Már majdnem kész – sajtóséta a Művelődési és Sportházban

Képgaléria megtekintése2015.08.07. - 13:30 | Rozán Eszter

Már majdnem kész – sajtóséta a Művelődési és Sportházban

Designos lámpák, kiváló akusztika, megújult nagyterem mobil lelátókkal és kisebb közösségi termek várják nemsokára a megújult sportházba látogatókat. Koncertek, színházi előadások, ifjúsági programok, bálok, nyelvórák, szakkörök, főzőleckék, ingyenes internethasználat; ez mind az Agora-tér, mely egész nap nyitva lesz kicsik és nagyok előtt. A műszaki átadás és a kulcsok átadása már megtörtént, a ház már csak arra vár, hogy – néhány utolsó simítás után –, a nagyközönség birtokba vegye.

Parais István, az AGORA - Művelődési és Sportház igazgatója a megújult Agora-térben köszöntötte az újságírókat. Elmondta, ez a tér mindenkié, azt szeretnék, ha minden korosztály, az óvodásoktól a nyugdíjasokig otthonra találna benne. Az épület egész nap nyitva áll majd, a nap bármely órájában jöhetnek a kultúra szerelmesei. Az igazgató felhívta a figyelmet a csillogó kövezetre, ahogy a tükörképünket meglátjuk a kockák között, úgy tükrözi vissza a sportház a város kulturális életét.

Sajátos a sportház hangulata, egyszerre van itt a múlt és a jelen. A frissen kész épületek szaga árad mindenütt, megcsodáljuk az új korlátot, az élményliftet, az irodákat, az új foglalkoztató-helyiségeket, ugyanakkor örömmel vesszük észre a régről visszakacsintó elemeket is. Khaut András, a FÉSZ Építőipari Zrt. igazgatósági tagja elmondta, két olyan cég végezte az átalakítást, a FÉSZ ZRT. és az ZÁÉV ZRT, melyek ismerik az 1960-as évek technológiáját, ami nagy segítséget nyújtott a munkálatok során.

Az átalakítás 2014 októberében kezdődött, közel 10 hónapon át 50-60 ember dolgozott a kultúra házának megszépítésen rendületlenül. Mint minden átépítés, itt is rombolással indult a folyamat, hogy a korszerű elemek a helyükre kerülhessenek, és átvehessék a régiek helyét. A '60-as években épült ház komoly kihívás elé állította a tervezőket, építésvezetőket és a különböző szakembereket, mivel többször bukkantak valamilyen hiányosságra, mely azonnali megoldást kívánt. Szinte naponta kellett újabb és újabb nehézségekkel szembenézniük. A sportház átalakítása a vége felé közeledik, augusztus 4-én megtörtént a műszaki átvétel-átadás. Augusztus 7-én pedig az épület kulcsrakész állapotban való jelképes átadására került sor a sajtó képviselőinek jelenlétében.

Khaut András annak a kívánságának adott hangot, miszerint szeretne ide visszatérni egy jazz koncert erejéig. Parais István megerősítette, lesz rá lehetőség, ugyanis terveznek koncerteket. A puding próbája az evés, az első igazi próbatételre november 28-án kerül sor, az 50. Savaria Táncversenyen.

A kulcsok átadása megtörtént, az épületet hamarosan birtokba veheti a nagyközönség, ám egyelőre csak a sajtó munkatársainak nyílt rá lehetőségük, hogy körbejárhassák. A földszinten kaptak helyet az irodák, széles ablakaikkal szinte eggyé válva az előttük lévő térrel, ezzel is utalva arra, hogy a két tér egybeolvad, vagyis a sportház mindenkié. A mobil információs térben választ kaphatnak kérdéseikre az ide betérők, a programokról, nyelvtanfolyamokról vagy egyéb rendezvényekről. A nagyteremből leválasztott kisebb termek teszik lehetővé, hogy a Gyermekek Háza ideköltözzön. A többfunkciós oktatótermekben nyelvórákat, szakköröket, különböző foglalkozásokat, vagy akár balettórákat is lehet tartani. A konyhában bemutató főzésre nyílik lehetőség. Az épület és helyiségei a kerekes székesek számára is könnyen megközelíthetők, és gondoltak a gyengén látókra is.  Az emeleti folyosón asztalok találhatók, ingyen internetes hozzáféréssel.

