Elszalasztott cikesz - Harry Potter és a félvér herceg (filmkritika)

2009.07.26. - 09:00 | Boros Ferenc

Elszalasztott cikesz - Harry Potter és a félvér herceg (filmkritika)

A szemüveges varázslótanonc egyik legsötétebb és feszültségekkel teli, drámai végkifejletű kalandja megérkezett a mozikba. Csak az a nagy hiba, hogy mindez a kész filmből valahogy hiányzik!

A hétkötetes Harry Potter a kortárs irodalom legolvasottabb műve, hisz Joanne Kathleen Rowling brit írónő meseregénye mágikus képességeivel rá tudja venni a gyerekeket - és velük együtt sok felnőttet is - az olvasásra. Az első kötet 1997-ben jelent meg Harry Potter és a bölcsek köve címmel. Több évig ellenálltam a kísértésnek, de mikor véletlenül hozzám ragadt, néhány óra múlva, a könyv elolvasása után rögtön a folytatásért nyúltam. Az utolsó vaskos regény 2007-ben jelent meg, és ezzel lezárult Harry Potter varázslatos története. 2001-ben Chris Columbus gyermekded filmjében közel két és fél órán keresztül utazhattunk a fantázia, a mese, és az akaraterő világában, vagyis a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. 2002-ben Columbus és kamasszá cseperedett főhősei, Harry (Daniel Radcliffe), Hermione (Emma Watson) és Ron (Rupert Grint) immár jól összeszokott kis csapatot alkotva alaposabb munkát végeztek a Titkok kamrájával. 2004-ben az Azkabani fogolyban a mexikói Alfonso Cuarón letette kézjegyét, és a giccses mese birodalmából a gótikus látványvilágú, sötét, hidegrázóan félelmetes, horrorisztikus mesébe lendítette tovább a főhősöket. Ezt a részt máig az egyik legjobban sikerült Harry Potter filmnek tartom. 2005-ben Mike Nevell folytatta a hagyományt, és ismét egy jól sikerült félelmetesen komor és sötét alkotás született a Tűz serlegével, az újjáéledt Voldemorttal és a dementorok jéghideg leheletével. Másfél év várakozás után David Yates filmjében Harry komótosan gyűjti össze a tagokat a Főnix rendjébe, hogy a végső pár percben szembeszálljanak a sötét jegy küldötteivel. A megszerzett jóslat - nem élhet az egyik, míg él a másik - pedig előrevetíti a végső küzdelmet, mely valamelyik fél számára a pusztulást eredményezheti.

 

 A félvér herceg az egyik legizgalmasabb könyv volt a sorozatból. Faltam a sorokat, az utolsó oldalakon pedig izgalomba burkolózva vártam a végkifejletet, mely oly erővel csapott le rám, hogy nem tudtam felocsúdni. A filmből ez az erő hiányzik, és mindez, talán azért mert a stafétabot maradt David Yates kezében. Meglehetősen látványosan indul az aktuális mozi a mugli világba beférkőző halálfalók rombolásával. Ahogy a történet szereplői, úgy a film színészei is átélték a tinikor legnagyobb problémáit, ami így jogosan az egyik fő irányvonal az alkotásban. A filmben viszont eltolódik az arány a tinikor küzdelmeinek irányába, hisz szerelmek szövődnek, és mennek tönkre, a féltékenység hatja át több szereplő karakterét is. Nemiségre reflektáló poénok, tündi bündi gügyögő iskoláslányok, és az első szerelem szelétől megcsapott fiúk töltik ki a film nagy részét, amivel nem is lenne, gond, ha mindez nem a végső finálé kárára történik. Ennek az eredménye az lett, hogy a rendező nem részesítette megfelelő elbánásban a regény fő konfliktusát, és a kiválasztott Harry Potter felelősségvállalása is eltörpül a szerelmi játszótér csúszdájában. 

 

Elnagyolt történet, elkapkodott finálé, szörnyű lezárás. A sok hormontúltengéses kamasz között a varázslóvilág dolgai elvesznek, hisz a könyvben hosszú oldalakon taglalt izgalmas és feszültséggel teli támadás és küzdelem a Rend tagjaival teljesen kimarad, míg Dumbledore emlékei és a megszeghetetlen esküs merénylet pedig részben elszivárog a semmibe. A végső tragédia súlytalanná válik, hisz a könyv és egyben a sorozat egyik legdrámaibb pillanata után pár másodperccel a főszereplők ismét a kamaszkori szerelemről csevegnek, míg végül hirtelen megjelenik a képzeletbeli "folyt.köv." felirat. Bennem meg a hiányérzet. Hiányzik az erő, nincs meg az az érzés, amikor kiderül a végén a nagy titok, hiányzik a dráma, ráadásul Voldemort személyesen egyetlen filmkocka erejéig sem tűnik fel a vásznon. Ez a cikesz most kicsúszott a rendező kezei közül, a varázslat pedig eltűnt a rutin tengerében. Családi mozi, könnyed hormonokkal teli tini vígjáték, komor hangulatú sötét tónusú fantasy, valamint horrorisztikus képsorok keverednek a 154 percben.  A látvány és a színvilág lenyűgöző.  Színpompás eseményekkel szembeállított fakó szürkés zöld árnyalatok, aprólékosan felépített képi világ, sok arcközeli és néha remegő kézi kamera rántja magával a nézőt az egészen varázslatos látványvilágú Potter-univerzumba.  Összeségében pár felejthetetlen jelenet vésődik be a fejünkben - a horcrux megszerzése, a sátáni Damien-re hajazó ifjú Voldemort játéka, a búzaföldes jelenet, a szekrényből elélépő halálfalók - de mindez kevés ahhoz, hogy feledtesse a film gyorsan lezavart, lecsúpaszított fináléját.

 

Az utolsó könyv megfilmesítése pedig szintén David Yates kezében landolt, két részre bontva. Én meg izgulhatok, hogy mi keveredik ki a Potter világban megfáradt rendező kezei közül, hisz egy vérfrissítés - akár Terry Gilliam, Tim Burton,  Guillermo Del Toro, vagy Tarsem Singh személyében-  jót tett volna a sorozat lezárásának.Mi pedig a rajongók kommentjeit várjuk, hogy hogyan vélekednek Harry Potter legújabb kalandjáról!

Rajongóként 3,5 pont!

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

eszti 2009.07.26. - 19:24
Hasonló véleményen vagyok. Kicsit vérszegény és sovány a film a könyvhöz képest.
zanna 2009.07.26. - 19:35
SAJNOS MOST IS TELJESEN EGYET KELL HOGY ÉRTSEK VELED !!! Ez a mostani rész, egyszerűen minősíthetetlen! Én már jó párszor elolvastam a 6. részt, és mindig elsírtam magam, mikor D. meghal... Merthogy JK Rowling dramaturgiailag tökéletesen építette fel a történetet, fokozva a feszültséget amíg elérünk a katarzisig. Viszont ennél a filmnél egyenlő a nullával!!! Sajnálom hogy így történt... Nagyon vártam ezt a részt... Remélem a 7.et nem ba***ák el
Abban is tökéletesen egyetértek, hogy a harmadik rész a legjobb.
A lényeg: Ismét nagyon tetszett a kritikád!

