Tizenhatodszor lobbant fel a láng a Savaria Történelmi Karneválon

Képgaléria megtekintése2015.08.28. - 02:00 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin', Dart

Tizenhatodszor lobbant fel a láng a Savaria Történelmi Karneválon

Augusztus 27-én tizenhatodszor lobbant fel a karnevál lángja és ezzel kezdetét vette Közép-Európa legnagyobb históriás játéka Szombathelyen.

A hagyományokat követve a római XV. Apollinaris Legio ünnepélyes bevonulása után a főterén felállított Vesta szentélyen Szombathely polgármestere gyújtotta meg a lángot, aki az ünnepi alkalomhoz illően - csakúgy mint sok karneválozó - jelmezt, tógát öltött magára.

Puskás Tivadar a karnevált megnyitva hangsúlyozta, a szombathelyiek büszkék a múltjukra, a város történelmére. Ebből a büszkeségből és a történelem iránti érdeklődésből született meg a karnevál ötlete és ebből táplálkozik az az igény, hogy évről-évre megrendezzék a közös játékot, izgalmas időutazást - mondta.

A XVI. Savaria Történelmi Karneválon 23 helyszínen csaknem 300 programot kínálnak a szervezők. Katonai hagyományőrző csoportok harcászati bemutatói, karneválszínházi előadás, képzőművészeti kiállítások, ókori esküvő, rendhagyó múzeumi tárlatvezetés, koncertek, vásári forgatag, a kicsik számára kézműves foglalkozások, mind részei a bőséges programkínálatnak.

A leglátványosabbnak azonban továbbra is a karneválozók jelmezes, fáklyás felvonulása ígérkezik pénteken és szombaton, a menet mindkét este hét órakor indul. A felvonuláson várhatóan idén is több száz jelmezes vesz részt.

További csütörtöki események:

Trója tüze a Témaparkban - Tüzes Játék a Savaria Karneválon

2015.08.28. - 04:00 | Büki László 'Harlequin'

Trója tüze a Témaparkban - Tüzes Játék a Savaria Karneválon

Romulus és Remus legendáját, valamint a Római Birodalom alapításának történetét mindenki ismeri, azonban kevesen ismerik az ehhez vezető szövevényes eseményeket. Augusztus 27-én a Mare Temporis és az Artistica Anam Cara tűzzsonglőrei, valamint a tűzmágus, Xandro közreműködése mellett Trója bukása után a menekülő túlélőket vezető Aeneas legendáját elevenítette fel a XVI. Savaria Történelmi Karnevál Tüzes Játéka a szombathelyi Történelmi Témaparkban. Szerelem, ármány, az alvilág, valamint számos történelmi alak és istenség kelt életre a trójai háború hősének viszontagságos útja során. Az arénában jobbnál jobb tűzvarázslók, tűzzsonglőrök, tűznyelők és tűzfújók, katonák, martalócok és garabonciások varázsolták el látványos produkcióval a közönséget.

Balkán rezesek fújták a takarodót - A Lemon Bucket Orchestra nyitókoncertje a Savaria Karneválon

2015.08.28. - 02:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin', Dart

Balkán rezesek fújták a takarodót - A Lemon Bucket Orchestra nyitókoncertje a Savaria Karneválon

Augusztus 27-én a kanadai Lemon Bucket Orchestra vette birtokba a fórum színpadot a karneválnyitó ceremónia után és varázsolt "totál balkán"-fílinget a főtérre. Nyitókoncerthez képest a megszokottnál kevesebben fogadták a balkán-klezmer-gipsy-party-punk bandát, aki először lépett fel Szombathelyen.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás