Egy maffiózó zűrös napja

2008.08.31. - 08:00 | Egyed Betti - Fotók: Bonyhádi Zoltán

Egy maffiózó zűrös napja

Louis de Funes, Sylvester Stallone, Cromwell Ifjúsági Színtársulat. Három előadásmód, egy történet. Utóbbi társulat augusztus 29-én, a Sportházban mutatta be Oscar történetét könnyed egy óraban, kiszámítható, de jól bevitt poénokkal.

A könnyen emészthető komédiára sokan érkeztek, leginkább fiatalok, akik láthatóan jó viszonyban állnak a feltörekvő színészpalántákkal. A klasszikus stílus ellenére, mi nézők sem maradtunk ki az előadásból, hiszen a számtalan szóvicc, geg, helyzetkomikum mindenki arcára mosolyt csalt.


Nem is lehetett ez másként egy szesztilalom idején játszódó történetben, melynek színtere Franco Provolone, az ismert gengszter villája, aki apja halálakor megfogadta, hogy jó útra tér, és a bankok világában képzeli el a jövőt. Mindez rendben is lenne, ha nem derülne ki néhány zavaró tényező: a könyvelője akkor lopja meg, amikor csak akarja, a lánya terhes (vagy mégsem?), van egy másik gyermeke is, akiről nem tudott; valamint, hogy minden, ami drágakő, nem más, mint az ex-cseléd fehérneműi. Az első blikkre kissé bonyolult cselekmény szálai hamar a helyükre kerülnek, Arisztotelész hagyományainak megfelelően az eset egy nap alatt, egy helyszínen megoldódik.


A cselekmény mozgatórugója elméletileg a gyémántok, valamint a címszereplő Oscar. Ennek ellenére utóbbi csak egyszer jelenik meg a színpadon, míg a köveket tartalmazó táska sosem kerül kinyitásra. De nincs is erre szükség, helyettük a pap, és a Finucci testvérek segítik a tetőpont eljövetelét. Bár az atya nem sok szerephez jut, előtte mondják ki a legnagyobb igazságokat, előtte tesznek fogadalmakat.

Fogadalmakat, melyek aztán nem valósulnak meg. A rossz fiúk szerencsénkre nem térnek jó útra. A cipész marad a kaptafánál.

Franco Provolone, az ismert gengszter megfogadja apja halálos ágyán, hogy felhagy a piszkos dolgokkal s jó útra tér. Egy nap azonban megjelenik a könyvelője, Antony, aki elárulja: meglopta, hogy megkérhesse a lánya (Lisa) kezét. Utóbb kiderül, hogy valójában nem Lisát kérte meg, csak szerelme Teresa, Provolone lányának hazudta magát. Valójában Lisa „kirepülne" már, ezért azt füllenti apjának, hogy terhes Oscartól, a korábbi sofőrtől, aki azóta Európában katonáskodik. Apát kell találni a leányanyának! Provolone szerződést köt Antony-val, hogy elvegye Lisát (tehát nem Teresát, akit a főnök lányának hisz), valamint gyermeke apja lesz, cserébe előre visszaadja az ellopott pénzből vásárolt drágaköveket. Utóbb megtudja az igazságot Lisáról és Teresáról. A cseléd hirtelen távozása miatt a villában felejtette a ruháit, ezért visszajön érte. Tévedésből a drágakövekkel teli táskát viszi el, míg Provolone a női ruhákkal telivel kerül közelebbi kapcsolatba. Közben Antony férjet keres az igazi Lisának, akit meglel Provolone logopédusában. Megjelenik az új cseléd (Roxy), akiről megtudjuk, korábban Provolone szerelme volt. Délután megérkeznek a bankárok, hogy tárgyaljanak Francoval, majd viharosan távozásra kényszerülnek. A darab végén minden szál összeér: Teresaról kiderült, hogy a gengszterfőnök valóban az apja, Lisa és a beszédtanár szerelembe esnek egymással, Teresa és Antony boldogan összeházasodhatnak, és ami a legfontosabb: Provolone minden igyekezete ellenére gengszter marad.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Doenitz 2008.08.31. - 14:35
Remek cikk, remek történet, remélem az előadás is elég jó volt :)

Aldo, a gengszter
Tom 2008.08.31. - 14:36
Erkölcsös cikk, komoly történet, remélem senki nem paráználkodott :) Clemente Atya