Miénk itt a tér! - II. Tér-Film-Zene Fesztivál

Képgaléria megtekintése2009.07.20. - 19:30 | Boros Ferenc - Fotók: Moór Ferenc, Büki Bogi

Miénk itt a tér! - II. Tér-Film-Zene Fesztivál

Tarolt a Made in Hungária és a Puskás Hungary a háromnapos, ingyenes megakertmozi programján. Az AGORA szervezésében immár második alkalommal élvezhette a közönség a közösségi filmnézés nyújtotta feelinget, a Fő téren felállított Led-kivetítőn. Egyes információk szerint az országban Szombathelyen voltak a legtöbben kíváncsiak a szabadtéri mozizásra.

Az ország számos területén sok helyen zárnak be a hagyományos mozik, a látogatottság megcsappan, nyomulnak a filmes csatornák, és dömping van a letöltött premier előtti alkotásokból, az emberek a kényelmes foteleket választják mindezt a közösségi élmények kárára. A Savaria Filmszínház látogatottsága mindezek ellenére pedig minden évben növekszik. Az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ a tavalyi eső mosta, ám sikeres kísérlet után idén is csatlakozott a Tér-Film-Zene Fesztiválhoz. Több száz szék, és pár kényelmes nyugágy, valamint egy óriási LED-kivetítő - amin a nappali fény mellett is élvezhetőek és maradandó élményt nyújtottak a vetített filmek - csalogatta az embereket a térre.

Nemcsak a pénteki kánikulai napon teltek meg a sorok, hanem a szombati nap volt igazán a csúcs, mondhatni telt ház volt! Az ingyenes rendezvényen gyermekek és szülök hada vette birtokba a nyugágyakat és a székeket, minden este 6-kor, hisz a szervezők a legkisebb korosztályra is gondoltak. A gyermek- és animációs filmek mellett népes közönség gyűlt össze - fiatalok idősek egyaránt - az Almási Tamás rendezte Puskás Hungary című filmre. Üres széket szinte nem is találtunk. Nem is csoda, hisz Puskás, még ma is a legismertebb magyar szó, és a legismertebb magyar név világszerte. Egy felejthetetlen legenda. Ez a nagyszerű dokumentumfilm a portéfilmek sorát növeli, mely egy legendás sportoló pályafutásán túl bemutatja a magyar történelem sötét és kegyetlen, egy emberi életen átívelő korszakait is. Egy olyan emberi életét, aki ha másképp dönt a történelem meghurcolt alanyaként végezte volna egy kötél végén, vagy épp egy pocsolyába fulladva. Almási Tamás filmje számos archív felvételel fűszerezi meg az alkotást.

A „vájtszeműek" - köztük én is -, minden este „mozis időutazáson" vehettünk részt, hisz Stan és Pan némafilmes világába csöppenhetünk bele, amely Kulhay Géza zongorakíséretével valóban különleges atmoszférát teremtett. A menekülések a burleszkes jelenetek geges hangulatát a szinte rögtönzött zene tovább fokozta.

Közeledik az évszázad vihara jelentés után a székeket fóliával takartuk le. Szombaton az eső már elvonult a rendezvény kezdésre. A hűvösre forduló idő ellenére egyre többen jöttek. Talán a hazai csapatok - a Falco és a Hali - legszebb pillanatai vonzották ide az arra látogatokat. Aznap a téren egyértelműen a retro rock'n'roll hódított - a Made in Hungáriát közel 800 ember ülte vagy épp állta végig, hisz rengetegen a főtéren sétálgatva ragadtak le a csábítóan dallamos Hungaria dalok mellett. Ezek szerint még mindig nem tombolta ki magát ez az újfajta láz. Nem az influenza legújabb típusa, hanem a rock'n'roll. A csatos üveg, a bambi, a vattacukor, a rágó, a hajzselé, a 'hajrá Honvéd' és a nagy testvér időszakába repültünk vissza Fonyó Gergely alkotásával. Igazi retro hangulat köszönt vissza a kivetítőről! Vasárnap szintén elég hűvös volt az idő, azonban a gyerekfilmek aznap is hozták a kötelezőt, és a főfilmet, annak ellenére, hogy másnap munka, így is közel 200 ember nézte végig. Egyes információk szerint az országban Szombathelyen voltak a legtöbben kíváncsiak a Tér-Film-Zenére.

És nem lesz hiányunk filmes csemegékben sem, hisz csütörtöktől három héten keresztül tombol a Savaria moziban a Harry Potter legújabb része, és szintén aznap a termál fürdőben az éjszakai lubickolás mellett a Mamma Mia képsorai fogják szórakoztatni a közönséget. Szeptemberben pedig érkezik a Moziünnep, rengeteg akciós árú filmvetítéssel és számos külön programmal. Egyet ne felejtsünk: a mozi forradalmának a technika mellett a másik nagy feltétele, hogy az embereknek legyen igényük az együttlétre, az együttes élményekre, a kultúrára. Esetünkben a Tér-Film-Zene Fesztivál és a Savaria Mozi pont egy ilyen közösségi, szellemi találkahely.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

tomsi 2009.07.22. - 20:27
gratula az ötletgazdáknak, jól sikerül a fesztivál. Több ilyen ingyenes szabadtéri vetítés kéne, valami programmal egybekötve. A Moziünnep pedig szintén egy jó dolog!