellenére szép számban gyűltek össze az érdeklődők a Szombathelyi Képtárban, hogy részt vegyenek Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész gyűjteményes kiállításának megnyitóján. Izgalmas kisplasztikák, megújult formanyelv, szokatlan ábrázolás, madártetemek, rostos izomzatú alakok fogadták a nézelődőket. A kiállított művek Schrammel Imre fontos korszakait reprezentálják. A kiállításon belül kiemelt figyelemre számíthatnak a Herend számára készült porcelánszobrok, valamint a művész egyedi kísérletező kedvéről tanúskodó művek.

Czenki Zsuzsanna a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, ez a megnyitó nagy pillanat nemcsak a Képtár, hanem az egész múzeumi szakma életében. Öröm mindannyiunk számára, hogy a Schrammel-gyűjtemény a mi képtárunkban kapott helyet. Más intézmények is jelentkeztek Schrammel Imre műveiért, például Pécsről, Budapestről, de a szombathelyi születésű művész úgy döntött, ez a képtár - mely már más gyűjteményeknek is otthont adott -, a legalkalmasabb alkotásainak őrzésére, gondozására. A leendő állandó kiállítás első szakasza ez a tárlat, melynek december 17-e után is lesz folytatása.

Puskás Tivadar polgármester szintén örömének adott hangot, hogy városunk kulturális élete ilyen páratlan gyűjteménnyel gyarapszik. Schrammel művei tökéletesen illeszkednek városunk képébe, hiszen „szombathelyiséget" sugároznak.

Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke elsősorban az Istennek köszönte meg ezt a kiállítást, mivel az Úr engedte és akarta, hogy létrejöjjön ez a tárlat, amivel Szombathely példát mutathat egy ilyenfajta kezdeményezésre. Fekete György Schrammel Imrét Simándy Józsefhez, Páger Antalhoz és Kodály Zoltánhoz hasonlította, mint kivételes és egyedülálló egyéniséget. Schrammel Imre 1933-ban született Szombathelyen. Ötvösművésznek készült, egyetlen ötvösmunkája Fekete Györgynél van. Kerámiát tanult a Magyar Iparművészeti Főiskolán, mesterei Borsos Miklós és Gádor István voltak, akik mesteri alkotás létrehozására, és a magas szintű technika elsajátítására tanították. Fekete György úgy véli, Schrammel kiemelkedik a 21. századi iparművészek közül, mivel azok jobbára csak blöffölnek, és nem igényelnek mélyebb szintű gondolkodást, hanem megrekednek az utánzás szintjén.

Schrammel művészetének jelentősége a következőkből áll:

1. Szakított a negédes kisplasztikával, amit addig a keramikusok gyakoroltak. Művészetét az anyag végtelen szeretete hatja át. Tagadja, hogy az anyag holt, az égetés pedig nem egy technika, jóval több annál, adottság kell hozzá. Nála az anyag önálló életre kel.

2.  Az alkotás sebességét nem utánozható módon lövéssel, robbantással növelte.

3. Műveivel bebizonyította, hogy létezik feltámadás: a halott madárcsontokat kiégeti, alkotásaiban életre kelti.

4. Úgy ábrázolja a halált, hogy az ne a véglegesség benyomását keltse, hanem a folyamatosságot, hogy voltunk, vagyunk, leszünk, amiben külön hangsúlyt kap, a leszünk.

5. Megújította a magyar porcelán kisplasztikát

Schrammel a művészeti felsőoktatás kiemelkedő személyisége is egyben, hiszen az egyetem tanáraként, majd rektoraként sokat tett az újabb nemzedék kiműveléséért.

A kiállítás 2015. december 17-ig tekinthető meg.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Molnar Gyorgy 2015.09.30. - 13:26
Nagyon jok