A Credo Rádió és a Trió TV Dunántúl is sikerrel pályázott

2015.09.05. - 00:10 | vaskarika.hu

A Credo Rádió és a Trió TV Dunántúl is sikerrel pályázott

Filmes támogatási határozatok, korhatár-besorolási-, reklámszabályozási bírságok és körzeti rádiókkal kapcsolatos döntések is születtek a Médiatanács nyári szünet utáni első, eheti ülésén.

Elfogadták az idei Neumann János-pályázati felhívást, őszi filmfesztiválokat támogat a testület

Ismét pályázható a közszolgálati tartalmú online műsorszámok készítését támogató, évek óta sikeres Neumann János-pályázat, melynek idei keretösszege 27 millió forint.  Ebből 5 millió forintot különítettek el a határon túli pályázók részére, 2 millió forintot pedig a tavalyi keret maradványaként használnak majd fel. Egy pályázó pályázatonként legfeljebb egymillió forint támogatást nyerhet el. A pályázat nyílt beadású, melyben a közzététel napjától folyamatosan, a keretösszeg kimerüléséig pályázhatnak a jelentkezők. Az első fordulóban október 8-áig lehet beadni az anyagokat, melyeket a bírálóbizottság ezután havonta értékel. A Magyar Média Mecenatúra program más pályázataitól eltérően a Neumann-pályázaton nem előírás, hogy kizárólag regisztrált filmelőállítók jelentkezhetnek. Pályázhat közép- és felsőoktatási intézmény, alapítvány, egyesület is a gazdasági társaságok mellett, ha van lekérhető médiaszolgáltatásra jogosultsága, vagy szándéknyilatkozatot hoz ilyen jogosultsággal rendelkező szolgáltatótól. Továbbá nyitott a pályázat a határon túli pályázói - természetes vagy jogi személy vagy más szervezet - kör előtt is, ha van szándéknyilatkozata magyarországi, lekérhető médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatótól. A pályázati felhívás szeptember 4-től a Médiatanács pályázatát lebonyolító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap http://mecenatura.mtva.hu oldalán olvasható. Előnyben részesül az a pályázó, aki gyermek- és ifjúsági témában nyújt be pályázatot, ha akadálymentesíti a műsorszámot vakok, gyengén látók, illetve siketek és nagyothallók számára, továbbá vállalja a tartalom angol felirattal történő ellátását. Ugyancsak előnyt jelent, ha kortárs zenét használ a pályázó. A testület 2012 óta 59 esetben adott támogatást, összesen 65 millió forint értékben annak érdekében, hogy színvonalas online nézhető, hallgatható alkotások szülessenek az internetezők számára.

A grémium határozott arról, hogy az október 10-én tartandó X+1. Göcsej Filmszemlén 600 ezer forintot ajánl fel a Médiatanács néhai elnökéről, Szalay Annamáriáról elnevezett fődíjasa számára, valamint 300-300 ezer forintot a legjobb kisjátékfilm, a dokumentumfilm és a filmetűd alkotójának. A testület a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon a legígéretesebb tehetségű pályakezdő animációs alkotónak járó Macskássy Gyula-díj, valamint a George Palról elnevezett közönségdíj mellé 500-500 ezer forintos hozzájárulást ad. Negyedik alkalommal rendez animációs seregszemlét az Illyés Gyula Gimnázium Alapítvány és a Manifeszt Egyesület Budaörsön, idén október 21-24. között. A Médiatanács a Budapesten november 5-8. látogatható XII. Aranyszem Operatőr Fesztivált 500-500 ezer forintos díjakkal támogatja, felajánlva azokat négy kategória - a dokumentum-, a kisjáték-, a természet- és a tévéfilm - győzteseinek.

