A világ érdekes helyei: a skóciai Glencoe-völgy

Képgaléria megtekintése2015.08.05. - 00:10 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a skóciai Glencoe-völgy

Glencoe sokak szerint Skócia és talán a világ egyik legszebb vidéke. A Skót-felföld dél-nyugati részén fekvő 16 km hosszú völgy szinte függőleges, 1000 m körüli sziklafalak között vezet. Bármerre fordul az utazó, patakok, vízfolyások keresztezik az utat, a hegyek csúcsa pedig szinte mindig felhőbe burkolózik.

A legszerencsésebb abban az időszakban ellátogatni a völgybe, amikor éves szinten a legmagasabb a napsütéses órák száma. Ilyen idő esetén a völgy elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy bizonyos pontjairól nézelődve saját szemünkkel gyönyörködhessünk a napsugarakban. A „mennyország kapuja", az „angyalok eljövetele" - ezen kifejezéseket  is bátran lehet használni a lenyűgöző jelenség szemléltetésére. A látvány magyarázata abban áll, hogy a völgyet egy vékonyabb felhőréteg borítja, amely helyenként szakadozni kezd. Mindez egy sötétebb helyről szemlélve úgy fest, mintha a világosság vékony napsugarak formájában áttörne a felhőzeten és akár egy egész hegyet is fényárba borítana.

Amennyiben nem vagyunk olyan szerencsések, hogy elcsípjünk egy „angyalok eljöveteléhez" fogható élményt, akkor is egy rendkívüli szépségű, vadregényes tájat láthatunk nagy hegyekkel, meredek sziklafalakkal, hegyi tavakkal, patakocskákkal és vízesésekkel. A szeles időjárásnak és a gyorsan vándorló felhőknek köszönhetően a fényviszonyok is igen változnak. A völgyön áthaladva napközben szürkületi fényben is utazhatunk egy kiadós záporral övezve, pár perccel később akár száraz időben és napsütésben. Itt az ember az egyik pillanatban megláthatja a mennyország kapuját, a másikban pedig a világ végén érezheti magát. Tulajdonképpen a kettő nincs is olyan messze egymástól, különösképpen a Glencoe-völgyben nem.

A közkedvelt kirándulóhely, lenyűgöző szépségű tája számtalan világhírű film hátteréül is szolgált (pl. Oroszlánszív, Hegylakó, Harry Potter, Skyfall a James Bond sorozatból). A tél szerelmeseinek is érdemes felkeresni a völgyet, hiszen itt található Skócia legmeredekebb, és legjobb mélyhavas sípályája. Glencoe Skócia történelmének egyik legszomorúbb fejezetében is helyet kapott. 1692. február 13-án a skót McDonald-klán tagjait itt mészároltak le saját otthonaikban, mert nem fogadtak hűséget az angol királynak, III. Vilmosnak. 

A sorozat további cikkei:

A világ érdekes helyei - Occi, a szellemváros (Korzika)

2015.02.03. - 00:20 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Occi, a szellemváros (Korzika)

A korzikai város történelme egyszerű: egy napon a kutak kiszáradtak, úgyhogy mindenki távozott. Mi 2004-ben fedeztük fel magunknak Occi elhagyatott városát.

 

 


A világ érdekes helyei - Bonifacio (Korzika)

2014.09.13. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Bonifacio (Korzika)

Bonifacio az a város, amit az útikönyvek úgy emlegetnek, hogy "nem szabad kihagyni!" Aki járt már Korzika legdélebben fekvő, egyben talán legszebb természeti adottságokkal bíró településén, az mindig emlékezni fog a sziget legkülönlegesebb, és a Világörökség részét képező sziklavárosára.

 


A világ érdekes helyei: Giant's Causeway (Óriások ösvénye - Írország)

2014.09.03. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: Giant's Causeway (Óriások ösvénye - Írország)

Az ír sziget egyik leghíresebb természeti látnivalója nevét azokról a különleges, hatszög alakú bazaltsziklákról kapta, melyekből több, mint 40.000 található itt. A Moher sziklák mellett található Óriások ösvénye szerepel az Unesco Világörökség listáján is.

 

 

A világ érdekes helyei: a Hochosterwitz várkastély

2014.08.14. - 00:15 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a Hochosterwitz várkastély

Az impozáns Hochosterwitz-várkastély Karintia egyik jelképe, 14 nagyméretű kapuépületből áll. Ezek ügyes elhelyezés miatt a vár bevehetetlen volt, mert a támadónak egyesével kellett volna bevennie a kapukat, miközben minden oldalról támadásnak volt kitéve. Az ausztriai Sankt Georgen am Längsee községben található várkastély áprilistól októberig, belépti díj ellenében látogatható.

 

A világ érdekes helyei: a Stonehenge kövei

2014.03.08. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI

A világ érdekes helyei: a Stonehenge kövei

Egy kutatás szerint a Stonehenge köveinek akusztikai tulajdonságai is szerepet játszhattak abban, hogy éppen ilyen típusú kőzeteket használtak fel az ókori építők.

 

 


A világ érdekes helyei: a Cseh Óriás-hegység

2014.02.21. - 15:00 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei: a Cseh Óriás-hegység

A Csehországot szinte szabályosan körülvevő hegykoszorú legmagasabb és legmarkánsabb szakasza a cseh-lengyel határon emelkedő Óriás-hegység. A Krkonoše elnevezés a hegység mesebeli szellemének nevéből ered. A valószínűleg szorb eredetű szó a feljegyzésekben 1110-ben szerepel először. Egyes mesék szerint jószellem, aki megsegíti a viharban bajba jutottakat, mások szerint ő a rossz szellem, aki veszélybe taszítja a hegy vándorát. Akár így, akár úgy, egyben megegyeznek, mégpedig abban, hogy már mindenki látta. A beszámolók szerint főleg hajnalban és naplementekor ötlik szembe óriás, emberfeletti alakja.

A világ érdekes helyei: Vidám temető Szaploncán

2014.02.04. - 19:40 | vaskarika.hu - Fotók: panoramio.com

A világ érdekes helyei: Vidám temető Szaploncán Temetők. Mécsesek, angyal és Mária szobrok, művirágok, sírfeliratok. Egy a közös mindegyikükben: melankolikus hangulatot árasztanak. De mi volna ha nem így lenne? Menjünk el Szaploncára, és a temetés hangulata átfogalmazódik.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás