Mi van a skótkockás szoknyák alatt? - VOLT Fesztivál hangulatjelentés 1.

Képgaléria megtekintése2009.07.04. - 02:00 | Boros Ferenc, dancspista - Képek: Győző

Mi van a skótkockás szoknyák alatt? - VOLT Fesztivál hangulatjelentés 1.

1 órás vonatút, 4 doboz sör, acélbetétesre rákattanó idős utasok, szellemzuhanyzó. A soproni Volt Fesztivál első napján szmokingba öltözött gyermekember, zsúfolt Aréna, heringjárat, majd a kör közepén álló Pataki Attila, HS7, Alvin és a mókus, Franz Ferdinand, a második nap Csík zenekar, Vad Fruttik, Kispál és a borz, Limp Bizkit „ésatöbbi”. Mi pedig kénytelenek voltunk sokat inni!

Árpád apánk is kevesebb idő alatt talált magának sátorhelyet, igaz annak idején nem voltak fesztiválozó gulyák. A honfoglalás nekünk körülbelül egy órába telt. Végül is sikerült letelepednünk egy lámpa mellett, aki annyira jó arc, hogy egész éjszaka belevilágít a fejünkbe.

A Volton az öltöny nem éppen az a kellék, amelyet érdemes magaddal vinni, feltéve ha nem a diplomaosztódra vagy esküvőre rohansz egy átmulatott fülledt éjszaka után. Ez az eset sajnos Dancs kolléga esetében ismét nem jött össze. Mindenesetre megünnepeltük azt, hogy a pénteki napon esedékes Tankcsapda 20 éves születésnapi koncertje mellett ő is elmondhatja, hogy már 20 éve nem nevezheti magát normálisnak. A Fesztivál hivatalos megnyitója Ákos 40+1 turnéjának záró koncertjével kezdődött. A három órás, két felvonásos varázslat a Helloval indult, majd a melankolikusabb első felvonás után, a második keményebbre és ébresztőbbre sikeredett. Több ismert sláger átirata is helyet kapott a repertoárban, a hosszabb összekötő szövegek pedig sokszor mosolyt csaltak a rajongók arcára. Legjobban a Mel Gibson rendezte Passió vetítésein felhangzó: „Ugyan édes, hogyan halna meg az a szakállas, hisz ő a főszereplő", popcornt majszoló férfi biztatása ütött arcon, melyet a világos hajszőrzettel rendelkező tetőtől talpig festett asszonya felé intézett. Ákos a haza zenei világ egyik legnagyobb sztárja megadta a módját, hogy jól szórakozzon az ember. Mély emberi lélek, tömény szeretet, háttérben futó vizuális képsorok, kicsi színház, kicsi magánélet, összekomponált és más zenei világban felcsendült dalok és tömény profizmus, mely a végjátékban teljes egészében egyesült.

VOLT Fesztivál Sopron

Tíz óra után indult vissza a heringjárat a Fesztivál területére egy lázadó buszsofőr irányítása alatt. Éppen időben érkeztünk az Edda koncertjére az MTV Pop Rock fedett arénájába. A hangulat már az első pár szám után a tetőfokára hágott. Az 1974 óta működő együttes Pataky Attila vezetésével ezt a lázat a koncert végéig nem volt hajlandó lehúzni. A régi klasszikus dalok mellett - Kör, Kölyköd voltam, Elhagyom a várost, - felcsendültek új szerzemények is. Az Edda Művek holtbiztos, hogy él, és mindaddig élni fog, amíg az a bizonyos miskolci szív dobog.

Este 11-kor a Franz Ferdinandra voltunk hivatalosak, ahová természetesen senki sem hívott meg minket, ezért mi is csak lesőben az „ablak" mellől figyeltük, hogy mikor dobnak ki rántott húst, uborkát, meg hatlapost. Az természetesen senki számára sem volt kétséges, hogy jól fog mulatni. A formáció az est fő zenekarához méltó koncertet hozott össze. Paul Thomson, Alex Kapranos, Nick McCarthy és Bob Hardy futkozott, állt, nézett, skótul dudált (értsd: mindenki nagy örömére érthetetlenül beszélt) eljátszotta a slágereket és a kevésbé ismert, de annál jobb szerzeményeket.

VOLT Fesztivál Sopron

Benéztünk a skótkockás szoknyák alá, ahol is nem kis meglepetésünkre a Heaven Street Sevent találtuk, aki magát nem zavartava el is kezdte koncertjét az Mr2-Mol színpadon.

Fél egykor jött, látott és extrudált az Alvin és a mókusok. A szombathelyi lemezbemutató koncerthez hasonló bulit „fabrikált" a sátorból, ahol is aggódó punkok keresték az élet értelmét az előttük álló társaik gatyájában.

Fél egytől az éjszakai betakarításon a Plump Dj-s és Sikztah játszotta a traktorhangokat. Kezük alatt a bódult, napszítta nép kaszálta, kévébe kötötte, kipörgette és törte a terményt, mindezt persze baseball sapkás és napszemüveges munkásruhában.

Másnap „reggeli ébredés keserű szájízzel". Némi hosszú kitartott szieszta után ismét belevetettük magunkat a soproni zenei felhozatal krémjébe. A Nagyszínpadon délután 4-kor csendült fel a Lovasi Andrással kiegészült Csík zenekar, kiknek a legújabb albuma, az Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen... platinalemez lett. A több mint 20 éve fennálló együttes a legnépesebb hazai fesztiválok rockzenei közönségét is meghódította. Az erdélyi és magyar népzenei muzsikák mellett a repertoárból nem maradhatott ki a 'Senki nem ért semmit', a 'Csillag vagy fecske', valamint a 'Most múlik' című Quimby nóta sem.

Kiss Erzsi az Erik Sumo Bandből - VOLT Fesztivál

A Csík zenekar koncertje után rögtön beültünk egy sárga Zsiguliba, hogy kiszorítsuk a szotyi után kapkodó Vad Fruttikat, akik egy forró nyáron szerelmes dalt dúdolnak a közönség fülébe. A Likó Marcell frontember vezényletével hamar népszerűvé vált együttes idén már a Nagyszínpadon mondhatta el, hogy nekik senkijük sincs, és hogy ez néha úgy fáj. A közönség pedig az együttes lelki problémáival nem foglalkozva, őrült tánccal tombolta végig a koncertet.

Este 9 óra a Dr. Csont és a Kispál és A Borz ideje. Az egyik bravúros mozzanat az volt, amikor Lovasi bejelentette, hogy világrekord-kísérletre készülnek és megpróbálják eljátszani a világ leggyorsabb számát. Ez ismét nem sikerült nekik, ugyanis a világ leggyorsabb száma a miénk. Minden alapot nélkülözve úgy éreztük, hogy erre hegyezték ki az egészet, a többi meg csak úgy jött. Embereink hozták a kötelezőt, mi pedig nem tudtunk mozdulni az ámulattól és a sártól. Mert közben volt egy zivatar, a trutyiban pedig mindenki el akart esni. Majd ezek után elégedetten káromkodtak. A Csík zenekar prímása által vezetett vonóstrióssal kiegészülve pedig a koncert egy igazi kalákavalKÁDdá változott.

