Így vonult Savaria népe - Jelmezes felvonulás a Savaria Karneválon

Képgaléria megtekintése2015.08.29. - 03:30 | Büki László 'Harlequin'

Így vonult Savaria népe - Jelmezes felvonulás a Savaria Karneválon

Ismét tízezrek látták augusztus 28-án, pénteken a XVI. Savaria Történelmi Karnevál leglátványosabb programját, a jelmezes felvonulást. A lemenő nap fényénél, a Történelmi Témaparkból induló impozáns menetet ezúttal is hagyományőrök, mutatványosok, gólyalábasok, dobosok, zenészek, tűznyelők és tűzfújók, valamint zászlóforgatók tarka-barka serege tette emlékezetessé.

Ebben ez évben is mintegy 1000 jelmezes mutatta be a város és a régió történelmét Szombathely belvárosának utcáin. A menet élén Claudius császár (idén Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója avanzsált császárrá) haladt bigával, majd a szombathelyi Savaria Legio Egyesület és Róma nehézgyalogos katonái, valamint hagyományőrző csapatok vonultak, akiket Savaria szenátorai, polgárai és vendégei követtek. 

A felvonulást színesítették a honfoglaló magyarok, varég vitézek, a keresztes lovagok, mindennemű és rangú középkori hadi és kevésbé hadi népek, illetve a reneszánsz udvar pompáját bemutató jelmezesek. Jelen voltak a török felett végül győzedelmeskedő végvári vitézek, és a 16-17. századi zsoldos muskétások is, csakúgy, mint az Osztrák-Magyar Monarchia huszárai, mutatványosok, dobosok, gólyalábasok, zenészek, tűznyelők, tűzfújók Európa különböző országaiból, de a zászlóforgatók tarka serege is hozzájárult a menet színessé tételéhez. A hagyományőrzők sorát az  Ataru Taiko japándob együttes tagjai zárták.

Természetesem az idei felvonulás is bővelkedett "akciókban", a tribün népe kapott a gladiátorok hálójából, de dörrentek ágyúk, muskéták, ölre mentek egymással zsoldosok, tűzfújók "öltöttek lángnyelvet" s a szombathelyi kötélugrók is megmutatták, miért tartoznak a világ legjobbjai közé.

A felvonulás ma, szombaton ugyanebben az időpontban (19 óra), ugyanezen az útvonalon és ugyanezekkel a résztvevőkkel megismétlődik.

A felvonulás másik képgalériája ide kattintva megtekinthető!

A pénteki nap további beszámolói:

Meggietől az Ocho Machóig - A Savaria Karnevál 2015 pénteki koncertjei

2015.08.29. - 01:30 | Büki László 'Harlequin', Dart

Meggietől az Ocho Machóig - A Savaria Karnevál 2015 pénteki koncertjei

Meggie's Crew, Tom Kondor Band, Cserga és barátai a Sörtéren, Ocho Macho a Fórum színpadon, Barrio Latino a Borok utcájában, utcazene a Thököly utcában - augusztus 28-án ezeket a koncerteket kaptuk optikavégre.

 

 

Fátyolmente - Hastánc és néptánc a Savaria Karnevál pénteki napján

2015.08.29. - 02:30 | Büki László 'Harlequin'

Fátyolmente - Hastánc és néptánc a Savaria Karnevál pénteki napján

Kicsit összekevertük a népművészetet a "hasművészettel", a néptáncot a hastánccal. Így került közös galériába a pénteki táncos események közül a Keleti Udvar és a Szultánia Kávéház néhány orientális produkciója, valamint a Szökős Néptáncegyüttes "Borutcába való" című műsora.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás