Minden kiállítás ünnep – Női alkotó művészek a Répce Galériában

Képgaléria megtekintése2015.10.13. - 17:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Minden kiállítás ünnep – Női alkotó művészek a Répce Galériában

27 mű tekinthető meg a Nyitott Tér Kulturális Egyesület és a Művelődési Ház Répce Galériájának Női alkotó művészek című kiállításán, ahol a Szombathelyi Képtár válogatott anyaga látható. A megnyitóra 2015. október 14-én, szerdán 18.00 órakor kerül sor. A szervezők a Képtárban tartottak sajtótájékoztatót az eseményről.

Garas Kálmán, a Nyitott Tér Kulturális Egyesület elnöke elmondta, a 2001-ben 15 alapító taggal létrejött Nyitott Tér Kulturális Egyesület 131. kiállítása a Női alkotó művészek. Az egyesület fő célja a közösségi kulturális hagyományok és értékek őrzése és ápolása, melyhez kiválóan illeszkedik az igényesen és következetesen megrendezett tárlatsorozat. Garas Kálmán úgy gondolja, igazán színvonalas kiállítás akkor jöhet létre, ha eltekintenek a település nagyságától, és Répcelakon is olyan minőségi munkákat állítanak ki, melyek nagyobb városokban is megállnák a helyüket. Az egyesület nemcsak kiállítások szervezésével foglalkozik, hanem 2005 óta szabadegyetemet is működtet. Az előadásokon változatos témákat járnak körül, október 21-én például Dr. Csapó Tamás a földrajztudományok kandidátusa Elfogyunk, vagy megmaradunk - hazánk aggasztó demográfiai helyzete, s mindaz, ami ebből következik. címmel tart előadást. Említésre érdemes még az Irodalmunk gyöngyszemei sorozat, melyben neves irodalomtörténészeket, írókat, költőket látnak vendégül.  Volt már náluk Bereményi Géza, Pusztay János, Fábián László, novemberben pedig Grecsó Krisztiánt látják vendégül.


Dr. Gálig Zoltán művészettörténész, főmuzeológus

Dr. Gálig Zoltán művészettörténész, főmuzeológus arról beszélt, hogy a nők a képzőművészetben egy új kutatási vonulat, hiszen a nők művészetben betöltött szerepét idáig még nem tárták fel igazán. Izgalmas feladatnak ígérkezett a Képtár gyűjteményének átvizsgálása, a kiállítás anyagának kiválasztása, melyből sikerült érdekes válogatást összeállítania. A női képzőművészek felkutatása nem könnyű feladat, már csak azért sem, mert életük folyamán többször is nevet változtatnak. A tárlaton 27 mű látható: lesznek ismert klasszikusok, aztán olyanok, akik még annyira nem ismertek, de fontosak lehetnek, és 7-8 helyi alkotó is szerepel.


Tóth Csaba festőművész

Tóth Csaba festőművésztől megtudtuk, hogy elsősorban vas megyei női művészek alkotásait akarták kiállítani, meg is kezdték a kutakodást Vasváron, de aztán nem találtak elegendő művet, így a Képtárban folytatták a keresést. A női képzőművészet a 20. század elején jelent meg Magyarországon, Fábiánné Biczó Ilona volt az első diplomás rajztanár. Napjainkra hatalmas fordulat állt be, a képzőművész szakos hallgatók 70%-a lány. A répcelaki tárlatok tudatosak és magas színvonalúak, kevés ilyen található a régióban. A központban a helyi alkotók állnak, a múlt, a jelen és az ifjúság tükrében. Fontosnak tartják a városból elszármazott alkotókat is, a szomszédos megyében élőket, és igyekeznek az országos, sőt nemzetközi szintre is terjeszkedni. A Répce Galéria missziót tölt be, a minőségre és az értékre koncentrál színvonalas kiállításaival. A közönség hálás, minden kiállítás ünnep, sőt, rangot jelent Répcelakon kiállítani.


Szabó József, Répcelak polgármestere

Szabó József, Répcelak polgármestere is úgy gondolja, a Répce Galérián megjelenni nagy lehetőség, mert Répcelak kisváros ugyan, de nagy a kisugárzása.

A kiállítás megnyitóra 2015. október 14-én 18.00 órakor kerül sor a Művelődési Ház Répce Galériájában, és október 31-ig tekinthető meg. A kiállítás ideje alatt az ELŐTÉR-ben a Pataki Jázmin 3.a osztályos tanulók munkái láthatók. 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás