Karneváli fotókiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Képgaléria megtekintése2016.01.14. - 00:55 | Dart - Fotók: Déri Norbert

Karneváli fotókiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Január 13-án délután népes közönség előtt nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a nyugat.hu internetes portál által meghirdetett karneváli fotópályázatra beküldött felvételekből összeállított kiállítás.

HIRDETÉS

Ma már nemcsak fényképezőgéppel, hanem sokféle eszközzel fotózhatunk: mobiltelefonnal, táblagéppel, okos szemüveggel, okos órával stb. Különösen a mobiltelefonok fotózási képességei fejlődtek sokat a közelmúltban. A digitális eszközök jóval szélesebb kör számára tették kellemes és hasznos hobbivá a fotózást.

A nyugat.hu internetes portál karneváli fotópályázatára benevezett hatalmas mennyiségű pályázati anyag is alátámasztja ezt: 67 pályázótól összesen 452 fotó érkezett. A színes forgatag, hagyományőrző ruházat, felvonulás, különleges produkciók megörökítésre ösztönöztek. Igazi fotós az, aki nemcsak dokumentálásra, emlékmegőrzésre használja eszközét, hanem valami pluszt tud hozzátenni a kép témájához: érzelmet, hangulatot. Esetleg gondolkodásra késztet, figyelmet kelt, vagy csak egyszerűen szép a fotó.

Ha valaki sokat fényképez, remélhetőleg egyre tapasztaltabb lesz, technikailag egyre elfogadhatóbb felvételeket, készít. Magasabb szintre akkor lép, ha tudatosan megtervezi a megálmodott koncepciót, amit szeretne majd viszontlátni a kész felvételen, és ezt sikerül megvalósítani. Dallos László fotóművész, a pályaművek bírálója szerint erre is volt példa a beérkezett munkák közt. A díjazottak többek közt fotós belépőt nyertek a 2016-os Savaria Karneválra, hogy még közelebbről örökíthessék meg az eseményeket.

Közönségdíj:

1. Pintér Roland 440 szavazat
2. Asbóth János 384 szavazat
3. Fehér Tibor 277 szavazat

Szakmai díj:

1. Pintér Ádám
2. Házi Gábor
3. ifj. Galambos Imre és Puskás Enikő (megosztva)

A kiállításon köszöntőt mondott Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Éva könyvtárigazgató és Roznár Gyöngyi, a pályázatot meghirdető médium főszerkesztője. A pályaműveket Dallos László fotóművész zsűrizte, a tárlatot Nagy Mariann Zsuzsanna rendezte be. 

Érdemes megnézni fotóstársak munkáit, mert sokat lehet belőlük tanulni, nemcsak az erényekből, hanem a hibákból is. Különösen jó alkalom erre a karneváli fotókiállítás, melynek egyik központi témája a felvonulás. Össze lehet hasonlítani mit tudtak kihozni ugyanabból a „nyersanyagból" más fotósok. Nagylátószöggel, normál vagy teleobjektívvel készültek a legsikerültebb alkotások? Jó nézelődést kívánunk a tárlaton.

A karneváli fotókiállítás 2016. február 12-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás