Ezek a magyar filmek lesznek a kedvenceid idén

2016.01.16. - 00:10 | KA/hirado.hu

Ezek a magyar filmek lesznek a kedvenceid idén

Már a 2015-ös év is bővelkedett kiváló magyar filmekben, és ez nem lesz másképpen idén sem. Sok filmet forgatnak jelenleg is, és van olyan, amelynek már kitűzték a premierjét. A tévéképernyőkről ismert M. Kiss Csaba, A nyomozó című filmmel befutott Gigor Attila, valamint Kern András, Herendi Gábor, Török Ferenc, Sopsits Árpád és Sándor Pál új filmje is a mozikba kerülhet 2016-ban.

Gondolj rám

Kern András 17 év után ismét filmet készít: a Gondolj rám! című filmet júniusban kezdték forgatni, a főszereplő maga a színész. A filmet január 21-én mutatják be, és többek között olyan színészeket láthatunk majd benne, mint Eszenyi Enikő, Majsai-Nyilas Tünde, Rajhona Ádám, Liptai Claudia, Törőcsik Franciska és Fesztbaum Béla. A film zeneszerzője Presser Gábor, operatőre Ragályi Elemér.

Presser Gábor zeneszerző, előadóművész (b) és Kern András színész a Gondolj rám! című film betétdalának videoklip-forgatásán Budapesten, 2015. november 27-én. A januárban a mozikba kerülő film rendezője és férfi főszereplője Kern András, operatőre Ragályi Elemér. (MTI-fotó: Balogh Zoltán)Presser Gábor zeneszerző, előadóművész (b) és Kern András színész a Gondolj rám! című film betétdalának videoklip-forgatásán. (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

A történet szerint a főszereplőnek, Borlainak rutinfeladat, hogy a betegeivel közölje, hamarosan meg fognak halni. Egy napon azonban kollégája ővele közli a rossz hírt. A mintaférj, a legszeretőbb apa, a legkedveltebb orvos ekkor azt találja ki, hogy magára haragítja a szeretteit, a gyerekeit, feleségét (Eszenyi Enikő), valamint édesanyját, hogy ne okozzon fájdalmat nekik, amikor el kell veszíteniük. Ám amikor már mindenkit eltaszított maga körül, még mindig él, holott a számítás szerint már rég halottnak kellene lennie.

Brazilok

M. Kiss Csaba szerkesztő-riporter és Rohonyi Gábor Brazilok című mozifilmjében a főszerep a focié és a szerelemé.

A Brazilok című játékfilm forgatása Acsán
A Puporka Rozi szerepét alaktó Farkas Franciska (b) a Brazilok című „etnomese" forgatásán a Pest megyei Acsán, 2015. augusztus 13-án. (MTI-fotó: Kallos Bea)


A humoros „etnomese" egy kis vidéki településen, Acsán játszódik, ahol az új, fiatal plébános elintézi a polgármesternél, hogy a romák csapata, a Brazilok is indulhasson a falubajnokságon. A filmben fiatal színésztehetségek (Farkas Franciska, Mészáros Blanka, Nagy Dániel Viktor, Dóra Béla) és ismert színészek (többek között Bánki Gergő, Fekete Ernő, Schmied Zoltán, Kaszás Gergő, Schell Judit Rezes Judit, Dobó Kata, Gryllus Dorka) játszanak együtt amatőr roma szereplőkkel.

A filmben Gáspár Laci is feltűnik, az énekes saját magát alakítja.

Kút

A nyomozó író-rendezője, Gigor Attila hét év után forgat újra mozifilmet. A Kút címmel készülő új alkotás a szeretet fogalmát és az őszinte emberi érzelmeket állítja a középpontba - olvasható a Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatásában. Gigor Attila filmje egy elhagyott benzinkúton játszódik, valahol az osztrák határ közelében. A lerobbant helyet egy budapesti vállalkozó üzemelteti, aki lányok svájci futtatásából él, és "háremét" a kútról indítja útnak alvállalkozó sofőrjeivel.

Gigor Attila Kút című filmjének forgatásaIrma Milovic (b) Dragica, Trokán Nóra (k) Hajni és Pokorny Lia (j) Vera szerepében Gigor Attila Kút című filmjének forgatásán Csákvár közelében, 2015. július 29-én. A film gyártása a Magyar Nemzeti Filmalap 314,6 millió forintos támogatásával valósul meg. (MTI-fotó: Bodnár Boglárka)

A Trokán Nóra, Kurta Niké, Pokorny Lia, Jankovics Péter, László Zsolt és Horváth Csaba főszereplésével készülő film forgatása nyáron kezdődött, az operatőr Herbai Máté (Utolsó idők, A nyomozó), a látványtervező Pater Sparrow.

Gigor Attila új alkotása előreláthatóan a jövő tavasszal kerül a magyar mozikba.

1945

Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra és Tasnádi Bence főszereplésével forgat filmet Török Ferenc (Moszkva tér, Szezon, Senki szigete) 1945 egy augusztusi napjának eseményeiről. A dráma helyszíne egy felbolydult állapotú Tokaj-hegyaljai kisváros, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül, miközben már jelen vannak a szovjet csapatok tankjai - olvasható a leírásban.

Kultúra - Film - Török Ferenc új filmjének forgatásaTörök Ferenc. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A film Szántó T. Gábor Hazatérés című novellájának feldolgozása lesz, a forgatókönyvet Szántó és Török Ferenc közösen jegyzi. A film operatőre Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László.

Az Angelusz Iván és Reich Péter produceri irányításával készülő film jövőre kerülhet a mozikba.

A martfűi rém

Jórészt az eredeti helyszíneken, a martfűi Tisza Cipőgyárban, Tiszaföldváron és Vezsenyen forgatja A martfűi rém című lélektani thrillerét Sopsits Árpád (Céllövölde, Torzók, A hetedik kör).

Idén augusztus végétől a magyar kriminalisztikatörténet egyedi fejezetét, a martfűi sorozatgyilkosságot feldolgozó pszichothriller, az A martfűi rém címmel készülő film 1957-67 között a szocializmus Magyarországán megtörtént hat bűnesetet és azok nyomozását dolgozza fel - fikciós elemekkel vegyítve.

"Úgy kell elképzelni, hogy a filmben van egy thrillervonal, egy politikai-társadalmi vonal, valamint egy pszichológiavonal, és ez a három fonottkalács-szerűen fonódik össze"- szemléltette korábban elképzelését a rendező az MTI-nek. Sopsits azt is mondta, hogy olyan, sokkoló, izgalmas, fordulatos, nem szokványos thrillert akar készíteni, amely "odaragasztja a nézőt a székhez, mert a mindnyájunkban megbúvó félelemre apellál".

Balsai Mónika, a film egyik szereplője (b) és Szabó Gábor operatőr Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjének forgatásán Martfűn, 2015. szeptember 3-án éjjel. (MTI-fotó: Kallos Bea)Balsai Mónika, a film egyik szereplője (b) és Szabó Gábor operatőr Sopsits Árpád A martfűi rém című filmjének forgatásán Martfűn, 2015. szeptember 3-án éjjel. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A korabeli Magyarország nyomott társadalmi-politikai-pszichológia légkörében játszódó pszichothrillerrel párhuzamosan a szereplők között létrejövő lélektani dráma is kibontakozik Sopsits új filmjében, mely legkorábban 2016 őszén kerülhet a mozikba.

Az A martfűi rém operatőre Szabó Gábor (Jób lázadása, Meteo, Boldog új élet), producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila.

Vándorszínészek

A Bohóc a falon, a Régi idők focija, a Ripacsok, a Szerencsés Dániel és a Miss Arizona című legendás magyar filmalkotás rendezője, Sándor Pál új filmje augusztus végétől forog Vándorszínészek címmel. Az 1800-as évek első felében játszódó kosztümös road movie egy színtársulat külső és belső utazásának humorral és iróniával átszőtt története.

Sándor Pál Vándorszínészek című filmjének forgatása BudapestenRudolf Péter Zengő szerepében Sándor Pál Vándorszínészek című filmjének forgatásán, a Mafilm budapesti stúdiójában lévő medencében, 2015. október 18-án. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A filmalap támogatásával fejlesztett forgatókönyvet Sándor Pál, Szekér András és Péterfy Gergely közösen jegyzi. A főbb szerepekben Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila lesz látható.

A forgatáshoz mintegy 60 belföldi helyszínt használtak fel.

Sándor Pál korábban az MTI-nek elmondta: a vándorszínészek szekerükkel megpróbálnak átkelni egy folyón, belehajtanak a vízbe, és egymást mentve megmenekülnek. Az egész történet arról szól, hogy meg tudjuk-e menteni egymást - jegyezte meg. A jelenet nagy részét a Dunában vették fel, a műteremben a víz alatti felvételeken dolgoztak.

Sándor Pál Vándorszínészek című filmjének forgatásaSándor Pál filmrendező (k) és Vándorszínészek című filmjének főszereplői a forgatáson. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A Vándorszínészek gyártását több mint 547 millió forinttal támogatja a filmalap. Sándor Pál új filmje a tervek szerint már 2016 őszén látható lesz a mozikban.

Halj már meg!

Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza főszereplésével készül Kamondi Zoltán (Halálutak és Angyalok, kísértések) új filmje, a Halj már meg! A szatirikus krimi forgatása nyár végén kezdődött salgótarjáni és budapesti helyszíneken. A filmben Törőcsik Mari is feltűnik.

A forgatókönyv Márton László Ez csak egy hétköznapi látogatás című novellájából készült.

A történet mozgató rugója egy 60-as éveiben járó MÁV-mozdonyvezető hirtelen halála, melynek nyomán az elhunyt kettős életére, egy szerelmi háromszögre, a zavaros múltra és gyanús alvilági kapcsolatokra is fény derül. Egy titkos szállítmány a gazdagság reményével kecsegteti az elhunyt hozzátartozóit, akik szeretnék megtudni, kit is szerettek valójában.

A Halj már meg! című film forgatása BudapestenBudapest, 2015. szeptember 20. A Kövér szerepét alakító Hegedűs D. Géza (j) Kamondi Zoltán Halj már meg! című filmje forgatásán a budapesti Vasúttörténeti Parkban, 2015. szeptember 16-án. (MTI-fotó: Kallos Bea)

Kamondi Zoltán új filmjének művészeti vezetője Koltai Lajos, producere Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila, az operatőr Nagy András és Medvigy Gábor lesz.

A Halj már meg! 2016 végén kerülhet a mozikba.

A Halj már meg! című film forgatása BudapestenA Kövér szerepét alakító Hegedűs D. Géza (b) és a Pócsnét alakító Kováts Adél (j) Kamondi Zoltán Halj már meg! című filmje forgatásán a budapesti Vasúttörténeti Parkban, 2015. szeptember 16-án. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A tökéletes gyilkos

A tökéletes gyilkos címmel készül Pacskovszky József (Esti Kornél csodálatos utazása, A vágyakozás napjai) új filmje: a thriller napjainkban játszódik, Budapesten. A több szálon futó izgalmas cselekmény nem várt, helyenként borzongató fordulatokat tartogat a nézőknek. A látványos képi világról Gózon Francisco operatőr (Szamba, Magyar szépség, Iszka utazása) gondoskodik.

A főhős - László Zsolt alakításában - ötvenéves gyilkossági nyomozó, akinek az élete többszörös családi drámákat követően mélypontra jut. A bűnügyben, amelyben nyomozni kezd, egy huszonéves lány a gyanúsított. Mindent elkövet, hogy a lányt elkapja, s ezt nemcsak a hivatása miatt teszi, hanem személyes bosszú is vezeti. A nyomozó kollégáinak szerepében Szabó Győző, Szabó Kimmel Tamás, Nagypál Gábor, Hábermann Lívia, Szervét Tibor és Karácsonyi Zoltán látható, a lányt pedig egy fiatal tehetség, Hőrich Nóra Lili játssza.

A Hikmet szerepét alakító Jakab Csaba és a Petra szerepét alakító Hőrich Nóra Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című filmjének forgatásán Budapesten 2015. november 5-én. (MTI-fotó: Kallos Bea)
A Hikmet szerepét alakító Jakab Csaba és a Petra szerepét alakító Hőrich Nóra Pacskovszky József A tökéletes gyilkos című filmjének forgatásán Budapesten, 2015. november 5-én. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A jövő ősszel kerülhet a multiplex mozikba a lélektani krimi.

Állampolgár

Az Állampolgár Vranik Roland filmje, amelyet idén áprilisban kezdtek el forgatni valódi bevándorlók főszereplésével.

A film Budapesten játszódik, és egy Bissau-Guineából, a polgárháború elől menekült férfi, egy fiatal perzsa lány meg egy magyar-történelem szakos tanárnő különös történetét mutatja be. A főszereplők amatőrök, a való életben is bevándorlók. Az afrikai szereplőt az utcán szólította le a rendező.

A Wilsont alakító dr. Cake-Baly Marcelo egyébként civilben a BKV-nál mérnök, a Shirint alakító Arghavan Shekari pedig egy óvodában angolt és jógát tanít.

A Mari szerepét alakító Máhr Ágnes és a Wilson szerepét alakító Cake-Baly Marcelo Vranik Roland Az állampolgár című filmjének forgatásán Budapest belvárosában, 2015. április 22-én. (MTI-fotó: Kallos Bea)
A Mari szerepét alakító Máhr Ágnes és a Wilson szerepét alakító Cake-Baly Marcelo Vranik Roland Az állampolgár forgatásán 2015. április 22-én. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A Nipkow-ösztöndíjas forgatókönyvet a rendező, Vranik Roland és Szabó Iván, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára (Viharsarok, Hacktion, Vespa) közösen jegyzi.

A mozibemutató a tervek szerint 2016-ban lesz.

Budapest Noir

A Budapest Noir Kondor Vilmos magyar író első, 2008-ban megjelent regénye. A sikerkönyv filmfeldolgozását több mint 897 millió forinttal támogatja a filmalap, a forgatás februárban kezdődik, ennek folytán a bemutató időpontja egyelőre még bizonytalan.

A filmet Gárdos Éva rendezi, a producere Kemény Ildikó lesz.

A regény története 1936 őszén játszódik, a vészterhes történelmi időszakban, amikor Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi újságírója fülest kap a meggyilkolt zsidó lány holttestéről, akinek erkölcsileg kompromittáló fényképét a gyilkossági csoportvezető, Gellért Vladimir íróasztalának nyitva hagyott fiókjában látta meg először. Miközben Gordon összerakja a bűntény mozaikját, a diktatúra világának legkülönbözőbb helyzeteiből emel ki darabokat.

A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András írta. A film operatőre Ragályi Elemér (Magasiskola, A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz, a 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, Burgundy hercege) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Miss Arizona, Tulse Luper bőröndjei-trilógia, Valami Amerika 2) tervezi.

Kojot

Az elsőfilmes Kostyál Márk és Herendi Gábor júliusban kezdte forgatni a Kojot című filmet. A filmalap megfogalmazása szerint „meglepő vizuális koncepciójú" felnőtté válási történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk játékfilmes bemutatkozása. A hazai mozinézők számára még ismeretlen, határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készülő film úgynevezett anamorf optikával készül. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának.

A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, telekspekulációs ügybe keveredik, és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, mely a filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi.

A filmalap több mint 320 millió forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya.

Kincsem

A filmalap több mint 2 milliárd forinttal támogatja a Herendi Gábor rendezésében Kincsem munkacímen készülő film gyártását, a forgatás július végén kezdődött meg.

A világhírű magyar csodakanca történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme lesz. Az 1848-49-es szabadságharcot követő Habsburg-megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódó szövevényes cselekmény mozgató rugója a szerelem.

Herendi Gábor legújabb filmjében az öntörvényű Blaskovich és Klára, Otto von Oettingen modern és felvilágosult lánya viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan és mesébe illő pályafutása elevenedik meg.

A Kincsem című film forgatása Dunakeszi
A Blaskovich Ernő szerepét alakító Nagy Ervin (középen, j) Herendi Gábor Kincsem című filmjének forgatásán a dunakeszi repülőtéren, 2015. augusztus 26-án. (MTI-fotó: Kallos Bea)

A legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastély, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Práter eredeti formájában megőrzött lóversenypályája, mely az egykori események tényleges helyszíne volt.

A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul sok statiszta működik közre.

A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér).

Sóhajok hídja

Szász Jánosnak a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét feldolgozó új filmjét a filmalap 494,5 millió forinttal támogatja. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból, különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert.

A Woyzeck, a Witman fiúk és az A nagy füzet című filmet is jegyző rendező a Sóhajok hídjában új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgató rugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituáltéletével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhídtulajdonos vágyaival.

A Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készülő film a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes, ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel - olvasható a közleményben.

A Sóhajok hídja forgatókönyvet Szász János Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta, a cselekmény fő helyszíneit adó vágóhíd, húsüzem és bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. Az alkotás a Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás, operatőre Máthé Tibor.

A forgatás december elején kezdődött, budapesti és vidéki helyszíneken.

A Sóhajok hídja a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Új hozzászólás