Koncz Zsuzsa örök – koncert az Sportházban

Képgaléria megtekintése2015.12.16. - 09:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Koncz Zsuzsa örök – koncert az Sportházban

Lázasan kutatjuk az élet értelmét, keressük a miérteket, a válaszokat, létezésünk célját. Koncz Zsuzsa régi és új dalai amellett, hogy elgondolkodtatnak, kellemes dallamukkal szórakoztatnak is. A Kárpáthyék lánya ugyanúgy üzen a mai a kornak, mint annak idején, akár a Ha én rózsa volnék, vagy a Mama kérlek. Régi és új dalok egyaránt elhangzottak Koncz Zsuzsa teltházas koncertjén az Agora-Művelődési és Sportházban, akit óriási vastapssal jutalmazott a közönség.

Egy dal attól válik élővé, hogy soha nem unjuk meg hallgatni. Minél többször halljuk, annál jobban a fülünkbe mászik, és egy idő után szinte együtt lélegzünk minden sorával. Ha valahol felcsendülnek az ismerős dallamok, elégedettség tölt el, azt érezzük, így kerek a világ. Nem kellett csalódnia a közönségnek Koncz Zsuzsa 2015-ös teltházas szombathelyi koncertjén, mert azt kapta, amire számított: ízig-vérig Koncz-dalokat. Örömmel üdvözölték a 2013-ban megjelent Tündérország című album számait, a legnagyobb sikert azonban a régi slágereivel aratta. Koncz Zsuzsa pedig maga a csoda. 1946. március 7-én született, ami azt jelenti, hogy három hónap múlva 70 éves lesz. Szinte hihetetlen! Karcsú alakja, fiatalos mozgása, kedves mosolya és töretlen jókedve inkább egy tinédzserre emlékeztet. Az énekesnő mindig szívesen jön városunkba, különösen nagy öröm számára a megújult sportház. Elmondta, annak idején, az átépítés előtti utolsó koncertjén arra gondolt: „na, itt se fogok énekelni többet", de aztán mégis eljöhetett hozzánk.

A koncert a Tündérország (Maróthy Zoltán-Bródy János) című dallal kezdődött. A Tündérország egy elátkozott hely, ahol az elvarázsolt táj mesebeli népe új csodákra vár, mert nem talál békét önmagával, ezért állandóan háborúban áll. Az album nagy sikert aratott, 2013 végén aranylemez, majd 2014 elején platinalemez lett, tehát elmondhatjuk Koncz Zsuzsa szavaival, hogy Tündérország jól teljesít. A Század utca 21, mint Zsuzsa összes dala, nekünk, rólunk szól. Az ütött-kopott ház az elveszett álmokkal és ígéretekkel mi magunk vagyunk. A hatvanas évekbeli dalokból is hallhattunk néhányat. A 64-ben épp, hogy elindult fiatal lányból, aki kereste a szót, kereste a hangot, kiforrt, érett énekesnő lett, aki bátran elmondhatja magáról, Így volt szép, így volt jó.

Igazi Koncz Zsuzsa-koncert nem képzelhető el Bódi Lászlóra, Cipőre való megemlékezés nélkül. Cipő szerzeménye, az Ég és föld között a nézők szívéig hatolt, akár Bródy János dala,  Nyáréjszakán a 67-es úton, mely nem más, mint emlék Cipőnek. Néhány megzenésített vers is elhangzott. Heltai Jenő: Szabadság című verse ma ugyanúgy aktuális, mint megírásakor, de József Attila: Kertész leszek és Karinthy Frigyes: Előszó című verse is szól a ma emberéhez is. A Mama kérlek, a Valahol egy lány, a Kárpáthyék lánya, a Mr. Alkohol és a többi régi szám óriási sikert aratott. A főleg középkorú hölgyekből álló közönségnek sikerült levetkőznie gátlását, felszabadultan énekeltek, tapsoltak, ringatóztak a zene ütemére.

Előadások előtt megszokott dolog, hogy megkérnek minket, kapcsoljuk ki mobiltelefonjainkat. Koncz Zsuzsa azonban az egyik számnál arra biztatott, hogy kapcsoljuk be, és világítsunk velük, amit a lelkes nézők meg is tettek. A szünet után már teljesen oldott volt a hangulat, még azok a férfiak is élvezték, akiket párjuk vonszolt oda, és az elején tüntetően unatkoztak, és nem tapsoltak. Jó néhányan az ifjabb generációból is megjelentek, ők is érdeklődve figyeltek. Elmondhatjuk, hogy Koncz Zsuzsa örök, dalai örök érvényűek, megszólítanak minden korosztályt. Megérdemelte a vastapsot, a lelkes közönség pedig a két ráadást: a Ha én rózsa volnék, és az Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa című dalokat. A két és fél óra gyorsan eltelt, szinte sajnáltuk, hogy vége lett.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás