Elkésett születésnapi ajándék – Picasso a Lendvai-várban

2015.08.10. - 00:10 | Rozán Eszter

Elkésett születésnapi ajándék – Picasso a Lendvai-várban

Hommage á Picasso címmel nyílt kiállítás Lendván a várban. A művész 42 saját grafikája mellett kortárs alkotók művei is láthatók, akik így tisztelegnek a géniusz előtt.

Hommage á Picasso, vagyis Hódolat Picassónak a címe annak a kiállításnak, mely a lendvai várban tekinthető meg. Az ötlet dr. Wieland Schimmel osztrák művészettörténésztől és művészkritikustól származik, aki a képzőművészet óriása előtt ezzel a kiállítással szeretett volna tisztelegni a művész 90. születésnapján. Tervei szerint 20. századi világhírű művészek, mint például Joan Miró, Andy Warhol, Victor Vasarely, Frank Stella, Antoni Tapies, Henry Moore vagy Robert Rauschenberg saját műveikkel, saját stílusukban és művészi technikájukkal tisztelegnek a festő géniusz előtt úgy, hogy az illeszkedjen Picasso művészetéhez. A nagyszabású vállalkozást nem sikerült időben létrehozni, a művész már nem érhette meg kortársai ajándékát, ám a kiállítás létrejött, és jelenleg a Galéria-Múzeumban látható. A 69 művész 71 műve 1972 és 75 között született különböző stílusokban. Megjelenik többek között a szürrealizmus, az informel, a foltfestés, az absztrakt expresszionizmus, a pop art, a lírai absztrakció, a kinetikus művészet, az op art, a minimalizmus és még sok más.

Minden egyes mű egyedi és speciális. Érdekesek például Picasso portréi különböző stílusokban, vagy David Hockney alkotása. A szerző saját magát ábrázolja, amint szerényen elhalad a Mester szobra előtt. Sajátos Andy Warhol Paloma Picasso című műve is. Számos parafrázist is találunk a művek között, egyik Michelangelo Pistolleto-é, aki egy galambot ábrázol egy kerítésen, ezzel utalva Picasso híres Békegalamb című litográfiájára, mely 1949-ben az Első Béke Világkongresszuson Párizsban volt látható a jövőbeli béke iránti elkötelezettség szimbólumaként. Mások néhány momentumot hangsúlyoztak Picasso életéből, vagy szakmai munkásságát éltették. Enrico Baj képén a négyujjú hölgyet elöl- és oldalnézetből is látjuk. Richard Hamilton lenyomatán, melynek címe Picasso's meninas Velasquez La meninas-a jelenik meg előttünk, természetesen picassósan.

S ha valaki csalódna, mondván, egy kiállítás mit sem ér eredeti Picasso képek nélkül, eláruljuk, a művész eredeti 42 grafikai műve - rézkarc, foltmarás, litográfia, fametszet és linóleummetszet - is szerepel a tárlaton. A szervezőket most elsősorban Picasso a grafikus érdekelte. Picasso grafikái a többi művével ellentétben sokkal visszafogottabbak és konzervatívabbak. A művész a múlt század húszas éveinek vége előtt kevés grafikai művet készített. Ebben a korszakában a klasszikus motívumok domináltak, melyre a két, úgynevezett livre de paintre (művészkönyv) a bizonyíték. Az egyik Balzac Az ismeretlen remekmű című műve, a másik pedig Ovidiustól az Átváltozások. A livre de paintre  több, mint művészkönyv, az irodalom és a képzőművészet között foglal helyet. A festő nem csupán illusztrálja a könyvet, hanem független művészeti alkotást hoz létre.

Balzac regénye, Az ismeretlen remekmű egy festői körökben tisztelt és hírneves idős festőről szól, aki évtizedeket tölt a műtermében azzal, hogy megalkossa a mesterművét, a szépség megtestesítőjét, mely jóval több, mint egy nő képzete. Ez az idea teljesen a hatalmába keríti, és annyira a szenvedélyévé válik, hogy a többi jelentős munkáját, melyekkel elismerést szerzett a művészvilágban, megveti. Akárhányszor is hallgatja az idős férfi szenvedélyes és heroikus meséjét a végső Nagy Műről a kollégája Porbus, és a fiatal festő Poussin, folyton csak azt hallják, milyen messze van még attól, hogy kész legyen. Végül, amikor Porbus és Poussin meglátják a misztikus mesterművet, teljesen ledöbbennek. Semmi mást nem látnak, mint vonalak, színek és alakok kaotikus összevisszaságát. Gúnyt űznek az öreg férfiból, mivel azt hiszik, hírneves barátjuk megőrült. A következő nap megtudják, hogy az öregember előző éjjel meghalt, de előtte elégette az összes festményét. A munkát Ambroise Vollard rendelte meg Picassótól, aki a livre de paintre megalkotója. Ezek a könyvek a később népszerűvé vált művészeti albumok elődei.

Vollard remek érzékkel választotta ki a mű megfestőjét Picasso személyében, mivel a művész maga is hasonló dilemmával küszködött. Egy barátjának írt levelében arról beszélt, hogy ő is hasonló meghökkenést tapasztalt a kollégái részéről, amikor megmutatta nekik a forradalmian proto-kubista mesterművét, Az avignoni kisasszonyokat. 1927 és 31 között 13 grafikát készített, központi motívumuk a művész és modellje. 1933 és 37 között száz grafikai művet készített el. Sokan úgy vélik, ezek a művek mérföldkövek a sokszorosított grafika történetében. Tevékenysége a sokszorosított grafika területén egészen 1937-ig folytatódott, amikor befejezte utolsó munkáját az úgynevezett Vollard-sorozatban. Ez év áprilisában a német légierő a baszk fővárost, Guernicát bombázta. Picasso bérelt egy műtermet Párizsban, a Rue des Grands Augustins-en, melyről úgy vélik Balzac Ismeretlen remekművének a helyszíne. Picasso abbahagyta a többi projektjét, és nagy, híressé vált művének vásznára, a Guernicára koncentrált, melyet júniusban fejezett be.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Lendvai várban, Szlovéniában.

Új hozzászólás