Közel 74,6 millió forint támogatás helyi médiumoknak a mecenatúraprogram két pályázatán


Ezen a héten 21 rádió 25 pályázata részesült összesen 74,6 millió forint támogatásban a Magyar Média Mecenatúra programban által. Az idei pályázat második fordulójában a helyi és körzeti rádiók rendszeresen jelentkező hírműsoraihoz, szolgáltató és tematikus magazinműsoraihoz nyújt pénzügyi hozzájárulást a szervezet. Tematikus magazinműsor kategóriában sikerrel pályázott az Inforádió és a dunaújvárosi Rádió 24. Hírműsor kategóriában kedvezményezetté vált a budapesti Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió, a szolnoki Amadeus Rádió, a békéscsabai Rádió 1 Start és Mega Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a Bajai Rádió, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a debreceni Európa Rádió, a Kalocsai Kooronafm100, a Rádió Dabas, a nyíregyházi Sunshine FM, a Magyar Katolikus Rádió Székesfehérváron, valamint a kisközösségi Csillagpont Rádió Miskolcon és a szintén kisközösségi Rádió Szentendre. A szolgáltató magazin kategóriában nyert a szolnoki Amadeus Rádió, a Lakihegy Rádió, a pécsi Rádió 1, a paksi Fortuna Rádió, a hódmezővásárhelyi Rádió 7, a Szent István Rádió és a miskolci Európa Rádió, valamint a kalocsai Koronafm100 rádió. A Médiatanács 2011 óta a helyi rádiók állandó műsorainak finanszírozásához 460 esetben, több mint 1,3 milliárd forinttal járult hozzá, ezzel is ösztönözve a sokszínű magyarországi médiapiac fennmaradását.

A Médiatanács kilenc helyi közösségi rádió és televízió számára 23,4 millió forintot ítélt meg a médiaszolgáltatók műszaki fejlesztésére kiírt idei pályázat harmadik fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Sikerrel pályázott a dunaújvárosi, a csurgói, a mezőtúri, a pomázi, a szentgáli, a túrkevei, az újpesti televízió, a sárvári Trió TV Dunántúl, valamint a szombathelyi evangélikus, kisközösségi Credo Rádió. A Médiatanács 2011 óta a helyi rádiók és televíziók műszaki fejlesztését 200 alkalommal, összesen 547 millió forinttal támogatta annak  érdekében, hogy modern technikai körülmények között színvonalas műsorszolgáltatást nyújtsanak a támogatott médiumok nézői, hallgatói számára.

Bírságok felirathiány és téves korhatár-besorolások miatt, nem lett törvénysértő az Önindító


A Médiatanács összesen 750 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára amiatt, hogy a televízió idén áprilisban és májusban összesen tizenöt alkalommal megsértette a médiatörvénynek azt az előírását, amely szerint a 19 óra és 23 óra közötti műsorsávban az eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább negyedét eredeti nyelven, magyar felirattal is el kell látnia.

Egy állampolgári bejelentés alapján indított eljárásban a Médiatanács az M3 csatornán közzétett, Álommenedzser című játékfilm túl alacsony korhatár-besorolása miatt 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a televízió szolgáltatóját, mert a műsorszám a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 12-es karikát kapott, és nem a 21 óra utáni idősávban tűzték műsorra. A testület 200 ezer, illetve 100-100 ezer forint bírságot szabott ki a televíziót üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re, a Film Mánia csatornán sugárzott  Választási kampány című játékfilm kétszeri, illetve a Gengszter és a Csajos a pasim című játékfilmek egyszeri műsorra tűzésekor alkalmazott túl alacsony korhatár-besorolás miatt. A csatorna a Gengszert 18-as korhatárkarika helyett 16-ossal, illetve a másik kettőt a 16-os besorolás helyett a 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatárkarikával vetítette.

A grémium döntött arról, hogy nem indít eljárást egy állampolgári bejelentésben kifogásolt, a Music FM reggeli Önindító műsorában egy futballjátékos erekciójáról készült fénykép kapcsán elhangzottak miatt, mert azokkal nem sértették meg a műsorra vonatkozó, 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória korhatár-besorolási szabályait, mert az ízléstelenség, az újságírói etika és szakmaiság kereteit esetlegesen áthágó humorizálás önmagában nem törvénysértő.

