Ezt látjuk bele - Adrian Ghenie: Darwin és a szatír

2015.11.03. - 18:30 | Mészáros Vivien - Fotó: http://darwinsroom.ro

Ezt látjuk bele - Adrian Ghenie: Darwin és a szatír

„A befogadónak az a dolga, hogy a transzcendens lényeg és a körülöttük lévő jelenségek közötti kapcsolatot megkeresse.” (Fülep Lajos) Új sorozatunkban kortárs műveket elemzünk - szubjektív módon.

HIRDETÉS

Adrian Ghenie: Darwin és a szatír

A legelső benyomásom, amikor ránézek a képre: Darwin lábán lévő Nike sportcipő. Véleményem szerint az alkotó szimbolizálni szeretne valamit ezzel a részlettel. Darwin, mint természettudós szeretett hosszú sétákat tenni, hogy tanulmányozhassa a környezetét és ehhez egy igazán komfortos cipő kell, amiben a Nike élen jár. Jól látható, hogy (az előbbi tény miatt) az alak felső és alsó teste erősen elüt egymástól, ami bizarrá teszi az alakot számomra. Ugyan kiben nem kelt abszurd hatást, amikor az idős Darwin erős, kisportolt, napbarnította (vagy szoláriumozott) lábán egy Nike Roshe one suede cipőt lát? Ebből világosan kirajzolódik, hogy az alkotó heterogén dolgokat kapcsol össze, tehát egymáshoz nem illő dolgokat illeszt egymáshoz.

A másik alak a képen, aki az alkotó címadása szerint a szatír, valójában nem is tűnik annak, ami, hiszen nem látunk ehhez kapcsolódóan jellemzőket, inkább tűnik egy ördögnek. Lucifer alakját látom feltűnni benne, amire rásegít az az asszociációm, hogy a mellette lévő fa a Paradicsombeli fára emlékeztet. Maga az alak olyan benyomást kelt, mintha ott lenne, de mégsem. A Darwin fejéből kivezető sötét, borongós, halálszínek keverékéből összegyúrt gomolyfelhőre hasonlító jelenség kapcsolódhat a szatírhoz, ugyanis az ő alakja is hasonló színekből van megalkotva, így azt gondolom, hogy ez akár szimbolizálhatja azt is, hogy Darwin agya, elméje vetíti oda az alakot. Darwin fején található alakzat, amely koncentrikusan ismétlődik, csak erősíti ezt, mert olyan hatást kelt, mintha működne az agya, sőt kifelé működne!

Visszakanyarodva a Paradicsomhoz: Darwin ezzel a képpel meg akarja győzni Lucifert az evolúcióelmélet felől a teremtéstörténettel szemben. Darwin fejéből kifolyó képen egy tengeri vagy óceáni naplemente látható, valamint a kép alsó felében is látható a kék szín dominálása különböző árnyalatokban. Kétségtelen, hogy ez a két rész figyelemfelkeltően középen helyezkedik el, és legnagyobb mértékben tölti ki a képet. Mintha ezzel akarná szimbolizálni az alkotó a darwini tézist, miszerint a Föld első élőlényei prokarióták, eukarióták, majd algák, növények, később pedig többsejtű óceáni állatok volt, amelyeket elmosódott ecsetvonásokban vélek felfedezni a képen.

Új hozzászólás