Karácsonyi hangverseny a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2015.12.18. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Karácsonyi hangverseny a Bartók Teremben

December 17-én karácsonyi koncertet adott a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Tomkins Énekegyüttes. A zenekart Dobra János vezényelte. Orgonán közreműködött Lakner-Bognár András.

A repertoáron a magyar és angol karácsonyi énekek és néger spirituálék mellett többek közt Purcell, Bach, Mozart és Rahmanyinov, Saint Saens oratorikus művei csendültek fel.

A Budapesti Tomkins Énekegyüttes 1978-ban alakult. Tagjai többsége és Dobra János művészeti vezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. Az együttes hagyomány nélkül, elsőként teremtett Magyarországon egy addig csak alig ismert repertoárt, melyben megtaláljuk a XVI. századi - főleg angol és olyan reneszánsz - zeneszerzők táncdalait, madrigáljait, motettáit, miséit, Purcell, Carissimi oratórikus műveit, operáit, Bach kantátáit és motettáit, Haydn, Mozart és a német romantika valamennyi jelentős mesterének énekes kamaradarabjait, valamint a XX. századi ilyen kis létszámú együttessel megszólaltatható, illetve az együttes számára komponált kortárs műveket is.


A polifon zenén nevelkedett, 16 énekesből álló együttes különleges feladatra vállalkozott 1987-ben, amikor Magyarországon először bemutatta Rahmanyinov Vesperását (op. 37.). Ezt követte a szerző liturgiája, az Aranyszájú Szent János (op. 31.), miközben megismerkedtek más jelentős orosz zeneszerzők egyházi darabjaival is. Utóbbi két Rahmanyinov-műből elhangzottak részletek a szombathelyi karácsonyi koncerten is.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás