Múltidézőtől a romantikus sikerfilmig - A közelmúlt sikerfilmjeit láthatja a közönség a Vertigo Filmhéten

2015.07.27. - 00:10 | vaskarika.hu/MTI

Múltidézőtől a romantikus sikerfilmig - A közelmúlt sikerfilmjeit láthatja a közönség a Vertigo Filmhéten

Helyszín: Budapest, Puskin mozi

Dátum: 2015.07.30 - 08.05.

A közelmúlt sikerfilmjeiből válogat a Vertigo Filmhét, amelyet július 30. és augusztus 5. között rendeznek a Puskin moziban. A filmhét programjában összesen 13 film szerepel, melyek közül egy az országos premier előtt látható majd.

A vetítéssorozaton egy héten keresztül naponta két artfilmet, összesen 13 alkotást nézhetnek meg kedvezményes áron az érdeklődők az elmúlt időszak filmtermésének legjavából - olvasható a szervezők MTI-hez eljutatott közleményében. A Vertigo nyitófilmjeként az országos premier előtt vetítik Bent Hamer 1001 gramm című, 2014-es alkotását, amely operatőri díjat nyert a tavalyi chicagói nemzetközi filmfesztiválon.

A programban emellett találhatnak kedvükre valót a skandináv krimik, a nyári romantikus vígjátékok, a múltba kalauzoló romantikus drámák és a dokumentumfilmek szerelmesei is. Július 31-én Jussi Adler-Olsen nagy nemzetközi sikert aratott könyvsorozatának, a Q-ügyosztály történeteinek filmadaptációit, a Nyomtalanult és a Fácángyilkosokat vetítik egymás után, augusztus első napján pedig látható lesz az idei cannes-i fesztiválon nagy visszhangot kiváltott dokumentumfilm, az Amy - Az Amy Winehouse-sztori is. Vasárnap előbb egy könnyed francia romantikus vígjáték kerül műsorra (Barátok, szerelmek, barbecue), majd az elmúlt évek egyik legnagyobb szakmai sikert elért spanyol thrillere, az A törvény nevében sorozathoz hasonlított Mocsárvidék.

Helyet kapott a válogatásban más alkotások mellett a tavalyi cannes-i fesztiválon két díjjal elismert és Oscar-díjra is jelölt Timbuktu, majd egy újabb skandináv gyöngyszem, Az eltűnés sorrendjében, valamint látható lesz John Boorman öt Oscar-díjra jelölt filmje, A királynőért és a hazáért című romantikus dráma is, végül a kilencvenes évek elektronikus zenéjéről szóló Eden szerepel. A II. Vertigo Filmhét utolsó napján, szerdán a sztárokkal tűzdelt városfilm, a Rio, szeretlek! és vetítik az isztambuli születésű neves rendező, Ferzan Özpetek Öveket becsatolni! című tavalyi moziját.

A közlemény szerint a Vertigo Filmhét elsősorban az igényes filmek közösségi fogyasztását szeretné népszerűsíteni, miközben a szervezők reményei szerint a rendezvény bátoríthatja az artmozik látogatását is. A vetítések este 19 és 21 órakor kezdődnek, a teljes program és bővebb információ a Puskin mozi honlapján (www.puskinmozi.hu) olvasható.


Új hozzászólás