Egy egész falu életét megváltoztatta Szőke András

2015.08.25. - 18:00 | vaskarika.hu / hirado.hu

Egy egész falu életét megváltoztatta Szőke András

A gyógyszappanok és péksütemények mestere lett a színész-rendező, aki Taliándörögdön nemcsak hogy újraélesztette az addig elhagyatott plébániát, de az egész faluközösség testi-lelki állapotát jó formában tartja.

Szőke Andrást sokan ismerik - színészként, rendezőként, műsorvezetőként vagy épp humoristaként -, kevesen tudják azonban róla, hogy már több mint húsz éve foglalkozik természetgyógyászattal, kutatja a gyógyítás ősi módszereit. Ez is közrejátszott abban, hogy több mint húsz évvel ezelőtt Taliándörögdöt választotta otthonául.

Óriási adag tarhonyás lecsó(Fotó: MTI)

A hatszázas lélekszámú Balaton-felvidéki falucskában nemcsak saját otthonát építette fel, de a szomszédos Monostorapátiban lakó plébános hívására az elhagyatott plébániába is életet lehelt.

Pályázati támogatás nélkül, saját munkájukkal újították fel az épület, tették rendbe a kertet, a plébánia egykori nyári konyhájában pedig ma már pékség működik. A kemencét maga Szőke András álmodta meg, s a faluban mindenki által jól ismert Laci pék süti péntek esténként a kenyeret.

Az épület szép lassan sokfunkciós közösségi térré változott. Szőke András elgondolásából Ősök Háza néven létrejött egy rendhagyó helytörténeti múzeum, a kisszoba rádióstúdióként működik, a nagyteremben pedig a gyógynövények feldolgozása kapott helyet. A Balaton-felvidéken honos gyógynövényeket gyűjtik, s az alkoholba áztatott növényekből masszázsokhoz való kencék és a legkülönfélébb problémákra alkalmazható kézműves gyógyszappanok készülnek.

A receptúrák nagy része a plébánia levéltári anyagaiból, a kolostori gyógyászat iratanyagaiból, püspökségeken meglévő régi receptúrákból származik.

Szőke András és állandó segítői, Orsi és Gábor a szappanokban a szerzetesi és a népi gyógyászat világát az ősi ajurvéda módszerével ötvözik, amelynek lényege, hogy a bedörzsölésen keresztül, a bőrön át szívódnak fel a jótékony hatású anyagok.

Szőke András már Budapesten is foglalkozott természetgyógyászattal és masszázzsal, de, mint mondja, ott nem volt hozzá megfelelő élettér. Taliándörögdön közvetlen kapcsolatban lehet állni az anyaggal, a rügyekkel, a gyökerekkel, a fákkal, a vízzel, a forrásvízzel.

Szőke András, ha kell, talpmasszázst ad a dörögdi plébánia udvarán, máskor filmet készít, rádióműsort vezet, plébániát újít, közösséget épít, kenyeret süt és gyógynövényeket dolgoz fel. De szerinte ezek korántsem szerteágazó tevékenységek - minden egy pontba fut össze. A legnagyobb öröme az, hogy, ha töredékesen is, de továbbadhatja másoknak, amit a régiektől tanult. 

Új hozzászólás