Burkolt csokoládé- és sörreklámok, szabálytalan támogatói megnevezések, szerződéses vállalások, adatszolgáltatási előírások megsértése

A Mokka egyik márciusi adásában sugárzott, A legnépszerűbb édesség a csoki című stúdióbeszélgetésben elhangzott burkolt édességreklám miatt a Médiatanács 500 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára. Az AMC Networks Central Europe Kft. 50 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a Sport2 csatornáján sugárzott OTP Bank Liga műsorszámban burkolt sörreklámot tett közzé. Az RTL Klub csatorna Havazin című műsorában márciusban  öt alkalommal közzétett  Sport Klub támogatói megnevezésekkel megsértette a támogatók körét korlátozó médiatörvényi rendelkezést, amely többek között kimondja, hogy tévés műsorszámot más tévés vagy filmes vállalkozás nem támogathat, emiatt a Médiatanács a televíziócsatorna szolgáltatóját felhívással figyelmeztette a jogszabályok betartására.

A Médiatanács a Lánchíd Rádió Pécset üzemeltető vállalkozást 175 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte, mert műsorszerkezetében eltért a szerződésében vállaltaktól, több saját műsort és kevesebb helyi közéletet bemutató, illetve nemzetiségi programelemet sugárzott a hatósági ellenőrzés alapján vizsgált áprilisi adáshéten. A FIX budapesti helyi közösségi televízió szolgáltatójára 40 ezer forint bírságot rótt ki, mert a hatósági szerződésben rögzítetthez képest kevesebb saját, valamint közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó tartalmat tett közzé. A testület a jóval kisebb vételkörzetű, kisközösségi, mezőtúri Pont Rádió esetében 10 ezer forint bírságot állapított meg, mert az a szerződésében leírtakhoz képest kevesebb hírműsort és több ismétlést tűzött műsorra a hatóság vizsgálata szerint.

A grémium a harkányi Pátria TV médiaszolgáltatójára 50 ezer bírságot szabott ki amiatt, hogy nem küldte meg a médiatörvényben előírt, 2014-re vonatkozó beszámolóját a közösségi médiaszolgáltatás feltételeinek teljesüléséről. Mivel a ceglédi 92,5 MHz-en működő Alföld Kapuja Rádió Kft., valamint a nyíregyházi 91,1 MHz-en és a zalaegerszegi 95,1 MHz-en rádiót üzemelő Zenebolygó Kft. késve teljesítette a 2014-es működésükre vonatkozó beszámolási kötelezettségét, a Médiatanács a három médiaszolgáltató esetében 25-25 ezer forint bírságról hozott döntést.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Barcs 102,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatát a Lokátor Hírműhely Kft. nyerte el, amely Dráva Hullám 102,7 megnevezéssel tervezi üzemeltetni a frekvenciát.
A testület elfogadta a végleges pályázati felhívásokat a Dabas 97,5 MHz, a Komárom 88,3 MHz és a Monor 106,3 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítására. A pályázati ajánlatokat a felhívások közzétételétől számított 30., 32., illetve 35. napon lehet benyújtani, a felhívástól függően. A dokumentumok hamarosan teljes egészében olvashatók a mediatanacs.hu honlapon.

Megköthetők a hatósági szerződések a Budapest 90,3 MHz rádiós frekvencia hasznosítását elnyerő Tilos Kulturális Alapítvánnyal, a Budapest 92,1 MHz-en sikerrel pályázó, a Klasszik Rádiót működtető szolgáltatóval, valamint a Budapest 105,9 MHz pályázatán nyertes Hang-adás Kft.-vel. A szerződések aláírása várhatóan a héten megtörténik, a nyertes szolgáltatóknak 120 napjuk van a rádiós szolgáltatás megkezdésére.

A Médiatanács hozzájárult az Átmeneti Mária Rádió-t működtető szolgáltató azon időtartam-módosítási kérelméhez, hogy a tervezett ideiglenes szolgáltatását technikai okok miatt nem az augusztus 20-szeptember 18-ai időszakban, hanem november 1-30. között üzemeltesse.
  
Az Orosháza 88,6 MHz helyi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálatának eredményeképpen a Médiatanács alaki nyilvántartásba vette a Magyar Katolikus Rádiót; a másik két pályázótól - a Magyar Múzsa Kft.-től és Tuska Milántól - hiánypótlást kért.

/Forrás: NMHH, Kommunikációs Igazgatóság/

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: NMHH, Kommunikációs Igazgatóság

Új hozzászólás