A nagyterem szintén multifunkcionális, kiváló akusztikájával alkalmas bálok, koncertek, színházi előadások, vagy akár színházi előadások rendezésére is. A felújított parketta ergonomikus, kíméli a táncosok lábát, ugyanakkor jól visszaadja a kopogást. A szakemberek megtartották a régi parkettát, új alapot tettek alá és lecsiszolták. A hatalmas tér most is lenyűgözi a bent tartózkodókat, bár valamelyest csökkent a mérete.  Az öreg, tönkrement székek helyett mobil-lelátók fogadják a vendégeket, melyeket a rendezvény jellegétől függően alakíthatnak. Újdonság még a színpad alatti süllyesztő, mely mozgatható. A teremben skandináv egyszerűség keveredik a modern technológiával, mely a legújabb követelményeknek is megfelel.

Tudatosan törekedtek az épület szoc-reál stílusának megőrzésére, hiszen, ahogy Parais István elmondta, szinte mindnyájunknak fűződik valamilyen emléke ehhez a házhoz, akár apáink, akár a magunk révén, és ezt az emlékképet szeretnék fenntartani a stílus megőrzésével. Az épület SZTK felőli oldalában pedig egy ifjúsági parkot szeretnének létrehozni.

A projekt az Új Széchenyi Terv keretein belül valósult meg, összköltsége valamivel 1 milliárd Ft fölött van. Még kisebb munkálatok hátravannak ugyan, mint például a nagyteremben az akusztikai falburkolat mögötti falrész festése, vagy az aula 2 lépcsőjének felújítása, a sportház hamarosan megnyitja kapuit.

2014. októberében munkagépek zajától volt hangos a Március 15. tér, mivel az AGORA-Művelődési és Sportház épületében ekkor kezdték meg munkát a kivitelezésben nyertes ZÁÉV Zrt.-FÉSZ konzorcium szakemberei. A közel 10 hónapig tartó átépítés augusztus 4-én a műszaki átadás-átvételi folyamattal zárult le. 

Közel 300 napon át 50-60 ember összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy Szombathelyen megszépüljön a kultúra háza. Az átépítés rombolással, bontással kezdődött, hiszen a tervezők az épület szerkezetében is jelentős változásokat álmodtak meg. A feltárások során azonban hamar kiderült, hogy a '60-as években felépült ház falain komoly építészeti hiányosságok és repedések mutatkoznak. Az elsődleges cél a szerkezet megszilárdítása volt, ami a munkafolyamatokat jelentősen lelassította. A tervezők, építésvezetők és további szakemberek folyamatos együttgondolkodása kellett ahhoz, hogy a korábbi építkezés hiányosságaira megoldást találjanak. A közös munka eredményeként a szombathelyiek hamarosan egy kívül-belül megújult intézményt vehetnek birtokba.

A kivitelező azonban a műszaki átadás - átvételi folyamat végeztével nem vonul le a területről, hiszen ez az átadás csak a projektben vállalt feladatainak teljesítését igazolja. Az átépítés során három olyan jellegű problémát tártak fel, melyek még javításra várnak:

  • A nagyteremben kiépített akusztikai falburkolat mögötti falrész festése
  • Az aula 2 db lépcsőjének felújítása
  • A meglévő homlokzati kőburkolat - veszélyessé vált - részeinek megerősítése

Az említett munkálatok még augusztusban elkészülnek. A kivitelező szerződése szerint a beépített és átépített épületrészekre 5 évig teljes körű garanciát vállalt.

Határidőre elkészül a Sportház? Bejártuk!

2015.07.06. - 18:45 | Lutor Katalin

Határidőre elkészül a Sportház? Bejártuk!

Július 6-án Puskás Tivadarral, Szombathely város polgármesterével és Khaut Andással, a FÉSZ Építőipari Zrt. igazgatósági tagjával, valamint a sajtó képviselőivel jártuk be a fejlesztés alatt álló AGORA - Művelődési és Sportházat. A létesítmény a nyár végére újra kulturális központjává válhat Szombathelynek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás