Ezek Ausztria leghosszabb szánkópályái

2018.01.13. - 00:15 | vaskarika.hu

Ezek Ausztria leghosszabb szánkópályái

Aki hosszan akar siklani a szánkóval, annak először fel kell kapaszkodnia a hegycsúcsra. Teheti ezt egy hótalpas túrázás keretén belül vagy kényelmesen, felvonóval, esetleg taxival. A csúcsra érkező szánkósokat a varázslatos panoráma mellett a legtöbb esetben egy hangulatos alpesi kunyhó is várja. Arról, hogy a völgybe vezető út izgalmas és szórakoztató legyen, Ausztria leghosszabb szánkópályái gondoskodnak.

Karintia
A Mallnitz-Jamnigalm szánkópálya (3,5 kilométer) Karintia egyik leghosszabb kivilágított szánkópályája. A Jamnigalmhoz vezető bekötőút télen csodálatos szánkópályaként szolgál. Az utat ebben az időszakban lezárják a közúti forgalom elől, csak sítúra- és szánkótaxival lehet behajtani.
 
Szánkózás éjjel-nappal: a Nassfeld-Hermagor régióban 5 szánkópálya közül választhatunk. A dombtetőre vezető úton a szánkózni vágyók egy kellemes sétával hangolódhatnak rá a rájuk váró élményekre. Szánkókölcsönzési lehetőséget a pályák bejáratánál biztosítanak.

A Lieser-Maltatal régióban fekvő Sonnalm Stubecken található Karintia leghosszabb természetes szánkópályája, amely feledhetetlen élményeket garantál a család minden tagjának. A kiindulópont 1700 méteres magasságban található. A természetes szánkópálya a kis történelmi város, Gmünd napfényes hegyéről 8 kilométer hosszan kanyarog vissza a völgybe. A startállomáshoz gyalog vagy szánkótaxival juthatunk fel. A 4 kilométeres sípályán való szánkózásra csak a hegycsúcsra történő taxizással nyílik lehetőség. Fentről aztán sílécen vagy szánkóval száguldhatunk vissza a völgybe.

Stájerország
A Schladming-Dachstein régió egyike Ausztria legnagyobb síterületeinek és 7 télisport-központból áll. A régió az itt megrendezésre kerülő nemzetközi világkupa-futamoknak köszönhetően messze az országhatáron túl is ismert. A Hochwurzenen található Stájerország leghosszabb természetes szánkópályája is: 1860 méteres magasságból egy tökéletesen karbantartott, 7 kilométer hosszú pályán csúszhatunk a völgybe, az éjszakai világításnak köszönhetően egészen 23.00 óráig. A Hochwurzen Gipfelbahn völgyállomásán található egy szánkókölcsönző is.
Szánkópályák Stájerországban
 
Alsó-Ausztria
A Semmeringen található Zau[:ber:]g élményszánkópálya vidám kikapcsolódásra csábítja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A 3 kilométer hosszú, kivilágított pálya fantasztikus építményekkel, alagutakkal és mágikus fényeffektekkel gondoskodik a különleges élményekről napközben és sötétben is. Igazán nagyszerű alternatíva a síeléssel vagy snowboardozással szemben.

Mostviertelben a száguldást kedvelő szánkózókat egy 900 métere, illetve egy 1500 méter hosszú természetes szánkópálya várja Opponitzban és a Waidhofen/Ybbs-ben található Buchenberg Naturparkban. Opponitz szeretettel várja az éjjeli baglyokat is: megfelelő hóhelyzetben Kothal-Oberrehau szánkópályája péntek és szombat esténként nyitva tart.
 
A pielachtali Loichban egy 300, illetve egy 400 méter hosszú szánkópálya várja a vendégeket. St. Aegyd am Neuwald északi központjában egy természetes szánkópálya csalogatja a vidám száguldásra vágyókat. Szánkókölcsönzési lehetőség a nordicsports academynál van. Előzetes egyeztetés után a pályához transzferlehetőséget is biztosítanak.
Szánkózás Alsó-Ausztriában

Felső-Ausztria

Bad Goisern kiváló szánkózási lehetőségeket kínál. A település természetes szánkópályán lebonyolított világbajnokságnak is otthont adott már. A Trockentann szánkópálya, amelynek egy része kivilágított, igazi zarándokhely a szánkósok számára. A szánkózás kiemelt szerepet játszik a Pyhrn-Priel üdülőrégió téli kínálatában is. Itt a Rosanauban található Zottensberg természetes szánkópálya kínál az éjszakai világításnak köszönhetően vidám kikapcsolódási lehetőséget akár sötétedés után is.
Szánkópályák Felső-Ausztriában

Salzburg tartomány

A világ leghosszabb kivilágított szánkópályája a Wildkogel Arenaban feledhetetlen élményeket ígér. Mielőtt kezdetét venné a száguldás, a vendégek kényelmesen és gyorsan - Neukirchenből a Wildkogel-felvonóval, Brambergből pedig a Smaragd-felvonóval - juthatnak fel a hegycsúcsra. A felvonók a szánkók szállítására is alkalmasak. A 14 kilométer hosszú szánkópálya végén a vendégek hihetetlen, 1300 méternyi szintkülönbséget tudhatnak maguk mögött. A csúszáshoz bármi használható, ami siklik - a színes kínálat a versenyszánkótól, a kényelmes kétszemélyes szánkón át egészen a bobszánkóig terjed. A szánkóparti a tudásszinttől függően kb. 30-50 percig tart. A Wildkogel-felvonók kedden és pénteken 18.30-ig közlekednek, a szánkópályát pedig teljes hosszában, egészen 22.00 óráig világítják ki - az éjszakai szánkózás igazán különleges, feledhetetlen élmény. Szánkóbérlést a Neukirchenben és Brambergben található sportüzletek kínálnak.

A Werfenwengben található Strussing-Zaglau szánkópálya 6 kilométer hosszú. A síterep szívében elhelyezkedő Sportalm menedékházhoz egy szerpentin vezet. Az éles fordítókkal tűzdelt erdei út részben a fák között kanyarog és télen ideális feltételeket kínál a szánkózáshoz. Az alpesi menedékházhoz egy kiadós téli túrázással is feljuthatunk, de aki ennél kényelmesebb, az taxival is felvitetheti magát. A Tennen-hegységre nyíló varázslatos kilátás és az izgalmas szánkózás garanciát jelent a feledhetetlen téli élményekre.
 
A 1758 méter magasan található Kleinarler hüttétől induló szánkópálya 6,5 kilométer hosszú és ezzel a Salzburger Sportwelt leghosszabb szánkópályája. A Kleinarler hüttét gyalog mintegy 2,5 órás túrázással érhetjük el, de taxit is igénybe vehetünk a feljutáshoz.
Wagrain-Kleinarl szánkópályái

A Saalfelden Leogang régióban található Asitz szánkópálya kényelmesen megközelíthető kabinos felvonóval (kedden és pénteken sötétedés után is). Nagy népszerűségnek örvend az idelátogatók körében a Saalfelden közelében fekvő Bibergen található 6 kilométer hosszú természetes szánkópálya, amelyre traktorral vagy sétavonattal is feljuthatunk, ha meg akarjuk spórolni a két órás hegyi túrát.
 
Tirol
Tirol egyik leghosszabb szánkópályája és a Zillertal leghosszabb, kivilágított természetes szánkópályája a Hainzenbergen található Zell am Zillernél. A pálya összesen 7 kilométer hosszan kínál önfeledt élményeket a szánkózás kedvelőinek.

A Stubaitalban összesen 12 szánkópálya található - valamennyi gyönyörű alpesi környezetben fekszik és gondosan karbantartott. Tirol leghosszabb szánkópályája több mint 6 kilométer hosszan vezet az Elferről közvetlenül Neustift központjába. A tartomány négy szánkópályája éjszakai világítással is rendelkezik, így sötétedés után is használható. A Stubaitalban töltött téli üdülés elengedhetetlen részét képezi egy vidám menedékházi est és az azt követő izgalmas szánkózás. További részletek a szánkópályákról megtalálhatóak itt: www.stubai.at

A Tiroler Oberland régióban fekvő Naudersben találjuk Tirol egyik leghosszabb szánkópályáját, a 8 kilométer hosszú Bergkastel szánkópályát. A 2200 méter magasan található starthoz felvonóval juthatunk fel, szánkókat pedig a hegyállomáson bérelhetünk.

Vidám szánkóparti és izgalmas száguldás a völgybe - ezt kínálja a Silberregion Karwendel 17szánkópályája. A Weidener Hüttétől induló szánkópálya 5 kilométeres hosszával a régió legszebb szánkópályái közé tartozik. Egyes szakaszokon fáklya jelöli a helyes utat az éjszakai szánkózás közben. A hegyre történő kényelmes feljutásról ingyenes szánkóbuszok vagy felvonók gondoskodnak. Az üdülővendégek szánkót többek között a házigazdájuktól is bérelhetnek, akik egészen biztosan egy-egy jó tippel is ellátják az érdeklődőket.

Tulajdonképpen elég őrült dolognak tűnhet néhány darab falécen vagy egy kis műanyag lapon gyors tempóban siklani a völgybe, de a szánkózás talán pont ezért olyan élvezetes. Az Ischglben található éjszakai szánkópálya 7 kilométer hosszan várja az izgalmas száguldásra vágyókat. A célba érők összesen 950 méternyi szintkülönbséget tudhatnak maguk mögött.
Szánkópályák Tirolban

Vorarlberg
Vorarlberg egyik leghosszabb szánkópályája a Brandnertalban található 6 kilométer hosszú Schattenlagant szánkópálya, amely egybe esik Lünersee-felvonóhoz vezető úttal és számos kisebb és nagyobb kanyar segítségével jut vissza ismét a völgybe. A szánkózás előtt a Schattenlagant menedékházban melegedhetünk fel és gyűjthetünk erőt. A Panorámafelvonó hegyállomásáról induló, kitáblázott szánkópálya három különböző variációt is kínál a Brandba történő visszajutáshoz. A kiindulópontot busszal közelíthetjük meg. A családok kifejezetten nagyra értékelik a Sonnenkopf síterepen a hegyállomástól a középállomásig tartó 2 kilométer hosszú szánkópályát.

A Großes Walsertal Bioszféraparkban található Sonntag-Steinban az ülőfelvonó hegyállomásától egy 4,8 kilométer hosszú szánkópálya vezet az Oberpartnom, Unterpartnom és Steinbild alpesi legelőkön át a kabinos felvonó hegyállomásáig. Megpihenni a Seilbahnstüble vagy a Partnom Hüsle menedékházakban lehet.

Laternsben a 4 kilométer hosszú szánkópályán 355 méternyi szintkülönbséget hagyhatunk a hátunk mögött. A Innerlaternsi sífelvonók völgyállomásától felvonóval vagy gyalog juthatunk fel a Gapfohl gyakorlólifttől induló szánkópályához.  

Kifejezetten szépnek számít a Bregenzerwaldban található Bezau 3 kilométer hosszú szánkópályája, amely a Sonderdach hegyállomástól vezet vissza a völgybe. A startnál szánkókölcsönzésre is lehetőség nyílik. A régió legkedveltebb éjszakai szánkópályája a Grunholz felvonónál található Au-Schopernauban, ahol klasszikus szánkókon vagy úszógumira emlékeztető fura alkalmatosságokon is a völgybe csúszhatunk. A Damüls Uga szánkópálya 3,5 kilométeren, a Mellau Dosegg pálya pedig 2 kilométer hosszan kínál feledhetetlen élményeket.

St. Gallenkirch-Garfreschában található Vorarlberg leghosszabb, 5,5 kilométer hosszú kivilágított szánkópályája. Montafonban, a Tschagguns melletti Golm hegyén található Vorarlberg első alpesi hullámvasútja, amely egész évben vonzza a látogatókat. A modern téli-nyári bobpályán kétszemélyes kocsikkal csúszhatnak a vendégek Latschauból Vandansba. A 2,6 kilométer hosszú pályán meredek kanyarok, forgatók és kisebb „ugratók" is vannak.
Szánkózás Vorarlbergben 

Bécs
Megfelelő hóhelyzetben tucatnyi rét változik szánkópályává a bécsi parkokban. Így például csúszhatunk a Türkenschanzparkban vagy a Grüner Praterben, ahol a Jesuitenwiese dombján -2 °C alatt egy mesterséges hóval borított szánkópályát alakítanak ki.
Szánkópályák Bécsben

Új hozzászólás