Véget ért a hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál

2015.07.21. - 02:00 | vaskarika.hu - Fotók: Gerencsér Katalin

Véget ért a hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál

Július 19-én véget ért Vas megye legnagyobb török kori hagyományőrző rendezvénye, a Nádasdy Történelmi Fesztivál. Hetedik évére a fesztivál beérett, kiforrott, és ha meg tudja tartani az eddigi folyamatos fejlődési szokásait, akkor hosszú évekre Nyugat-dunántúl meghatározóan színes nagyrendezvénye maradhat.

Forró hétvégén van túl a hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál. Ahogy az a szabadtéri rendezvények esetében lenni szokott, a látogatószámot, az egyes rendezvény-elemeket is könnyen befolyásolhatja egy-egy szerencsétlen időben érkező hőhullám, vagy zivatarfelhő.

Szerencsére ez idén kevésbé volt észrevehető, köszönhetően a jól átgondolt programstruktúrának. A hőséget a szervezők figyelmessége is segített enyhíteni: fából ácsolt párakapu, árnyas helyekre telepített, fa raklapból készült fotelek, padok várták az hűsölésre vágyókat.

Az idei fesztiválon sok, eddig jól bevált elem újult meg, így például a végleges helyét elnyerő Nádasdy Ételmustra, az idén péntekre helyezett és "fáklyásított" felvonulás. Új elemként debütált a hagyományos borverseny továbbgondolása, az uradalmi borokat felsorakoztató Nádasdy Borbazár, vagy a vasárnapi várudvari csetepaté. Egyedülálló módon került megrendezésre a Fesztiváltábor is, ahol napközis táborozók tölthettek el egy élménydús hétvégét a Nádasdy-várban, miközben körülöttük zajlott a fesztivál.

A nagyszínpadon a Salonski, a Patrick Walker Trio, a Neofolk, és a Grup Nazin képviselte valódi zenei csemegék mellett a Magashegyi Underground, a Balkán Fanatik, a Hollóének Hungarica és a Szelindek is megfordult, széles palettáját kínálva a zenei élményeknek.

A hagyományőrzők minden eddiginél színesebb és tradicionálisabb módon jelentek meg a Nádasdy-vár falai között: lengyel muskétások, osztrák színekben érkező lövészek, hajdúk, végvári huszárok és pattantyúsok, oszmán oldalról tüfencsik (lövészek), topcsik (tüzérek), janicsárok képviseltették magukat a látványos ütközetekben, melyeken pirotechnikát is bevetettek.

A kézművesvásár tucatnyi alkalmat adott a valódi kézműves-mesterségek megismerésére, kipróbálására, hiszen egymást érték az érdekesebbnél érdekesebb mesterségek.

A hetedik Nádasdy Történelmi Fesztiválon mindenki találhatott magának örök élményt jelentő programot.
Hetedik évére a fesztivál beérett, kiforrott, és ha meg tudja tartani az eddigi folyamatos fejlődési szokásait, akkor hosszú évekre Nyugat-Dunántúl meghatározóan színes nagyrendezvénye maradhat.

Kapcsolódó írásunk:

Béged van, török! - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2015 (fotóriport)

2015.07.20. - 01:30 | Jene Sándor

Béged van, török! - Nádasdy Történelmi Fesztivál 2015 (fotóriport)

Július 17-19. között hetedik alkalommal köszöntötte Sárváron a török kor szerelmeseit és a korabeli gasztronómia rajongóit Vas megye legnagyobb török kori hagyományőrző rendezvénye, a Nádasdy Történelmi Fesztivál. Fotóriportunkban a hagyományőrző csapatok megnyitóra bevonulását, az élő sakkjátszma egy-egy "lépését", az ostrom és a fosztogatás pillanatait, valamint a Szelindek együttes koncertjét örökítettük meg.

Új hozzászólás