József Attila Superstar - Diákkonferencia József Attila születésének 110. évfordulója tiszteletére

Képgaléria megtekintése2015.11.13. - 14:00 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

József Attila Superstar - Diákkonferencia József Attila születésének 110. évfordulója tiszteletére

József Attila öngyilkosság-poétikája, ambivalens kapcsolata a nőkkel, hatása a kortárs képzőművészetre, a Szabad-ötletek jegyzékének taníthatósága és olvasata különböző korosztályokban - csak néhány téma, ami november 12-én elhangzott a József Attila születésének 110. évfordulója tiszteletére rendezett diákkonferencián, melyen a Bolyai iskola és az NYME SEK magyar szakos hallgatói tartottak előadást.

A több etapban zajló konferencia kora délutántól egészen estig várta az érdeklődő közönséget - először a színházban, majd az egyetem Berzsenyi téri előadójában. Bevezetéseként egyedülálló eseményre került sor: Jordán Tamás a Weöres Sándor Színházban előadta a Szabad-ötletek jegyzékét. Az előadásra csak meghívott, regisztrált vendégek vehettek részt, így a többséget a Bolyai Gimnázium diákjai, illetve az egyetem magyar szakos hallgatói alkották. Zseniális egy órát kaptunk a művész úrtól, aki az előadás megkezdése előtt a sötétbe burkolózva pár perc alatt teljesen átlényegült József Attilává. A megdöbbenéstől kezdve egészen a hangos nevetésig mindenféle reakció végigfutott a közönségen. Mindenki nevében mondhatjuk: a lehető legjobb indítása volt ez az előadás a József Attila konferenciának!

A konferencia tényleges programja 15:00 órakor kezdődött az egyetem D épületében, amelyet Ling Emese, Lengyel Dominika és Sulics Renáta gyönyörű énekhangja nyitott meg. Ezt követően Dr. Katona Attila dékánhelyettes köszöntőjét Barták Balázs tolmácsolta, majd megkezdődött az első előadás - Poétikai sorsforduló - József Attila és a késő-modern költészet megteremtése -, amelyet a hallgatók által nagyra becsült Prof. Dr. Bókay Antal prezentált. Ezt követően a Bolyai János Gimnázium diákjai mutatták be József Attila-projektjüket. A tehetséges Fűzfa-tanítványok Jack Sparrow-t verseltették, verset gravíroztak fadarabra, vagy éppen kisfilmet csináltak a költő bizonytalan halála körüli információkból.

A kreatív gimnazistákat az egyetem magyar szakos hallgatói követték. Megtudhattuk, milyen zenés feldolgozások születtek különböző József Attila versekből Ágnes Vanillától Hobón át egészen a Hétköznapi Csalódások nevű zenekarig, vagy hogy milyen hatással van a magyar kortárs művészetre József Attila munkássága. Az egymást követő 10 perces előadások folyamát oldotta Rozmán Kristóf és Varga Bence versmondós, gitáros blokkja, amely friss lendületet adott a folytatáshoz.

A következő rész zárásáig a harmadéves osztatlan tanár szakosok előadását élvezhette a közönség, amelyben szó volt többek között a Szabad-ötletek jegyzékéről, a Tiszta szívvel című vers taníthatóságáról, valamint hogy hogyan lehet kreatívan tanítani József Attilát az iskolákban. A szünet utáni utolsó záró részben az MA-s hallgatók előadását hallhattuk, amelyet a professzor úr szavai zártak le és egyben ezzel véget is a 2015-ös József Attila Diákkonferencia.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás