A 771 éves városra emlékeztek - Körmend Város Ünnepnapjai 2015

Képgaléria megtekintése2015.10.25. - 14:15 | Büki László 'Harlequin'

A 771 éves városra emlékeztek - Körmend Város Ünnepnapjai 2015

Október 24-én, a várossá nyilvánítás 771. évfordulója alkalmából ünnepi köszöntőt mondott és városi elismeréseket adott át Bebes István, Körmend város polgármestere. A ceremónia előtt a Kakaó zenekar szórakoztatta a közönséget.

Körmend Város Ünnepnapjai rendezvénysorozat október 23-án az Örökség zenekar koncertjével nyitott és november 3-án a „Közelmúltunk körmendi nagyjai" - időszaki kiállítással ér véget. Október 24-én koradélután a Szabadság téren a bringásoké volt a főszerep a Fordulatszám Fesztiválon, majd a Batthyány kastély kiállítótermében a Senior Néptáncegyüttes „10 év képekben" című jubileumi fotókiállítását nyitotta meg Varga Albin, a Gencsapáti Hagyományőrző Együttes vezetője. A délutáni szabadtéri programok sorát a Kakaó együttes „gyermeksimogatója" nyitotta, majd a várossá nyilvánítás 771. évfordulója alkalmából ünnepi köszöntőt mondott és városi elismeréseket adott át Bebes Ferenc polgármester.

Egy nemzetnek, egy városnak akkor van jövője, ha ismeri és megbecsüli múltját - nyitotta beszédét a város első embere. - Október 28-a kétszeresen is fontos, kiemelkedő dátum Körmend város naptárában. 1244-ben ezen a napon adta ki a város kiváltságlevelét IV. Béla király, mely örökre meghatározta a város létezését. A királyi vendégnépeknek, a hoszpeszeknek városi kiváltságot biztosított. A magyar királyok sorában IV. Béla a huszadik, akit a nemzet Szent István koronájával királyává választott. Szilárd közhatalmat teremtett, stabilitást és állandóságot vitt a politikai életbe.  

Körmend létét és jövőjének útját is eszerint indította el a városi kiváltságlevél. Ám nemcsak a hoszpeszek, hanem az 1600-as években a Batthyány család tagjai is a város építésén fáradoztak. A család neves államférfiakat, törökverő hadvezéreket, nádorokat, püspököket, gyógyítókat adott a városnak. 2003-ban pedig a szegények orvosaként tisztelt Batthyány-Strattmann László herceg boldoggá avatását ünnepelhette a keresztény magyarság. A boldoggá avatással tette lehetővé az egyház a hercegorvos nyilvános tiszteletét, és állította példaképül Isten- és emberszeretet hősies gyakorlásával megszentelt életét az új évezred keresztény magyarjai számára. Születésének 145. évfordulóján rá is emlékezett a város első embere.

„A hagyomány gyökér. A gyökér élet - tartja egy bölcselet. Gyökereink messze nyúlnak és van miből táplálkozniuk. A város célja mindig a közösség és a településhez való kötődés erősítése, melyhez eszközül szolgál történelmünk. A város fejlődésének kulcsa ma is az, ami 771 éve. Ez pedig a szorgalom, az önmagunkba vetett hit és az összefogás. Boldog Batthyány-Strattmann László jelmondata szerint: Fidelitate et Caritate, azaz hűséggel és szeretettel. A mai alkalommal köszönjük meg e nagyszerű, a közösségünkért sokat tevő emberek munkáját és emeljük méltó példaképpé őket a város lakói előtt." - zárta köszöntőbeszédét Bebes István polgármester.

Ezt követően került sor a városi elismerések átadására, melyben Bogáth Józsefné nyugalmazott óvodavezető, Horváth Ernőné tanítónő, Döbrösi Éva tanítónő, Szijj Jánosné Ardai Marianna tanárnő, Szabó Lajosné Hodossy Katalin tanítónő, Szupper Péter és a Batthyány Lovas Bandérium Hagyományőrző Közhasznú Egyesület részesült.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás