Hiperkarma, Margaret Island és Watch My Dying a Végállomásban

2015.10.15. - 16:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Hiperkarma, Margaret Island és Watch My Dying a Végállomásban

Helyszín: Végállomás Klub, Szombathely

Dátum: 2015.10.16 - 17.

Október 16-án, pénteken a több éves kihagyás után újra koncertező, idén 15. szülinapját ünneplő Hiperkarma érkezik a Végállomásba, hogy bemutassa tavaly megjelent, Konyharegény című albumát. Vendég egy új, izgalmas formáció, a Margaret Island, akik nemrég megjelent, Egyszer volt című nagylemezüket mutatják be a Körmendi úti klubban.

A hiperkarma éppen olyan, mint a neve: valami végzetességféle érzés lengi körül. A magyar alternatív zenekar 15 évvel ezelőtt indult, első albumuk hiperkarma címen jelent meg 2000‐ben. Ez a lemez lett az utolérhetetlen etalon: bár a 2003‐as amondó is nagyon erős anyag, az első album zsigeri zsenialitását és kerek tökéletlenségét lehetetlen utolérni.

A frontember, Bérczesi Robi drogproblémái miatt a zenekar évekig nem volt aktív, látszólag nem születtek új dalok és nem koncerteztek. Végül Robi az utolsó pillanatban fordult vissza a meredeken lefelé vezető útról, és hosszú rehabilitáció után, 2014‐ben konyharegény címmel kijöttek az új albummal. Azóta a hiperkarma él és virul, a koncertjeiken pedig olyan hálás közönség üvölt órákon át, amilyet csak egy nehéz időszak hozhat össze.

Az új lemez dalait Bérczesi tíz évig csiszolgatta, formálta, a számok letisztultak, a hiperkarma hangzása ugyanakkor erőteljes maradt, a koncertekről már ismert dalok pedig határozottabb karaktert kaptak.  

"Mi hiszünk a dolgok jelentésében. Ez egy olyan jel, amit nap mint nap lát mindenki, minden szórakozóhelyen van, minden olyan helyen, aminek van kijárata. Én mondjuk a metrón szúrtam ki. Tudat alatt mindenkiben ott van ez a jel. Kijárat: ez a Hiperkarma, érted? Egy dolog, amiben hihetek, egy olyan dolog, ami van. Az a világ, ami az enyém, amit magamnak építettem, s azt csinálok benne, amihez csak kedvem van. Az a kis kapu, ami oda vezet, az a Hiperkarma. Ebbe a világba bárki elmehet, akinek elég nyitott a belső szeme.Bérczesi Róbert 

Néhány fiatal ül a margitszigeti platánok alatt és énekel meg zenél. Népdalok, tábortüzek repertoárja, napjaink akusztikus folk-pop slágerei, ami épp eszükbe jut. Aztán írni kezdenek, aztán stúdiózni, aztán koncertezni... és mindenki látja, hogy ez jó. És mindenki hallja is, hogy ez jó. Papírhajón Bolyongó, tiszta derű, elragadó akusztikus zene: ez a Margaret Island.

Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint triója az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar jelenleg a hazai könnyűzenei palettán. Fellépéseik alkalmával pedig további, tehetségüket már bizonyított fiatal zenészekkel egészülnek ki. A Margaret Island 2013 őszén alakult, de már nehéz számon tartani, hogy összesen hány koncerten vannak túl, a világ hány pontjáról küldtek papírhajót ábrázoló fotókat a rajongók az együttes Facebook-oldalára, vagy hányan zengték velük a „Nem voltál jó" refrénjét a fesztiválokon. A 2015 őszén „Egyszer volt" címmel megjelenő első nagylemezük összegezve egyfajta felnőtté válást, a gyermekkor lezárását szimbolizálja.  

Kapunyitás 8-kor, a belépő elővételben 1.500.- Ft, a helyszínen 2.000.- Ft.


Október 17-én
, szombaton a hazai extrém metal színtér egyik legjelentősebb bandája, a Watch My Dying érkezik a Végállomásba. Vendég helyi erőként a Self Desolation és Zalaegerszegről a Lovecrose.

Kapunyitás 8-kor, a belépő fél 9-ig 1.000.- Ft, utána 1.200.- Ft.


Új hozzászólás