Egy kórházi karikatúra a hónap műtárgya a Smidt Múzeumban

Képgaléria megtekintése2015.11.18. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Egy kórházi karikatúra a hónap műtárgya a Smidt Múzeumban

A színezett tusrajz alkotója, a cseh származású Rambousek B., - egy zágrábi lap karikatúra-rajzolója - saját maga is sebesültként került Szombathelyre. Itt gyógyulása ideje alatt 1917-ben mintegy 50 humoros jelenetben fogalmazta meg a katonák egészségi problémáinak szinte teljes látleletét.

A Dr. Pápai Hugó által vezetett VII. Szemészeti Osztály életét ábrázoló karikatúrák rendkívül informatív képsorozatot alkotnak. Helytörténeti szempontból értékesek, mivel az első világháború idején Szombathelyen felállított 192-es számú császári és királyi tartalékkórház máig fennmaradó csekély számú emlékei közé tartoznak. Rambousek B., - egy zágrábi lap karikatúra-rajzolója - saját maga is sebesültként került Szombathelyre. Itt gyógyulása ideje alatt 1917-ben mintegy 50 humoros jelenetben fogalmazta meg a katonák egészségi problémáinak szinte teljes látleletét.

A történet szerint Rambouseket addig ápolták és táplálták orvosi kezelésre szorulóként, amíg csak volt témája és ihlete az alkotáshoz. A humoros rajzokon jó kedélyű alkotójuk viccbe fordítva a tragikus helyzeteket egy rendkívül elszántan küzdő orvosi és ápolói személyzetet mutat be.

A kiválasztott kép címe: Gyomorirritáció, répamérgezés. A kép központi figurája, az alsónadrágban a széken gubbasztó beteg katona egészen jól táplált egyén benyomását kelti. A hadiegészségügy minden bizonnyal felhasználta Ernst Moro gyermekgyógyász orvosprofesszor 1908-ban, Heidelbergben közzétett klinikai megfigyeléseit, miszerint a hasmenésben szenvedő gyerekeket az egy órán át főtt répaleves meggyógyítja.

A hadisebesüléstől a gyógyulásig címmel időszaki kiállítás is nyílt november 15-én a múzeumban, amely több ezer darabos háborús gyűjteményéből válogat. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig az első világháborús sebesültek sorsát. A lövészárokban használt felszerelések, a sátorlap, a vállból kioperált srapnel golyó, repülő nyilak, a hordágy, a vonat, a vöröskeresztes és jótékonysági emlékek, orvosságok, röntgenképek, hálalevelek, naplók, allegorikus és karikatúra rajzok mind egykori túlélők kedves tárgyai, emlékei.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás