Felébredt egy ősi erő… Érezted? - STAR WARS: Az ébredő erő (kritika)

2015.12.19. - 01:30 | Kocsis Marcell

Felébredt egy ősi erő… Érezted? - STAR WARS: Az ébredő erő (kritika)

Sorok írója, köszöni szépen, érezte. Nagyon sokáig gondolkodtam, hogy mit tudnék írni arról a film-univerzumról, ami ilyen fontos és meghatározó számomra. Nehéz nem dicsérni szemérmetlenül, nehéz nem ismételni másokat… "Nagy felhajtással, nagy történetet mesélnek el nekünk. Ez a Star Wars, nem igaz?" Vigyázat, a cikkben SPOILER lesz!

Emlékszem, olyan nyolcéves lehettem, amikor reménykedve kérdeztem édesanyámat: Ugye lesz folytatása a Jedi visszatérnek? Nem hiszem kisfiam, már megöregedtek a színészek - hangzott a válasz. Én már akkor sem hittem el, hogy valaha véget érhet ez a történet. Igaz, közben jöttek a sokaknak rosszemlékű előzményfilmek, valahogyan azonban mégsem erre voltam kíváncsi. A jövő érdekelt igazán. Erre a bizonyos kérdésemre tizenöt évvel később feleltek: lett folytatás, visszatért a régi sztori, a régi szereplőkkel, még idősebben! A STAR WARS felébredt hosszú álmából. Rég nem látott ismerős, sokáig halogatott hazatérés. Lássunk hát az alábbiakban pár nélkülözhetetlen Star Wars jelenséget, kizárólag a cikkíró ízlése által kiemelten! Aki nem szeretne SPOILEREKET olvasni, kérem itt és most hagyja abba az olvasást, és irány a mozi!

Idő (és tér) a Star Wars filmekben

Mindenki kedvenc Star Wars filmjében, A Birodalom visszavágban két szálon fut a cselekmény a lázadók hoth-i veresége után: Leia és Han menekülnek az Ezeréves Sólyommal a birodalmiak elől, illetve megkezdődik Luke Skywalker jedi képezése Yoda mester által... Ezen a ponton van egy érdekes dolog, ami szembetűnő: nem igazán tudjuk meg, hogy mennyi idő telik el a tárgyalt események alatt. Míg a menekülés közben úgy érezzük, hogy szinte csak órákról van szó, Luke esetében azonban inkább hetekről beszélhetünk, nyilván ennél rövidebb felkészítésnek értelme sem lenne. Az Új reményből is mondhatnánk példát erre a jelenségre: mennyi ideig tart Obi-wan Kenobi és az ifjú Luke ismeretsége? Itt sem érezzük soknak az eltelt időt, pedig meghatározóan fontos pont az egész cselekmény, sőt az egész trilógia szempontjából! Lehet, hogy napokig tartott kényszerű utazásuk Hanékkal az Alderann-ra? Nem hinnénk, de túl kevés időt sem feltételezünk. Megjelenik az időnkívüliség. Még messzebbről vizsgálva, egyik filmben sem tudjuk meg pontosan, hogy mennyi idő alatt játszódnak a megfilmesített események.

Így érezzük magunkat Az ébredő Erő esetében is. Feszített a tempó, talán ez minden idők leggyorsabb Star Wars filmje. Nincs idő a nézelődésre, nem engednek leragadni minket egy-egy helyszínen vagy pillanatnál. Már-már folyamatos rohanás alkotja a cselekményt. Ez erénye is, hátrányára is a filmnek. Egy biztos: így esélye sincs ellaposodni, állóvízzé válni. Talán kicsit hosszabb játékidővel még kellemesebb lenne a filmélmény, elfeledtetné a túl hamar vége lett érzést... De a Star Wars egy mese, a mesék pedig kívül állnak az időn. Jómagam is nagy rajongója voltam a Kiterjesztett Univerzumnak, ahol az írók mindenre racionális magyarázatot adtak: ismertük a távolságokat és a megtételükhöz szükséges időt. A filmek esetében ezeket nélkülözzük, mégis kerek minden! Ez a hagyomány hozzátartozik a Star Wars-élményhez, légkört teremt; elgondolkodtató, de nem kizökkentő. Fontos a jelenléte, hiszen réges-régen vagyunk valahol egy... Abrams-ék figyeltek erre a jelenségre, tökéletesen rekonstruálták. Ez számomra fontosabb nosztalgiaelem, mint egyes motívumok (egyesek szerint túlzásba vitt) visszatérése.

Dráma, humor, dráma

Nem feltétlenül azt éreztem a moziteremben, amire otthon számítottam. Nem jobbat, nem rosszabbat, mást. Eltalált az új film, ott vitt be ütést, ahol előre eltervezte, ott nevettetett meg, ahol szeretett volna.

Meghal egy legenda a filmben, de valljuk be, erre számítottunk. Han Solo sérthetetlen figuraként élt bennünk, pedig tudtuk, hogy sebezhető (elég csak a „vendégségére" gondolni Jabba palotájában). Halála szükséges rossz, de kellően szép. Kiállása Kylo Rennel epikus, igazi star wars-i pillanat, talán Obi-wan és Vader párbaja óta nem láttunk két, egymáshoz ennyire közel álló karaktert el- és leszámolni egymással. Valódi feszültség vibrált kettejük között, és végül annyira kevésen múlt! Klasszikus az az érzés, amikor tudjuk, hogy mi fog következni, de minden erővel szurkolunk, hogy az ellenkezője teljesüljön be. Nos, szerintem, ha majd ezredszer látjuk a filmet, akkor is így leszünk ezzel a jelenettel. Ha a klasszikus dráma eszközeit vesszük számításba, akkor Han halála a szükséges értékveszteség. A régi világ (és sok-sok dolog, amit képvisel) egyik első áldozata; készül a hely az újaknak, mások folytatják a harcot...

Bár a szuperfegyver-szál lejárt lemez (reméljük, többször nem bukkannak fel a folytatásokban), itt érezzük, hogy tétje van a Starkiller bázis elpusztításának. Meghallgatták a rajongói igényeket: itt nem egy félreeső bolygó kereskedelmi blokádja az esemény, hanem az egész galaktikus közösség és az Erő közös ügyéről van szó. Nagy felhajtással, nagy történetet mesélnek el nekünk. Ez a Star Wars, nem igaz?

A jól megírt és megvalósított karakterek magukban hordozzák a minőségi drámához kellő dinamikát, de mielőtt velük foglalkoznánk, ki kell térnünk a humorra, ami az egyik legokosabb része a filmnek. Humor nélkül ez a film nem lenne jó, egyszerűen nem működne. Az eredeti trilógiában is kellő adag humorral találkozunk („Törpéket is felvesznek rohamosztagosnak...?" „Szeretlek!" „Tudom."). Most is mindenki megkapja a kellően vicces vagy gunyoros beszólását, arany pillanatát. Maguk a helyzetek alapból sok komikumot tartogatnak. Az egyik jelenetben a fogoly Rey-t hallgatja ki az antagonista Kylo Ren. Rey tesz egy megjegyzést Kylo Ren sisakjára, így ő leveszi azt. Ha belegondolunk bizonyos szemszögből nézve megmosolyogtató ez a sisak-arcelfedés mánia, Rey jól ráérez erre. Kylo Ren-nek egyébként más pillanati is hordozzák a humort, üdítő látni a kontrasztot a gonoszsággal szemben, nem válik a helyzetek rovására.

Ott van a pillanat, amikor kiderül, hogy az ellenségnek új szuperfegyvere van. Már megint? Nemcsak mi, hanem a szereplők is a szemüket forgatják. Kell ennyi humor a Star Wars-ba!

Voltak, akiknek nem tetszett a cselekményváz, gyengének tartották a történetet. Mérlegelendő, de ne feledjük el: ez egy új nagy utazás kezdete: ezernyi kibontatlan szállal rendelkezünk, élmény lesz felfejteni őket. Minden nem fér bele egyetlen mesébe. Esetleg hiányolunk még plusz húsz percet... Amúgy tudja valaki, hogy Poe hogyan jutott ki a Jakkuról?

Karakterek, beemelt elemek

A három (négy) fiatal egyszerűen szimpatikus. Ez az első és legfontosabb jellemvonásuk. Már nem korszerűek azok a személyiségsablonok, amik a hetvenes, nyolcvanas években szórakozást nyújtottak. Poe, Finn, és Rey karaktere, ha nem is mennek szembe egyes sztereotípiákkal, jóval meghaladják azokat. Lehetne őket részletesen jellemezni, itt azonban helyünk és időnk sincs rá. A fiatal színészek méltóak az örökség továbbvitelére, ha megszeretjük őket, velünk együtt folytatódik a legenda. Kaptunk olyan embereket, akiknek újra szurkolhatunk.  

Tudunk azonosulni a gonosz (?) Kylo Rennel is. Ahogyan egy másik kritikában olvastam:"Vaderről sejtjük, hogy vívódik, Kylo Ren azonban a szemünk láttára teszi ezt." Az ő további sorsa is érdekfeszítő. Mi lesz ezzel a gyenge és veszélyes emberrel? Egy hajszálon múlik a végzete.

A régi arcok visszatérése pedig nélkülözhetetlen, hogy összekössük magunkban a Jedi visszatér és Az ébredő Erő történéseit. Meg amúgy is... Ki nem szerette volna látni még egyszer Han Solot a régi sugárvetőjével? Nem hiszem, hogy van ilyen ember. A két világ (ha az Erő nem is) most egyensúlyba került. Ezer visszatérő és nosztalgikus elem, de azért nem fulladunk bele. Esszéket lehetne írni ezekről a motívumokról és a fenti jellemekről, de haladnunk kell tovább, a film sem állt le ezeknél.

Ha már nosztalgikus elemek, nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy az új rend szerint minden kikerült a kánonból, ami a filmeken és az azóta megjelenő írásokon túl van. Ez azonban nem jelentette a Kiterjesztett Univerzum végét. Sok elem reinkarnálódott és belekerült az új filmbe. Ez vigaszt nyújthat a hardcore rajongóknak is.

Összegzés

Igyekeztem összeszedni pár olyan elemet, amik a film után eszembe jutottak. Így az írás szubjektíven lett következetlen, de a nagy filmkritikákat majd elkészítik mások. Úgy éreztem, hogy a reakciók a moziteremben visszatükrözték az alkotók céljait. Kaptunk egy filmet, ami nem hibátlan, de ízig-vérig minőségi, és a fentebb említett motívumoknak-jelenségeknek köszönhetően hamisítatlan Star Wars.

Kapcsolódó írásunk:

Minden, amit tudni szeretnél a Star Warsról

2015.12.18. - 00:20 | vaskarika.hu / MTI

Minden, amit tudni szeretnél a Star Warsról

Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, örökre búcsút inthetnek a rajongók a Csillagok háborújának. De aztán a Disney gondolt egy merészet... Az eredmény pedig pénteken debütál a hazai mozikban.

Új hozzászólás