Mesterek és mestereik - Szlovén festmények a Műcsarnokban

2015.08.07. - 09:00 | vaskarika.hu/MTI

Mesterek és mestereik - Szlovén festmények a Műcsarnokban

A szlovén festészet 1920-as évektől máig tartó alakulásába nyújt betekintést a Műcsarnok Mesterek és mestereik - Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben című tárlata, amely csütörtökön nyílt meg a Szlovén kapcsolat elnevezésű szlovén-magyar kiállítási csereprogram részeként.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója a csütörtöki megnyitón hangsúlyozta: olyan anyag érkezett Szlovéniából, amelyet örömmel fogadott be a Műcsarnok. Mint emlékeztetett: a projekt részeként a ljubljanai várban nyílt július 1-jén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 32 képzőművészét bemutató kiállítás, augusztus 11-től pedig három másik, szlovén tematikájú tárlat is látható lesz a Műcsarnokban.

Az "Aquila János keze által..." című tárlat a középkori freskófestészet Őrség-Muraköz-Stájerország háromszögében alkotó, kiemelkedő alakjának, Johannes Aquilának állít emléket. Külön tárlat mutatja be a ma már Szlovéniához tartozó Alsólendván született, a Hősök tere arculatát is meghatározó szobrász, Zala György életművét, a Joze Plecnik (1872-1957) - A karszti ember című kiállítás pedig a legjelentősebb 20. századi szlovén építész munkásságát ismerteti meg a budapesti közönséggel.



Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a csütörtöki megnyitón felidézte, hogy Szlovénia és Magyarország az elmúlt két évtizedben egyre erősödő együttműködést mutatott fel, és ebben kiemelt szerep jutott a tudományos és kulturális kapcsolatoknak, majd külön méltatta, hogy a szlovén állam Európának is példát mutatva biztosít kulturális autonómiát a muravidéki magyarságnak. Kiemelt öröm, hogy az MMA partnereként a ljubljanai Képzőművészeti Akadémia cseretárlatot kezdeményezett "Közép-Európa egyik legimpozánsabb kiállítóterében", melyet még három tárlat egészít ki - fogalmazott Hoppál Péter, aki hangsúlyozta: a magyar alkotók ljubljanai kiállítására már több mint 13 ezren látogattak el, és reményei szerint a Műcsarnok szlovén kiállításai is hasonlóan népes közönséget vonzanak majd.

Anton Persak, a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériumának államtitkára felidézte, hogy két évvel ezelőtt álmodták meg a szlovén-magyar cserekiállításokat. A ljubljanai magyar tárlat után most Budapest egyik legfontosabb kiállítóterében nyílik lehetőség arra, hogy szemlére bocsássák, hogyan látják a szlovén és magyar művészek az egykori Osztrák-Magyar Monarchia két szomszéd népének történetét - emelte ki. A Szlovén kapcsolat projekt kiállításait a szeptember 27-i zárásig szlovén filmprogram, Soharóza-koncert, valamint építészeti kerekasztal-beszélgetések kísérik majd.

Új hozzászólás