Völgynapló - Két nap a 25. Művészetek Völgyében

Képgaléria megtekintése2015.08.01. - 09:30 | Büki László 'Harlequin'

Völgynapló - Két nap a 25. Művészetek Völgyében

Két nap a Művészetek Völgyében? Mi fér bele? Rengeteg minden! A Völgyben a kulturális bőség olykor zavarba ejtően határozatlanná tudja tenni a völgypolgárt: az udvarok, árokpartok programjai, a kis betérők színes csecsebecséi és a számos kézművesremek rendesen próbára teszi a döntésképességet.

Most, hogy szerda reggelre ide is elért a „hidegfront" - porelverő eső, 20 fok diófaárnyék alatt - kicsit fellélegzett a természet s talán a völgypolgár is, hogy nem a vízközeli, hanem a kulturálisan aktív kikapcsolódást választotta. Két nap erejéig mi is beleszippantottunk a Művészetek Völgye eső utáni levegőjébe: szerdán és csütörtökön is megtelt kapolcsi kultúrkosarunk. Pakoltunk bele elevenkerti (halál;orgazmus), Blue sPot (Vad Fruttik)-, Kaláka (Makám, Eszterlánc)- és Harcsa Veronika-udvari (Random Trip) zenéket, Lackfi János és Varró Dániel okosságokat ("A nindzsák hátán nincs zsák..."), a Momentán Társulat főhősködését Lackfival, kézműves portékák szemsimogatását és egy kis Kapolcs by night-ot.


Érdemes végigjárni a kapolcsi főutca kis beugróit, udvarait - igazi kincsekre bukkanhatunk. Az alkotók kreativitása kifogyhatatlan. A hagyományok szerint a Sédányt céloztuk be első helyszínként, adózva a szigetet belengő illatoknak - füstölők, kézműves szappanok -, és kerámiacsodák látványának. Nem emelünk ki külön egy művészt sem, érdemes végigjárni a vásározókat - javarészt ugyanazokkal találkozunk ugyanott, akikkel és ahol tavaly is.

Ami a parkolást illeti: a kapolcsi szérűn 500-1000, a "belvárosban" 1500 magyar forint teljes napra a parkolás. Utóbbi (templom mögötti) parkolóból sokan fordultak vissza, lévén különösebb tájékoztatást nem kap a gyanútlan autós az árról - aztán jön a rutinozás, kitolatás és pénztárcabarátabb parkoló felkutatása. 

A gasztrokínálat a szokásos (ár)színvonalon csábítja a torok és a gyomor pénztárcanyitogató igényeit - ami nekünk bejött, az a frissítő bodza- vagy ribizlifröccs a kőhídnál. Fél liter, cukormentes, hideg, finom és kedvező árú. A Kaláka Versudvar előtt, a hídon szinte belebotlunk a standba. Katlan Tóni ismét jókat főzött - nem túl olcsón, ám kiadósan tudunk "energiát inputálni" magunkba, ha kocsmájába térünk, de a Burgers Bar is megfizethető és korrekt ételekkel csábított a Design Terminál mellett. A rétesek 300-ért kínálják magukat, a lángos (nagyon finom!!) 550. Érdemes a kapolcsi Kék Abroszos vendéglátást is kipróbálni, nekünk egy leves + főétel 1350 Ft volt.

Amire figyeljünk: rendőrök! Nem minősítjük, hogy éjjel 2 körül a parkolókból kihajtó autók tesznek 10-20 métert és ott strázsál a "yard". Mint tudjuk, a dolgukat végzik... "A vezetés veszélyes üzem" - tudtuk meg a nap nagyigazságát az igazoltató főtörzstől, aki ötször szondáztatott meg minket... Vajon milyen az a szonda, amelyik ennyire érzéketlen, hogy a belefújót szinte megalázó módon okítják arról, "hogyan fújjon", bónusz meggyanúsítják, hogy "beleköpött...", vagy milyen az a rendőr, aki az ötször 0.00-át produkáló eredményt nem hiszi el, és belengeti a vérvételt, ha "nem fújunk rendesen"? A kérdést nyitva hagyjuk: vigyázzon mindenki, vezessen szabályosan, az ellenőrzés fokozott, a fesztivál nagykas(s)za...

Mindettől függetlenül Kapolcs napközben és este is egyaránt vonzó, akár egy felfedezésre váró nő, aki nappal természetes szépségében ragyog, este pedig maga az érzéki sejtelmesség. Ahogy azt a férfiszem látja.

Itt a hétvége, megjött a jó idő, a fesztivál mától fog csúcson pörögni, úgyhogy érdemes betárazni a hátizsákba pólót, szandált, shortot és fejrevalót, a „belső zsákunkba" pedig nyitottságot, kulturális érzékenységet, s leutazni az ország egyik legszebb természeti adottságú helyszínére, a Balaton-felvidékre - akár a völgyprogramokra, akár egy környékfelfedező túrára.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás