Történelemből jövőbe - Hagyományőrző csoportok gálaműsora

2015.11.02. - 17:15 | vaskarika.hu

Történelemből jövőbe - Hagyományőrző csoportok gálaműsora

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája által szervezett „Történelemből Jövőbe – Hungarikum klubok alakítása a határmenti településeken” című projektsorozat záró rendezvényéhez érkezett. A gálára november 08-án 14.00 órakor kerül sor a szentgotthárdi színházban.

A 2015 tavaszától folyamatosan megvalósításra került „Történelemből jövőbe" programsorozat lényege, azon határmenti településeken lévő értéktár bizottságok működésének segítése és az értéktárak kutatásában résztvevő önkéntesek ösztönzése, amelyek egykor elzárt települések voltak.
Önmagában az a történelmi helyzet, hogy Magyarországon a határsávban léteztek elzárt, más mércével mért települések - ahova csak engedéllyel lehetett a még az ott élőknek is bejutni - már egy hungarikum helyzet.

A programsorozat során a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája arra irányította rá a figyelmet, hogy ezeken a határmenti településeken, pont az elzártságból adódóan milyen értékek maradtak fent. Előadásokat hallgathattak az érdeklődők az érintetlen természeti kincsek védetté nyilvánításának lehetőségeiről, a helyiek beszámolót tartottak az épített és a szellemi örökségről. Minden fórum központi témája az értékek élővé tétele volt, a helyi értékekben rejlő, még kiaknázatlan lehetőségek felkutatása a helyi közösség által.

Szinte valamennyi határmenti településen működik amatőr művészeti, hagyományőrző csoport, mint a helyi identitás és örökség őrzője és átadója. Ezek a közösségek nagyon is élők, aktívak generációról-generációra megújulnak és az őket a múltban ért sérelmek miatt összetartóbbak, mint esetleg más településen működő csoportok. Jellemzően Vas megyében a határmenti településeken működik a hagyományőrző csoportok nagyobb százaléka, ezért tervezte a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Irodája úgy, hogy egy gála műsorral biztosít lehetőséget ezen csoportoknak a bemutatkozásra. A rönöki, kerkáskápolnai, ólmodi és vashegyi helyszínek után méltó környezetben a szentgotthárdi színházban tervezi az iroda a záróprogramot. Ennek során nem csak népdalokkal, néptáncokkal, színházi előadásokkal készülnek a fellépők, hanem ezeket a hagyományőrző közösségeket vezetőik rövid előadásaikban be is mutatják.

Résztvevők a határmenti települések hagyományőrző csoportjai:
Alsószölnökről
Bozsokról
Felsőcsatárról
Horvátlövőről
Kercaszomorról
Nardáról
Őriszentpéterről
Rábafüzesről
Vaskeresztesről

Új hozzászólás