Encsy 2009.07.26. - 21:01
háát nekem is egy nagy csalódás volt ez a film. A végét nagyon elrontották,nagyon hamar lezárták a filmet. Hiányérzetem van.. nem volt meg benne anagy csattanó.
lamperta 2009.07.27. - 09:11
Hát nálam rezeg a léc, a rossz és a közepes között! Kihagyni a filmből a sorozat egyik legjobb csatáját? Hát ez a rendező nem normális! Mikor voltak tesztvetíések valaki nem szólt neki, hogy hé David itt vm nem stimmel!!! Na azért a szerek alatt lévő két srác jelenete jó volt.
Maszi 2009.07.27. - 20:15
Az előzetes viszi a prímet a filmhez képest, a látványvilág előtt viszont le a kalappal!
tomsi 2009.07.28. - 15:27
Nem olvastam ezt a könyvet, és így nekem bejött a film, bár a vége tényleg nagyon le volt pár perc alatt rendezve!! csak néztem mikor vége lett...
boszi 2009.07.30. - 18:50
Eljutottam én is a filmre, így gondoltam egy kicsit rendet rakok a kommentekben. Minden úgy kezdődött, hogy nagy nehezen rávettem a párom! A könyvet ő nem olvasta, de az összes filmet látta, na szóval neki tetszett a film. Én olvastam a könyvet, így pedig az ellenkező tábort erősítem. Nagyon jó volt a film egy ideig, tiniszerelmek, (nem a szokásos módon bemutatva), sötét küldetések, de a vége az nagyon összecsapott volt. A halál pillanatai, és a halálfalók támadása is! Bízzunk benne, hogy a végső összecsapással nem lesz ilyen kegyetlen a rendező!
Oszti 2009.07.31. - 00:20
Hát én nem olvastam a regényt, de nekem a film eleje nagyon tetszett aztán a végét azt én is rövidnek éreztem, olyan hamar gyorsan vége lett. Meg nem tudodm lehet h. ha olvastam volna tudnám vagy a következő részekbe derül ki nem tudom, de egyenlőre elég sok kérdés maradt bennem. Hát kiváncsi vagyok a folytatásra...
Niki 2009.08.01. - 23:46
Számomra értelmetlen snittek halmaza a film.
A modernizálás nem áll jó a történetnek - metrós kezdés, "borotválkoznod kéne" - tanács Dumbledore-tól Harrynek, ahogy szintén az igazgató érdeklődése Harry szerelmi élete iránt - elképesztő. Ezekkel a dolgokkal sikerült egy karakter alap jegyeit tövestül kitépni, hiszen mindannyian, akik olvastuk a könyvet tudjuk - Dumbledore nem mond ilyeneket - soha, de ez még csak a kisebb része a bajnak.
Új jelenetek, amiről a könyvben említés sincs - búzamezős rész -, csak azt kérdezem, mi lett volna, ha azt kihagyják és helyette a könyvben lényeges, fontos csatát például belerakták volna? Olyan, mintha a film szabadfoglalkozás lett volna: a téma Harry Potter meg egy ködös cselekményvázlat - de az meg kit érdekel?
Lumpsluk: a könyv szerint kövér, bajszos és kopasz. Hát szóval igen, nem sikerült megoldani, pedig ez nem nagy kunszt. Tonks és Lupin már karácsonykor együtt vannak, ahogy azt a kedvesem megszólítás is jelzi, Tonks jellegzetes rágógumi pink haja elmarad. Lehet azt mondani, hogy ez kit érdekel, de ezek fontosak - lennének, de amúgy naív vagyok, ha ilyenek miatt püfölöm a billentyűzetemet, amikor ennél ezerszer nagyobb bakik vannak a filmben,, amiket nem tudom mivel magyaráznak.
A tini élet fajsúlyos, ami persze nem lenne baj, ha a mérleg nyelve nem arra húzna, ilyen szerelmi szálak mellett Dumbledore és Harry horcruxért való küzdelme és az igazgató halála eltörpül. A főnix dala két várnyogás volt - igazán megható. Csata kimaradt és Hermione a második percben már nyugtatja Harryt: Ron nem haragszik, hogy te meg Giny. Mi pedig ott ülünk, két alkalommal is tapasztalva ezt: ott ülünk, bámuljuk a vásznat és ráébredünk, hogy vége, ennyi. A drámai befejezés.
Az, hogy Voldemort nem tünt fel a filmben, nos: ebben a részben a könyvben sem tűnik fel, nem, mintha érdekelte volna bármi is a rendezőt, ami a könyvben történik.
Dumbledore temetése még felvillanva sem jelenik meg, ahogy sok más sem. Az emlékek viszonylag kis szerepet kapnak, ha a könyvbeni jelentőséget nézzük, bár sikerült jól kiválasztani a két legjobb emléket, ami bemutatja Voldemortot.

Dermedt csend fogadott a film végén mindkét alkalommal és az arcokon mély megdöbbenést láttam, amikor a film vége után a legvidámabb zene kezdett el bömbölni, ami a filmben szerepel. Érdekes volt a hatása, ilyenkor szokás a drámai felhangot erősíteni a legszomorúbb zenével: de se gond, ez úgyis csak egy mese...
Gratulálok a rendezőnek, házi feladatnak ajánlanám a Harry Potter - remélem ismeri... - sorozat rá eső köteteinek alapos elolvasását, ugyanis ezek a kötetek plussz hülyeségek nélkül is izgalmasak és jól felépítettek, de úgy, hogy a fele lényeg kimarad nos: ez születik, egy ilyen film...
bf13 (B.Feri) 2009.08.02. - 22:45
Sziasztok! köszönjük szépen a hozzászólásokat, és Nikinek pedig a velős boncolást! Úgy érzem a tábor akkor két részre szakadt, akik Harry Potter lázban égve olvasták a könyvet, azok sajnos hasonlóképpen vélekednek mint én a cikkben. (Számos más kritika dícséri a filmet, nekem valahogy nem sikerült ebbe a sorba beállnom, és maradtam az egészséges középúton). Igaz, hogy nem kérhetjük számon a könyv minden egyes oldalát, és minden egyes karakter apró mozdulatát. De egy biztos: a cselekmény egyik szála, vagyis a 3 főszereplő hormonjai miatt a cselekmény másik szála és vele együtt a végső tragédia elszivárog a semmibe, ( gyors lezárás, és vidám zene, a halálfalók támadása pl: pár szék felrúgása után kimerül! Gonosz vérfarkas szereplőnk pedig e változatban senkit nem mart meg.) És jogos a kérdés! Volt tesztvetítés?? és ha igen valaki nem kiáltott fel?? Hogyan tovább??? Télleg csak bízni tudunk egy korrekt lezárásban!!!! Tőletek pedig várjuk a további hozzászólásokat!
pici92 2009.08.05. - 23:20
nekem tetszett a film, a könyvet még nem olvastam...igaz sok benn a szerelmes jelenet, de ilyen is kell bele...a vége valóban nagyon gyors, és lezáratlan és sok minden nyitva marad, de így mindenki várja a folytatást, talán még jobban mint ezt a részt
Naty 2009.10.18. - 16:50
Sziasztok!
Lehet már nem is nézitek a mostanság beírt véleményeket, de én csak most találtam rá az oldalra. És mindenképpen szerettem volna írni.
Nagyjából mindenkivel egyet kell hogy értsek. Én is a párommal néztem, ő nem olvasta a könyvet, és milyen meglepő, de neki is tetszett. Én magamat elég nagy Harry Potter rajongónak tartom. Ami nem is tudom ciki-e, így 22 évesen. Azért szeretem mert minden kötet egy más világba repít, ami hát mit is mondjak, néha rá fér az emberre. Eddig nagyjából tetszettek a filmek is, hogy teljesen őszinte legyek, 1-4-ig szinte tökéletesen meg voltam elégedve. A 5-nél kezdődtek a problémáim. Nem tudom, hogy miért de egyszerűen úgy érzem, hogy az ötödik és hatodik film egy vígjáték, ami a könyvnek ugyebár pont az ellentettje, hiszen a hatodik rész az egyik "legsötétebb" könyv. Teljesen kimarad a lényeg, az a sok izgalom, és történés. Nem beszélve arról, hogy a hatodik könyv alapozza meg a hetediket. Mi lesz így a hetedikben? Mire fog építeni a rendező? Hol lesz az esküvő, ha felgyújtják(isten tudja miért) az odut?????
Összességében tehát, a lehető legrosszabb részt sikerült összehozni. Sajnos nem mondhatnám már hogy várom a hetediket.