Farsangi Malacságok - Böllérverseny Körmenden (febr. 13.)

2016.01.15. - 12:50 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Farsangi Malacságok - Böllérverseny Körmenden (febr. 13.)

Helyszín: Körmend, Piactér

Dátum: 2016.02.13.

Idén is megszervezi a Körmendi Kulturális Központ a Böllérversenyt, ami február 13-án lesz a Piactéren, Körmenden! A szervezők várják a hatfős csapatok jelentkezését, valamint minden kedves vendéget, aki a látvány vagy a kulináris élvezetek miatt látogat ki! A versenyre jelentkezni január 29-én 13.00 óráig lehet. A helyszínre való tekintettel jelentkezőket csak korlátozott számban, jelentkezési sorrendben tudnak fogadni (8 csapat), ezért mihamarabb regisztráljanak a szervezőknél!

FARSANGI MALACSÁGOK - BÖLLÉRVERSENY   

Körmend, Piactér

2016. február 13. Szombat

Böllérverseny - Részvételi feltételek

A Körmendi Kulturális Központ felhívással fordul az érdeklődők felé, hogy versenyzőként vegyenek részt az Farsangi Malacságok elnevezésű Böllérversenyen. A megmérettetés célja, hogy városunkban felelevenítsük a téli disznóvágás hagyományát.

Ennek érdekében kérjük Önöket, hogy nevezzenek a versenyre, legyenek partnereink az érdeklődők kérdéseinek megválaszolásában, illetve a látogatók kóstoltatásában! A fesztivált reményeink szerint több száz, esetleg ezer látogató is felkeresi, akik minden bizonnyal szívesen megkóstolják az versenyen induló csapatok által elkészített étkeket.

A versenyre jelentkezni 2016. január 29-én 13.00 óráig lehet. A helyszínre való tekintettel jelentkezőket csak korlátozott számban, jelentkezési sorrendben tudunk fogadni (8 csapat), ezért kérjük, hogy megfontolás után mihamarabb regisztráljanak a szervezőknél!

Csapatlétszám: minimum 6 fő

Legyen ez a nap valódi gasztronómiai élmény mindenkinek, nevezzenek a versenyre!  


Időpontja és helyszíne:

- 2016. február 13. (Szombat) - 7.00 óra, Körmend Piactér

- A böllérverseny kezdésének időpontja: 7.00 óra, mely időpontra minden induló csapatnak jelen kell lennie, s egy utolsó pontosítást követően 7:30-as kezdettel elejét vehessük a versenynek, mihamarabb nekiláthassunk a munkának!

- A pontos megjelenés elvárt!

Felszerelés:

A megfelelő technikai felszerelést minden csapatnak magának kell biztosítania!

Ide tartozik pl.:

- kotlák, gáztűzhelyek, gázmelegítők, gázégők, fogóvas, bontószék, rendfa, hurkatöltő, daráló, húsos láda, edények, kádak, teknők, fazekak, tepsi, kések stb., azaz minden, ami a disznóöléshez és a feldolgozáshoz szükségeltetik!

- Folyamatos kézmosásra alkalmas víztároló edény (fertőtlenítős víznek).

- Étel minta vételéhez szükséges tároló edények (minden fajta elkészített ételhez).

- Kötény, köpeny, sapka, fejpánt.

- Tányér és tálak a zsűrizésnél a terítésnek.

- Hosszabbító kábel (minimum: 25 méter).

- Kötöző madzag.

- 1 db 6 kg-os 34A 183BC típusú tűzoltó készülék/csapat.


A rendezők biztosítják:

- 1 db élő sertés (120-140 kg, helyszínen sorsolás alapján kapják a csapatok)

- A feldolgozáshoz és a kínáláshoz csapatoknak sátor

- 2 db sörpad garnitúra/csapat

- Meleg víz

- A kóstoltatáshoz műanyag tányér és evőeszköz, illetve kenyér.

A csapatoknak kell beszerezniük a szükséges fűszereket, alapanyagokat!

A beszerzett szükséges alapanyagok tekintetében minden csapat részére - az élő disznó árán felül - maximum 10.000 forintos támogatást tudunk számla ellenében nyújtani abban az esetben, amennyiben a kóstolójegyek elszámolása során a csapat minimum a bekerülési költségeket bevételezi.

Aki e támogatáson felül mást és többet szeretne felhasználni a feldolgozáshoz, kérjük, hogy gondoskodjon róla és hozza magával!

Disznóvágás:

- A disznóvágás sorrendjét előzetes sorsolással döntjük el.

- Hivatalos szabályoknak megfelelően történik (kábítás).

Az állatok feldolgozása során az élelmiszerhigiéniai előírásokat maradéktalanul be kell tartani!

Felhívjuk a megmérettetésben részt vevők figyelmét, hogy a teljes disznót fel kell dolgozni, mivel csak az elkészített ételekkel szolgálhatnak a fogyasztók felé, így tőkehús árusítására nincs lehetőség. Az érdeklődő vendégek kóstoltatása és kiszolgálása csak kóstolójegy ellenében történhet! A jegyek árusítását kizárólag a Körmendi Kulturális Központ munkatársai végzik a helyszínen!

A hurkákat, a kolbászt a bolti vásárolt, tisztított bélbe kell tölteni.

Mindenki a saját ízlése szerint készítheti a termékeket!

A csapatok szabadon készíthetnek disznósajtot, resztelt májat, böllérmájat, töpörtyűt, párolt káposztát, ezek a termékek azonban nem kerülnek zsűrizésre.


A böllérverseny zsűrizésének menetrendje:

A böllérverseny során, a hagyományos módon, hagyományos eszközökkel elkészített disznótorost szakavatott zsűri bírálja el. Az eredményhirdetéssel egybekötött programzárás tervezett időpontja: 15.30 óra.

A zsűri folyamatosan figyelemmel kíséri a csapatok tevékenységét, a munka szakszerűségét, és folyamatosan kóstolja az ételeket úgy a készítés során, mint elkészítve.


Zsűrizésre elkészített ételek leadásának időpontja és mennyisége:

13.00 óra Toros káposzta

13.30 óra Disznótoros tál

  • Pecsenye készen
  • Sült oldalas készen
  • Májas hurka készen
  • Véres hurka készen
  • Sültkolbász készen

A zsűri a következő szempontokat veszi figyelembe:

- A csapat egységes megjelenése.

- Fogó pálinka minősége.

- Ölési technika, kivitelezés.

- Pörzsölés, mosás.

- Bontás.

- Tisztaság, higiénia.

- Feldolgozás.

- Tálalás, díszítés.

- Ételek minősége, ízletessége.

- Mosogatás, takarítás.

- A környezettudatos (szelektív) hulladékgyűjtés alkalmazása.

- A tisztaság és a higiénia be nem tartása pontlevonással, illetve a csapat kizárásával járhat együtt.

Kérjük Önöket, legyenek partnereink a következőben is: mivel a teljes verseny alatt nagyon fontos szerepet tölt be a higiénia és tisztaság (pontozásnál is számít), ennek jegyében környezettudatos magatartásra hívjuk fel a csapatok figyelmét (szelektív hulladékgyűjtés).

A Szervezők a nemes versengéshez mindenkinek jó hangulatot, balesetmentes napot és jó szórakozást kívánnak!

A Böllérversennyel, a jelentkezéssel és költségelszámolással kapcsolatban keresse a Körmendi Kulturális Központ munkatársát a 94/594-227- es telefonszámon, vagy személyesen a Berzsenyi u. 11. sz. alatt.

Új hozzászólás