RögtönÖzön, avagy mosolyterápia a Café Freiben

Képgaléria megtekintése2015.11.05. - 00:45 | Bogdán Krisztina - Fotók: Dart

RögtönÖzön, avagy mosolyterápia a Café Freiben

Kutatások sora bizonyítja a nevetés, a mosoly pozitív élettani hatásait. A nevetés erősíti az immunrendszert, méregteleníti szervezetünket, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a stresszhormonok szintjét, csökkenti a feszültséget, segít a lelki egyensúly megteremtésében. Vass Szilárd, a Weöres Sándor Színház színésze mindannyiunk mosolyterepautája. S ebben hónapról hónapra társai is akadnak. A terápia sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a november 4-i RögtönÖzön című improvizatív előadásuk újra zsúfolásig megtöltötte a kávézó „nézőterét”.

A játékmesterek ezúttal is a Weöres Sándor Színház népszerű művészei voltak: Vass Szilárd mellett Kenderes Csaba, Nagy Cili, Kálmánchelyi Zoltán és Jámbor Nándor. Önfeledten játszottak a maguk és közönségük örömére. Játszani jó; ezt láttuk ma este a Freiben. S hogy miért jó? „Talán azért, mert a játszás idejére átmenetileg felfüggesztjük a valóság ránk szabott kereteit, mert önállóak lehetünk és bátrak. Játszani jó, mert szabadnak érezhetjük magunkat, kreatívvá válhatunk. Teljesítményközpontú világunkban jó, hogy nem feltétlenül a játék eredményére kell figyelnünk, sokszor maga az élmény folyamata az, ami örömet okoz" - írja Horváth Katalin Tímea a Játékvilág - gyermekvilág című tanulmányában.

A RögtönÖzön játékosaival éppen ez történt. A szemünk előtt hullottak le róluk a valóság rájuk szabott keretei, és váltak a játék megkívánta ingatlantulajdonossá, lakásvásárlóvá, olasz méhésszé, arab ejtőernyőssé, Hófehérke hét törpéjének egyikévé, vagy akár kínvallató gengszterré. Mindez úgy történt, hogy ők maguk semmire nem vállaltak garanciát. Hiszen minden mozzanat improvizáció volt, váratlan, spontán, a másik számára mindenki kiszámíthatatlan. Egyikük sem tudhatta, adott szituációban a másik miképpen reagál. És ennek az intellektuális-kreatív játéknak nem volt más kitűzött célja, csakis az, hogy a játékosok kreativitását felszabadítva élményt, örömet nyújtson. Különösen jó érzés volt látni, hogy a szereplők maguk is mennyire élvezték az előadást.

Nekünk, nem játszóknak is felhőtlen nevetést hozott a RögtönÖzön mosolyterápiája. S ami talán még ennél is fontosabb: azt hiszem nemcsak nekem, hanem sokunknak kedve támadt játszani...

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tibor 2015.11.05. - 07:44
Köszönjük Sziszinek és csapatának a szórakoztató estét,.