A halál kasza - VOLT Fesztivál

A Limp Bizkit nótacsokra közben pedig azon morfondíroztunk, hogy Fred Durst sapkája Média vagy Pennymarketos, vagy Wes Borlandet nem a Cactus Clone öltözteti-e? Inkább a nagyobb slágereket játszották el, de az intenzív kezdés után a koncert belefulladt a közönybe és megint a sárba. Persze azt nem mondhatjuk, hogy a dinom-svédem alatt egyszer sem kaptuk fel a fejünket, hiszen a dagonyában aranyos őzgidák, de igazi vaddisznók is piruetteztek. Közülük is kiemelkedett egy, akiről kapásból azt hittük, hogy ő lehet a Limp Bizkit iránti rajongás egy olyan hegytetője, ahol még a havasi áfonya is megél. No igen, a fauna alkalmas volt hozzá a hajában. Aztán ahogy teltek-múltak a percek, kiderült, hogy csak azért kapálózott, mert ártatlan motörhead pólós lepkeként ki akart repülni a sár fogságából. Nem mernénk az ellen fogadni, hogy az ötleteket nem a Pillangó című filmből vette. Mellesleg jól játszotta a Részeget. Mi tagadás, mindezeket egybevetve konstatáltuk, hogy ő a világ legtehetségesebb előadóművésze.

A Pokolgép meg nagyokat robbantgatott. A közönség pedig díjazta az ellene irányuló merényletsorozatot. Mennyeivel békésebb lenne a világ, ha mondjuk az ETA inkább egy ilyen Pokolgéppel fenyegetőzne. A világ vezetői pedig a Dupla Kávéval mérnének válaszcsapást a terroristaállásokra.

A közérzetjavító pukkanások elől fedezéket keresve iszkoltunk át a Ladytron koncertjére. Ami csúszott egy jó fél órát. Az idő kellemes, a hangosítás ordenáré volt. Ettől a koncerttől még Richard Kleidermann is többet és jobbat is nyomott volna egy szerszámos sufniban a fűnyíró mellett, a motoros permetezőt fogva az egyik kezében, mert az egyébként ráesett volna. Nem is maradtunk végig, és pontosan abban a stílusban léptünk le a koncertről, amiben a Ladytron utazott.

Hamarosan folytatjuk

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

laca 2009.07.04. - 11:27
JA!!!ELSŐNAP!!!COOL TERASZ 20:00 :OCHO MACHO LIVE A TÖMEG A SZÁMOK KÖZÖTT VÉGIG ÜVÖLTI. "NAGY SZÍNPAD , NAGY SZÍNPAD!!!"
EZT KIFELEJTETTED KEDVES szintén szombathelyi VASKARIKA!!!
MAX RESPECT MACHOéknak!!!
lika 2009.07.04. - 12:37
Ezt úgy írtad mintha Szombathely az OM-ról szólna. Mennek majd a süllyesztőbe ők is, hamarabb mint gondolnád cimbora. A divatzenekarok már csak ilyenek - cserélődnek. :-)
Harle 2009.07.04. - 13:24
Laca, Dancs kolléga nem amőba és nem tud osztódással szaporodni. Magyarán csak arról ír, amin ott is volt. Ismerve őt, OM-on meg talán jobb, ha nem. :) A barátság fontosabb! Amúgy a vk írt már épp eleget Machoékról. Elég, ha a keresőbe beírod a nevüket, nem hiszem, hogy találsz még egy médiumot, aki ilyen rövid idő alatt ennyit írt volna róluk. A CL meg elég gáz, ha beragadt, mert így úgy tűnik, mintha kiabálnál... nyomaték nélkül. ;)
Feri 2009.07.04. - 16:58
Majd legközelebb elmegyünk, egy osztódásos szaporodással foglalkozó felsőfokú Okj-s képzésre!
Brian 2009.07.05. - 15:33
Brian
lika! A zenekar már hat éve létezik, nem hiszem, hogy rövid lejáratú lenne:-))
zolika 2009.07.05. - 20:21
Manson odatett!!! lesznek róla is képek?????
Harle 2009.07.05. - 20:37
Holnap külön cikk lesz róla, képekkel! :) Egyébként szerinted mi a titka ennek a vizenyős arcú palinak? Mivel tud hatni a Te generációdra? Engem mondjuk totál hidegen hagy, én a zeneileg értékelhetetlen kategóriába sorolom a fickót. Csak nehogy azt mondd, hogy azzal az imázzsal, hogy ő az Antikrisztus... :) Nekem csak egy polgárpukkasztó és meghökkentően maszkírozott ripacs, a rockzene parazitája.